Спортни надежди: Мира Георгиева

Спортни надежди: Мира Георгиева

В това интервю ви срещаме с един от новите членове на националния отбор по триатлон на БАТ – Мира Георгиева.

Тя е на 16 години и живее в гр. София, ученичка в Софийска математическа гимназия “Паисий Хелендарски”, в паралелка с интензивно изучаване на немски език. Занимава се активно със спорт от 6 години, като първоначално стартира с плуване, а от три години тренира триатлон. Хобитата и са разнообразни, но най-много обича да се занимава с приложни изкуства, рисуване и дизайн.

Спортните успехи на Мира включват медали от вътрешни и международни състезания, държавни първенство, като най-голямото и постижение към този момент е завоюваното 3-то място на Балканското първенство по триатлон, провело се през месец септември в град Загреб, Хърватия.  

Днес, Мира е не само наша спортна надежда, но и един от посланиците на триатлона, в новата ни кампания за популяризиране на спорта, с подкрепата на един от дългогодишните партньори на БАТ – Уника.

Какви са твоите спортни цели за 2023 година?

Триатлонът е комплексен спорт, съчетаващ три дисциплини  – плуване, колоездене и бягане. Всяка една от тях изисква специализирана подготовка. В тази връзка, целта ми през  следващата година е да усъвършенствам всеки елемент в триатлона, което да се отрази в достойно представяне на предстоящите спортни форуми.

Как успяваш да балансираш между спорта, ученето и свободното време?

Ежедневието ми е много динамично, предвид желанието ми да практикувам няколко неща едновременно. За целта е необходимо много добре да разпределя времето си, за да успявам да покривам всички задачи, произтичащи от ангажиментите ми като ученик и спортист. Това се постига със стройна ежедневна организация, базирана на любовта ми към спорта и желанието, и мотивацията ми за достойно представяне. Независимо от натовареността ми в учението и спорта, намирам време и за други любими занимания – срещи с приятели и практикуване на хобитата ми.

С какво ти помага спортът?

Спортът за мен е необходимост. Ако в началото съм го възприемала като детска игра, забавление, с течение на времето се превърна в неизменна част от мен, моя същност. Помага ми да се чувствам добре физически и емоционално, направи ме дисциплинирана и организирана.

Научих се да оценявам успеха, свързвайки го с огромните усилия, които съм положила, както и че зад всяко постижение стои неимоверен труд, лишения, воля, постоянство и отдаденост. Вярвам, че всичко това ще ми бъде от полза в живота и занапред.

Какво е важно за да успееш в спорта?

На първо място считам, че трябва да обичаш всяко нещо, което практикуваш, за да имаш успех в него. Същото важи и за спорта. При него е характерно, че имаш приоритетно физически натоварвания, но освен това трябва да влагаш и много мисъл в тренировъчния процес.

За добрата подготовка са необходими много труд, упоритост, целеустременост, спортна база и добър треньорски състав. Аз имам невероятния късмет да бъда ръководена от прекрасни професионалисти, първоначално в плуването, а в последствие и в триатлона, които се грижат да ми осигурят максимално добра подготовка, съобразена с индивидуалните ми качества и физически дадености.

Други важни фактори освен подготовката са – дисциплина, организираност, възстановителен процес, в т.ч. хранителен режим и сън.

Какъв е твоят съвет за здравословен начин на живот?

Движение, пълноценно хранене, чист въздух, слънце, положителни емоции. Мисля, че това са основните предпоставки за здравословен начин на живот.

Движението, като елемент на здравословния начин на живот, може да бъде чрез активен спорт или чрез други ежедневни физически натоварвания като ходене, използване на велосипед за придвижване, плуване, фитнес, йога, туризъм или други форми на двигателна активност, според предпочитанията на отделния човек.

Пълноценната храна, както и хидратирането на тялото са също много важен елемент, без който е немислим здравословният начин на живот, тъй като те оказват голямо значение за всички процеси в тялото.

На последно, но не по значение, място е влиянието на положителните емоции към нашето здраве, тъй като те ни помагат да се чувстваме удовлетворени и да се фокусираме върху хубавите неща в живота и едновременно с това намаляват стреса.

Към какво трябва да се стремим, като общество, за да живеем по-добре?

Всеки човек, като единица от обществото, в което живее, трябва да се стреми да бъде добър и отговорен. Това са качества, които се възпитават. Един от механизмите за тяхното придобиване е спортът. В тази връзка  считам, че децата следва да се насърчават да спортуват. В моето семейство и аз, и братята ми, бяхме насочени от родителите ни към спорта, още от ранна детска възраст.

Чрез спорта човек може да се научи на  взаимопомощ, спортсменство, приемане на загубата и радост от победата, признание на успехите на другите, знаейки колко усилия и труд костват те. Всички тези изброени качества по един или друг начин помагат обществото да стане по-добро, а именно придобивайки и прилагайки ги ежедневно, те са сигурна предпоставка да живеем по-добре като общество.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *