The day after (CHEAT-DAY)

преяждане

The day after (CHEAT-DAY)

Какво следва след така наречения CHEAT-DAY, или след обикновеното прекаляване с храни и количества, познато просто като… преяждане?

CHEAT-DAY – денят, в който човек, придържащ се към определен начин на хранене, има законното право да си позволи, каквото, и колкото му душа иска, далеч от всякакви ограничения. Най-често в такива дни, наричани още “мръсни” дни, хората се ориентират към бързо оборотна и вкусна, но бедна на хранителни вещества храна, позната като JUNK FOOD – хамбургери, пици, торти, шоколади, чипсове, газирани напитки и т.н. Едва ли Оскар Уайлд е имал точно това предвид, когато е казал, че “Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш”, но думите му добре илюстрират подобна щедрост от страна на диетолозите. В основата си CHEAT-DAY представлява един стратегически картбланш – блаженство, в която потапяме психиката, за да ни позволи спокойно да се върнем към здравословните си избори на следващия ден.
Как се случва въпросното връщане и нужно ли е изобщо да правим нещо по-специално?

Няма значение, дали сте му отпуснали края, защото сте имали CHEAT-DAY, или неусетно сте прекалили с храната и чашите вино на последното събиране с приятели. Препоръчително е да минимизирате максимално възможните “щети” – усещане за тежест, главоболие, подпухналост от прием на солени храни, липса на настроение и други.
Като най-логично, бих ви посъветвала да приемате голямо количество течности (вода), за да помогнете на организма да се справи по-бързо с отстраняването на ненужното. При все това, аз гледам да я ограничавам. Особено, ако съм прекалила със соленото, както най-често се случва. Жаждата, която изпитвам тогава, е жажда, предшествана от голям пакет Ruffles с кетчуп. Знам, че, ако не се сдържа и се напия хубаво с вода, на следващата сутрин ще се събудя подпухнала. Не карам на сух пост, просто не пия толкова, колкото бих могла да изпия. Така че това май е превантивна мярка, осъществима на същия ден.

Първото нещо, което прiготвям на следващия ден, това е каничка зелен чай. Той е чудесен антиоксидант е и ще ви освободи от излишното количество вода, която солта е задържала. В допълнение – събужда и има приятен, силен вкус. Старая се да изпия поне две такива канички – това са три-четири чаши чай. Ако нямам зелен чай, или искам да разнообразя, заменям втората каничка с чай от корен пресен джинджифил. Нарязвам на ситно и варя за десет-петнадесет минути. Понеже изобщо не пестя откъм джинджифил, моят чай става доста лют, но вие имайте едно наум с количествата, ако не сте сред феновете на лютото. За пълно щастие: резенче лимон, мед, листенца мента, пръчка канела, няколко зърна сурово какао.

Следваща стъпка – движение. Винаги, когато мога – излизам да потичам поне половин час. Навик с висока степен на полезност, особено след обилни огощения. Ако не сте почитатели на бягането – една кратка тренировка вкъщи, комбинираща няколко базови упражнения и разделена на интервали от интензивна работа и почивка, би свършила чудеса. Какъвто и тип физическа активност да изберете, чрез движението не само ще изгорите калории, ще се поизпотите (тоест ще се простите с част от токсините), но и в края ще намерите себе си в пъти по-свежи.

Идва ред и на храненето. Единият вариант е да продължим там, от където сме спрели, съобразно следвания от нас режим. Другият вариант е да си дадем лека почивка като се придържаме за ден главно към растителна, сурова храна. При мен най-често липсва закуската, или тя е под формата на плод. На обяд преобладават пресните зеленчуци (или те съставляват цялото хранене), като към тях добавям едно-две варени яйца/половин авокадо/черен хляб/варен картоф. Вечерята с леки разлики представлява повторение на обяда.

Ако в обикновен ден приемам 1500 калории, в ден “Х” стигнат до 3500 +/- , то на третия ден максимумът ми е 1000 калории. Основната идея, към която се придържам, е количествата да бъдат наистина малки, а храните възможно най-семпли (откъм съставки) , минали през минимална термична обработка (варени или задушени на пара).

Чудесен вариант е изцяло да замените храненията като на тяхно място приемате през целия ден само зеленчукови фрешове и смутита. Набележете си рецепти, към които за начало да се придържате, докато постепенно се престрашите да експериментирате. Миксирайте смело и не се отказвайте, ако в началото резултатът не оправдае очакванията ви. Сложете в блендера фреш по избор, добавете спанак/ броколи/ магданоз/ ананас/ нар/ ябълка/ банан/ круша/ канела/ куркума/ резен джинджифил/ мед/ сурова чушка/ краставица и бъдете готови да изненадате себе си.

Точно, както един ден здравословно хранене няма да ни направи по-слаби, така и един ден, богат на вредни и пристрастяващи храни, няма да ни направи по-дебели. Неведнъж, обаче, той повлича след себе си и втори, и трети, докато накрая се превръща в цяла CHEAT седмица. Иска се добра дисциплина, за да спрем, преди да прекрачим границата на разумното. Мръсните дни са полезни тогава и само тогава, когато бъдат ограничени в рамките на двадесет и четири часа. Ако тези двадесет и четири часа ви се струват малко, то тогава не забравяйте, че и следващият ден е със същата продължителност. И макар да не минава така неусетно като първия, през него имате чудесната възможност да поднесете най-искрени извинения на организма си за богатото пиршество. Продължаваме напред.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *