10те най-добри храни за триатлети

10те най-добри храни за триатлети

Храненето често е споменавано като четвъртата дисциплина в триатлон и е пряко свързано с постиженията. Триатлонът е много взискателен спорт и заради това за щастие можем да се отдадем на повече храна от повечето хора, за да подхранваме часовете на усилени тренировки, които правим всяка седмица. Тялото ви изисква да върнете обратно това, което се изразходвали, за да останете здрави и тук ключово значение има вашата диета.

По-долу са изброени някои от храните, които са най-важни в диетата ми.

  1. Овесена каша

Овесената каша е с нисък GI (гликемичен индекс) и не причинява проблеми със стомаха. Добра солидна купа с каша ще ме засити и няма да имам от повече храна сутринта, тъй като е с бавно освобождаване на енергия. Добър вариант е да се смесва с мед, други опции включват горски плодове и банан. Това не е любимата ми закуска, но е добра здравословна опция, когато тренирам усилено, тъй като със сигурност помага за представянето ми.

  1. Авокадо

Мазнините се връщат на мода! Чували ли сте за диетата Paleo с високо съдържание на мазнини и ниско ниво на въглехидрати? За много спортисти добрите мазнини могат да бъдат най-важната част от тяхната диета, особено ако продължителността на тренировката се увеличи. Авокадото е един от най-добрите източници на здравословни мазнини.

  1. Яйца

Яйцата са перфектен източник на протеини, пълни с витамини, а също така приятни и зареждащи. Перфектни за закуска и обяд след усилени тренировки. Основна закуска или обяд за мен е омлет със спанак, сирене, бекон и авокадо, нарязано отгоре.

  1. Изотонични напитки

По време на дългите тренировки спортната напитка ще ви помогне при тежка тренировка, като замести всичко, което губите докато се потите, и също така ще ви даде допълнителни калории, от които имате нужда. Когато тренирате, е важно да поддържате калориите си, докато го правите подпомагате възстановяването и да се надяваме, че няма да прегорите преди края.

  1. Салата

Салатата е перфектното ядене, ако се чувствате, че трябва да добавите здравословна храна и да добавите зеленчуци, също е добър вариант за по-леко хранене, така че да не наддавате тегло в период на по лесни тренировки.

  1. Пържола

Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват атлетите при спортовете за издръжливост е ниските нива на желязо, а един от най-вкусните и най-добрите източници на желязо и протеини е добре приготвената пържола. Можете да помогнете за усвояването на повече желязото от вашата пържола, като добавите чаша портокалов сок.

  1. Сладък картоф (Батат)

Те са по-хранителни от белите картофи и чудесен източник на въглехидрати, както и на калий и желязо. Те са чудесни за енергийна и мускулна регенерация, но най-хубавото е, че са с нисък GI, така че ще прекарате деня в по-добро състояние!

  1. Натурално кисело мляко

С високо съдържание на протеини, мазнини и пробиотик, кисело мляко е чудесно за закуска. То също има страхотен вкус и е добър вариант за десерт, като го смесите с плодове.

  1. Шоколад

Понякога е необходимо само парченце за да се чувствате добре през целия ден. Когато тренирате многократно през деня, без да имате много време за ядене, и не искате да тренирате с пълен стомах, може да вземете няколко парченца шоколад. Ще ви направи щастливи и ще ви даде този допълнителен заряд със захар, за да ви държи във форма!

  1. Ядки

Ядките са пълни с протеини и здравословни мазнини, това всъщност е чудесен източник на калории и много здравословно нещо, което трябва да се яде като закуска, както и допълнение към вашето ядене.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *