Картофите ефективни колкото гелчетата по време на тренировка и състезание

варени картофи

Картофите ефективни колкото гелчетата по време на тренировка и състезание

Възможно ли е новият модерен продукт за зареждане по време на тренировка и състезание да е нещо, което виждаме всеки ден в супермаркета? Според ново проучване на Journal of Applied Physiology, картофите са също толкова ефективни, колкото въглехидратните гелове за подхранване за спортните постижения.

Проучването, проведено от учените по кинезилогия и здравеопазване в университета на Илинойс, разделя извадка от колоездачи в три групи – групата, която приема гелчета, групата, която приема картофи и групата, която приема само вода (контролната група). Групите приемат съответните хранителни продукти при двучасово състезателно колоездене, катопо време на проучването, изследователите измерват нивата на глюкоза и лактоза в кръвта на участниците.

Резултатите установяват, че както групата приемала гелчета, така и групата приемала картофеното пюре се представят по подобен начин много по-добре спрямо групата, която е само на вода. Кръвните проби също са забележително сходни, като нивата на глюкоза остават еднакви както за групата със спортните гелове, така и за групата с картофеното пюре.

Въпреки че, тестваната група е малка (12 колоездачи), резултатите предполагат, че картофите биха могли да бъдат достъпна алтернатива за пълноценна храна на геловете при дълги колоездачни сесии. Това има смисъл, като се има предвид, че малтодекстрин – обичайно нишесте, използвано в продуктите за спортно хранене, се получава от картофи. Картофите съдържат и калий, който е критичен за баланса на течностите и мускулната функция. Но истинската им стойност идва в техния висок гликемичен индекс, което означава, че картофите дават моментален прилив на енергия малко след консумацията им.

За да ги включите в своя план за зареждане, варени или направени на пюре е добро начало. За по-лесно носене по време на състезание или тренировка, някои колоездачи ги режат на малки парченца с размер на хапки. Препоръчваме ви да опитате, особено ако гелчетата ви причиняват стомашно неразположение, което може да провали цялото ви състезание.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *