Йордан Нечев

Йордан Нечев

Първият ни гост в тази рубрика е Йордан Нечев. Той е треньор по колоездене и триатлон. Започва спортната си кариера от ранна детска възраст, като преминава през спортовете – модерен петобой, плуване, колоездене /шосейно и планинско/ и триатлон. Спортно състезателната му кариера е запълнена с изключително голям брой състезания в различни спортове и дисциплини, с което поставя добра основа за набор от знания и умения за спортно състезателната подготовка на атлети. Продължава и задълбочава обучението си в посока треньор и завършва Национална спортна академия „Васил Левски“. Канен е и взема участия в различни семинари и обучения, като UCI 1 Level Coach /Ковачица, Сърбия, 2011/, Семинар на треньорите от олимпийския резерв. През 2014 година е треньор на Националния отбор по планинско колоездене. Работи като треньор към Green Way от 2010 година до днес, като треньор взема участие в различни спортно подготвителни лагери.

Какво означава да си треньор по триатлон?

Повечето хора ме разпознават като треньор по колоездене поради висшето образование, което получих като такъв, но истината е, че нямаше тогава специалност триатлон в НСА.  

Както за повечето професии дипломата не означава много, така и дипломата за треньор. Човек или може да предава знания, умения и да мотивира или не, останалото е заблуда и поредица от грешки. 

За да се отнеса конкретно за триатлона, основното разбира се е доброто и постоянно запознаване с новостите и тенденции за правилното създаване и прилагане на методика в спортно-състезателната подготовка на атлета. Характерното разбира се е, че вместо за един спорт мислиш и работиш за три и от тези три взаимно изключващи се спорта създаваш (моделирайки) един общ-триатлонът в неговите разновидности.

Колко хора в България имат интерес да тренират с професионален треньор по триатлон?

Аз не бих се нарекъл професионален треньор по триатлон, но може би някой ден….

Ако говорим за хора (атлети) след училищна възраст фактите показват изключително малък интерес към тази услуга. Бих определил следните причини: Изключително малко участие на атлети в категория МЪЖЕ; Възможността да се качиш на стълбичка с изключително слаби резултати, както и липсата на реална конкуренция. Също така са и малко качествените спортни събития по триатлон на територията на страната ни.

Но определено смятам, че интерес все повече ще има, поради участията в състезания извън страната, които изискват не малко средства, конкуренцията е сериозна и хората разбират, че за вложените средства е неоправдано да участваш неподготвен.

Каква е ползата от треньора по триатлон?

Българинът от край време обича да е мултифунционален. За съжаление този принцип навлезе и в спортната практика на атлета.

Събуждаш се и от днес си триатлонист, отваряш интернет четеш, поръчваш няколко дебели книги и готово. Звучи супер, но всичко приключва до горе написаното.

Работата на състезателя е да бъде състезател и да получва само толкова знания и умения колкото са му нужни, за да постига поставените цели.

Докато работата на треньора е тази да получава огромна по обем информация от различни източници, да синтезира за конкретния атлет спортна програма, да я приложат, анализират и когато се налага да променя.

Важен въпрос за всеки българин е, колко ще ми струва да имам личен треньор?

Има спортове и спортове, за всеки е ясно, че спортовете обвързани с материална част са спортове изискващи средства.

Ако обобщим цената за една година, тя е приблизително равна на един среден клас велосипед втора употреба или казано с други думи, колкото един фитнес треньор.

Колко време трябва да отделяме на седмица за трениране?

На този въпрос не бих отговорил еднозначно, тъй като за всеки период и състезател часовете са различни. Но тук бих вмъкнал този често ползван израз, а именно че „не количеството, а качестото са важните” .

Живеем в ерата на дигитализацията, може ли треньорът ни да бъде on-line, каквато е тенденцията сега?

Има многобройни практики показващи, че всичко това е факт и то не от скоро. Лично аз имам известен скиптицизъм поради липсата на визуалния анализ от моя страна, но все повече започвам и аз да прилагам тази практика.

В момента влизаме в така наречения „off season“, какво би препоръчал на триатлонистите?

„Почивката ражда шампиона”, израз който доста често се използваше и прилагаше в поне за мен родното място на триатлона в България-град Баня от където и до днес се раждат едни от най-качествените триатлонисти у нас.

Разбира се, че заслужената почивка е нужна, говорим за активна почивка. Няма да навлизам в детайли, тъй като това е цяла тема.

Какво ще пожелаеш на triathlon.bg и неговата аудитория?

За мен триатлонът, не е просто спорт или дума, той е спомен, емоции, цял нов етап в живота ми и към днешна дата единствена цел за продължение на спортната ми практика.

Пожелавам на Triathlon.bg да открие този заряд, който носи този спорт и чрез тази платформа да го предадете на максимален брой аудитория.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *