5 навика на успешния атлет

успешен атлет

5 навика на успешния атлет

Тези пет тренировъчни навика може да направят разликата между атлетите, които постигат целите си и тези, които често се провалят.

Off-season-a е перфектното време за разсъждение върху това, което е минало добре през изминалия сезон и това, което може да се подобри, тъй като липсват тежките тренировки и притеснение от предстоящи състезания. В този процес ясно се вижда разликата между атлетите, които са склонни да постигат целите си спрямо тези които не го правят.

Подготвят се предварително

Атлетите, които успяват да изпълнят 90% от своя тренировъчен план са тези, които сядат и преглеждат плана си, няколко дни предварително. Те знаят точно какво е нужно и кога и не губят никакво време в постигане на целите си веднъж започнат ли. Организираните атлети дори планират хранителния си режим за седмица напред. И защо не? Ако знаем какво ни очаква, като тренировки можем да планираме и храненето.

Остават фокусирани

Веднъж започнали да тренират, те тренират. Не слушат последния подкаст или не оставят мислите им да се лутат. Те знаят всички детайлите за тренировките си (пейс, каданс, интензивни зони и т.н.). Този фокус не трябва да бъде ограничен само до тренировъчния план, той може да бъде свързан и с личния живот и изпълнението на работните ви задачи.

Поддържат неутрално его

Друг ключов елемент на успешните атлети е че тренират мислейки за собствените си резултати и не се разсейват с тренировките на хората около тях. Отново, важното е да се фокусират върху личните си цели и резултати за всяка една тренировка. Дори ако вземем пример, че имат планувано възстановително бягане и в същото време засекат бегачите от техния клуб да се състезават, те ще продължат възстановителното си бягане и няма да се включат в състезанието. Атлетите, които показват такава дисциплина са тези, които празнуват добрите постижения на финалната линия.

Управляват времето си

Всички знаем, че времето ни е лимитирано до 24 часа на ден, така че трябва да го изразходваме умно. Най-ефективните атлети са тези, които успяват да „крадат“ време и намират начини как да използват иначе „мъртвото“ време и да го превърнат в продуктивно трениране. Например, може да превърнете 30те минути шофиране до работа в 1 час колоездене.

По същество това трениране включва максимизиране на личното ви време, като тренировките ви имат минимално влияние на близките ви. Не искате да се приберете вкъщи късно вечер след тежък работен ден и да започнете тепърва тренировка за темпово бягане, докато семейството ви се чуди къде сте.

Самосъзнание

Ефективните атлети слушат тялото си, когато то им изпраща сигнали. Това може да е обикновена умора или лошо настроение, което им казва, че имат нужда от още един почивен ден. Това може да бъде направено и по-научно, като наблюдавате сърдечния ви ритъм в почивка или HRV (hear rate variance) за да избегнете контузии. Това също е свързано с подтискане на егото си от т.3. Възползването от допълнителен почивен ден не е знам на слабост.

Когато правите плановете си за състезателен сезон 2020 си струва да помислите как горните навици биха могли да направят вас и тренировките ви по-ефективни.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *