3 уникални техники за възстановяване от цял свят

техники за възстановяване

3 уникални техники за възстановяване от цял свят

Разтрийте, разтегнете, събудете вашето Чи: правилният начин за възстановяване зависи в коя точка на света се намирате.

Към края на дълго бягане вашия прасец е напрегнат, стегнат и прилича на грейпфрут за това е нужно да приложите адекватно възстановяване за да избегнете бъдещи контузии.

Западните физиотерапевти виждат вашето тяло като комбинация от кости, мускули, сухожилия и нерви, така че процедура ориентирана към тях, като Шведски масаж, ще излекува техните проблеми.

Източните лечители виждат тялото ви като съд пълен с енергия и дъх. Процедура водена от тази философия, като акупресура се стреми да отвори блокираните енергийни пътища и да възстанови баланса.

Ето бърз преглед на 3 вида процедури от целия свят, три филосифии, които могат да спомогнат за превенция по време на тренировка или за възстановяване от контузии и състезания.

Шайцу

Произход – Япония

Шайцу е базирана на теории за акупунктура и Китайска медицина, която е внесена от в Япония около 5 век преди Христа. Според Кари Джонсън Павела, директор на Центъра за Масажи и Шайцу Училище за терапия в Минеаполис, системата за енергия „Чи“ преминава през тялото по пътеки, и по тези пътеки има разположени точки, които ако достигнем може да освободим специфична енергия. Симптоми като болка или умора са предизвикани от дисбаланс на енергията. С оказване на напрежение, разтриване и разтягане, Шайцу терапевт може да възстанови енергийния баланс на вашето тяло.

Работили сме с триатлонисти преди и след състезание, казва Джонсън Палева. Преди състезанието ще се фокусираме на тонизиращата енергия, така че да е най-достъпна за атлета в деня на събитието. Ще направим разтягане, ротация на бедрата и други движения, които отварят енергийните пътеки. След състезанието ще работим по-дълбоко за да изтеглим енергията, която е изчерпана обратно.

Тай Йога

Произход – Тайланд

Тай йогата има източени корени идващи от йогата, Аюрведа и Будизма. Това е съчетание от ритмичен масаж, йога пози, акупресура по енергийните медиани, работа с лечебна енергия и медитация. Таня Бойгензан, директор на училището по йога и уелнес на Деванади в Минеаполис, казва, че упражнения по Тай Йога могат да помогнат на атлетите за гъвкавостта, баланса и контрола на дишането, както и на умствените компоненти, настроение, концентрация, увереност. Тай Йогата се практикува в индивидуална сесия, облечени с дрехи. Терапевта работи с клиента, като се преминава през определени позиции, разтягане на стегнатите области и насърчава обхвата на движенията и упражнения за дишането. Бойгензан казва, че Тай йогата спомага за подготовката за състезанието или тренировката и улеснява възстановяването след това. Атлетите могат да очакват да имат по-добра представяне, както и по-малко дискомфорт след тежко състезание.

Ролфинг

Произход – САЩ

Айда Ролф смята, че болката неефективните движения и дисбаланса са причинени от неправилното организиране на тялото около оста си. В Ню Йорк през 1940 год. Ролф започва да реорганизира телата на клиентите си, като манипулира фасцията – съединителна тъкан, разделяща мускулите и другите органи – което се развива в терапевтичен подход наречен Структурна Интеграция на Ролфинг. Ролфингът е техника, която помага за възстановяване на тялото с помощта на дълбок масаж на тъканите и фасцията, покриваща мускулите. В основата на Ролфинга стои схващането, че човек губи симетрията между лявата и дясната половина на тялото си и, че това нарушение се задълбочава с времето. Ролфингът коригира тези несъответствия. След като се направят структурните промени, организмът се самолекува.

Ролфингът е холистичен подход, който се стреми да намери източника на дисфункцията, а не просто да лекува симптома. „Участието“ е ключова дума, казва Макарти.

Процедурите представляват серия от 10 сеанса. При тях се обръща внимание на всяка част от тялото, а не само на болния участък, така че промяната да е трайна. Броят на сеансите варира според индивидуалните нужди. Ефектът е с натрупващо действие.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *