Транзишън: 10 често срещани грешки и как да ги поправим

зона за смяна в триатлон

Транзишън: 10 често срещани грешки и как да ги поправим

Транзишънът или както я наричаме в България “Зоната за смяна” често се смята за четвъртата дисциплина в триатлона и е място където може да загубите състезанието. Помолихме водещи треньори да ни представят най-често срещаните 10 грешки по време на транзишън.
Въпреки, че е много малка част от състезанието, преминаването през него може, както да ви направи състезанието, така и да го развали. Дори професионалистите правят грешки, и биват санкционирани за неправилно поставени неопрени и др. Ако погледнем към състезателите във възрастовите групи, наличието на хиляди велосипеди и транзишън китове вероятността за грешки се увеличава.

  1. Вземане на прекалено много неща
    Докато искате да сте максимално подготвени, взимането на 3 чифта шпайкове за колоездене, няколко кърпи, 5 чифта чорапи и тн. най-много да ви оставят в калта. Много често има ограничено място между колелата, така че планувайте предварително, проверете прогнозата за времето, изучете трасето предварително и вземете само толкова неща, колкото са ви необходими.
  2. Незнание на разположението
    Визуализирайте си картата на транзишъна. Имали сте страхотно плуване, свалили сте си неопрена без проблем, поставили сте и затегнали каската за нула време, взели сте колелото от стойката и осъзнавате, че не знаете на къде да тръгнете. Това е твърде често срещан сценарий в състезанията, който може да бъде решен с няколко минути обикновена подготовка преди старта. Отделете време за разходка по маршрута на Т1 от „плуването“ до мястото на велосипеда и до края на Т1, където вече може да се качите върху него. За Т2 обходете маршрута от мястото на слизане от колелото до стойката на която трябва да го поставите и от там до старта на бягането. Ако не сте сигурни направете го още няколко пъти.
  3. Нетренирането на смяна преди състезанието
    Може би не увеличава ендорфина, както плуването, колоезденето и бягането, но тренирането за транзишън не трябва да бъде подценявано, дори може да го правите пред телевизора. Практикувайте слагането и свалянето на каската и неопрена, обуването и събуването и обуването на маратонките за бягане. Когато тренирате навън, отделете малко време да преминете през Т1 и Т2. Ако ви е много скучно, за да се мотивирате намерете си партньор, който да се включи с вас в процеса. Това много ще помогне транзишъна по-време на състезание да мине безпроблемно.
  4. Поставянето на оборудването в погрешен ред
    Това е кардинален проблем, както за начинаещите, така и за триатлонистите с много опит. Подредете оборудването по начина по който ще го използвате на състезанието. Ако всичко е поставено в ред, което означава каската върху колана с номер, върху шпайковете, ако вече не са закачени на педалите на коолелото, и маратонки за бягане сложени близко до колелото с отворен чорап във всяка една от тях. Винаги слагайте каската първо, по този начин ще избегнете възможността да ви наложат наказание за вземане на колелото без да сте сложили каската.
  5. Небрежно сваляне на неопрена
    Въпреки, че може да не получите наказание във времето, както правят в състезанията от ITU, безхаберното хвърляне на неопрена може да доведе до безброй проблеми. Първо, може тотално да развали вашия Т2, когато се върнете с колелото и се подхлъзнете на мокрия си неопрен. Второ, може да направите пълна бъркотия и за състезателя до вас и трето, рискувате някой ядосан съдия да премести цялото ви оборудване.
  6. Не може да намерите велосипеда си
    Вече говорихме за това в втора точка, но тази операция изисква специално внимание. Излизайки от водата, не е невъзможно да се чувствате леко замаяни, от вълнението. Така, че Т1 може да ви се струва много непозната територия и ако не можете да си намерите колелото веднага, това може да доведе до паника. Разходка в транзишъна зоната преди старта на състезанието би трябвало да реши този проблем, тъй като не е разрешено да маркирате мястото на велосипеда си (примерно с балон с хелий). Струва си да набележите някакъв голям ориентир, също така ярко и цветно оборудване ще помогне.
  7. Ненужни наказания
    Докато повечето от нас ще се състезават за забавление, важно е да се спазват правилата, тъй като те не са написани за да задоволят официалните маршали, а за да пазят всички атлети в безопасност. Винаги носете здраво затегната каската си когато имате досег до велосипеда си, това е първото и златно правило. Това означава, каската да е сложена преди да вземете колелото си от стойката в Т1 и да не я махате преди да го оставите обратно там. Внимавайте и с линията където имате право да се качите и слезете от колелото. Няма да спестите време, ако се качите преди нея или слезете от колелото след нея и рискувате да получите излишно наказание.
  8. Опит за качване на колелото със скок без да сте го тренирали
    Ще видите много триатлети стартирайки колоезденето с вече поставени шпайкове на колелото и скачане на колелото без никакво усилие. Има само една причина за това и тя е трениране на процеса.
    Направено правилно, това е най-ефикасният начин да стартирате колоезденето, но преди това трябва да сте преминали през доста часове практика. Иначе рискувате, това да ви отнеме много време или дори по-лошо – контузия.
  9. Липса на ред в транзишъна
    Това си е чисто и просто домакинска работа. Когато се подготвяме за състезанието е добра идея да подредите оборудването си в торба или кутия. Но ако след като подредите оборудването оставите торбата или кутията празна и пречеща на състезанието, това може да доведе до преместването им от официално лице или още по-лошо – наказание.
  10. Да оставите приготовлението за последния момент
    Не оставяйте всичко за последния момент. Ако имате опит в състезания само с един спорт, ще се изненадате каква логистика е необходима при триатлона. Бързайки за състезанието не само повишава риска от правене на грешки или забравяне на нещо, но и вдига излишно нивата на стрес преди състезанието. По-добре е да почакате до старта, когато вече сте готови, отколкото да бързате защо транзишънът вече е затворен.

Share this post

Comment (1)

  • Йордан Васев Reply

    На официални състезания(организирани от ITU има изисквания за размера на Зоната Т2 ( растоянието между велосипедите да бъде не по малко от 80 см коша да бъде поставен от ляво на велосипеда по посока на движението каската може да бъде поставена на кормилото обърната нагоре с отвора , вътре очила ако е необходимо или закрепени отгоре и, шпайковете за колоездене професионалистите закрепват с ластици и са заключени на педалите, всичкото останало оборудване (плувна шапка , неопрен , очила за плуване ) са в коша навън е разрешено пред коша да се поставят само маратонките за бягане. В триатлона Спринт и олимпийска дистанция никой професионалист не използва чорапи за бягане – обувката е специална за бос крак. Чорапи се използват за дългите дистанции на IRONMAN и крос триатлоните.
    Времето за смяна в транзишъна от влизането до маутлайн (линията за качване) е между 10 -12 секунди а ако се замотаеш достига 17 . Всякакво друго оборудване и екипировка е забранено да се внася в Зоната. На до 40 м от зоната се обособява зона за смяна на спукани гуми с отделен съдия и ред за оставяне на резервните капли.

    18 октомври, 2019 at 12:05 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *