Трябва ли ми треньор за първия IRONMAN?

Трябва ли ми треньор за първия IRONMAN?

С добър треньор получавате повече от спокойствие, сигурни сте че тренировката ви е под контрол и върви в правилната посока. Ето защо получаването на някои насоки е от ключово значение за първия ви IRONMAN.

Така че, вие сте го направили! Регистрирали сте се за първото си състезание на дистанция IRONMAN; плуване от 3,9 км, колоездене от 180 км и бягане от 42,2 км. Тези разстояния сами по себе си са плашещи, но да се направи всичко това за 17 часа или по-малко е меко казано брутално!

Независимо от това дали имате или не предишен опит в спорта, скокът до IRONMAN дистанция е огромно начинание. Между работата, социалните ангажименти и тренировките нещата може да започнат да изглеждат непосилни.

За да имате успешен първи IRONMAN (каквото и да означава успех за вас!), Може би е разумно да помислите за наемането на треньор по триатлон с опит в IRONMAN. Но дали е правилният избор за всички?

Какво получавам когато тренирам с треньор?

Работата с треньор по триатлон елиминира съмненията и несигурността от тренировките ви. Добрият треньор за IRONMAN ще ви преведе през всички градивни елементи на периодизирана тренировъчна програма, от поставянето на основата и растеж на вашия аеробен двигател по време на „базовата фаза“ до това, което е известно като „изграждане“ (най-трудният блок за тренировки) до вашето състезание. Наличието на достъп до анализи на данни и предложения за ефективност ще помогне да се изясни всяка стъпка от пътя.

Добре е логистичната част на тренировките да бъде покрита, но треньорът ще ви осигури много повече от само режим на тренировките. Добрият треньор е щедър в предоставянето на насоки във всичко – от това какво да ядете преди големия ден и какво да сложите в торбите за транзишъните, до това как да се управлявате безпокойството и нервите, които се появяват при пристигането им на мястото на състезанието. Той също така ще ви помогне да настроите тренировките си, когато животът не върви по план, ще ви помогне да постигнете целите си, независимо какви какви трудности изпитвате.

С наистина фантастичен треньор, вие се озовавате с приятел, ментор и колега триатлет, на когото можете да поверите мечтите, предразсъдъците, страховете и успехите си.

Не мога ли просто да тренирам с приятели?

Краткият отговор е разбира се, че можете да тренирате с приятели. Въпреки това, внимавайте просто да не следвате техните тренировки. Всеки спортист има различни нужди, цели, силни страни и слабости. Разчитането на графика на тренировките на вашите приятели означава, че индивидуализацията за вашите конкретни нужди е загубена. Това може да доведе до тренировки без значителни резултати или дори по-сериозни проблеми, като контузии.

По-добър начин за включване на социалния елемент в тренировките е да работите с треньор или доверен приятел, за да установите кои сесии се правят най-добре заедно и кои са най-добре да се правят соло. По този начин имате време да се съсредоточите върху целите си, но също така имате и сесии, където с приятел можете да се мотивирате взаимно. Това е деликатен баланс, който трябва да постигнете, и се препоръчва треньор, но не е невъзможно да проектирате този тип тренировъчен график самостоятелно.

IRONMAN е скъп, добавянето на треньор струва ли си?

Регистрирането за IRONMAN е скъпо, независимо как го гледате. Оборудването може да бъде скъпо, пътуването изпразва портфейла, а добавянето на треньор към тези договорени покупки може да доведе до нулиране на банковата ви сметка.

Въпреки това, не всички треньори искат огромна сума пари. Платформи като TrainingPeaks ще ви мачнат с вашия идеален треньор безплатно (коучинг курсовете варират) и предлагат, както тренировачни ресурси, така и масив от планове за трениране в различни ценови диапазони. Коучинг компании като Peak State Fit предлагат тарифни цени за тренировки лице в лице и членство в отбор, което позволява на спортистите да закупуват тренировъчен план с допълнителни предимства като уебинари, отстъпки в отбора и възможност за насрочване на консултация при необходимост.

В крайна сметка един треньор си заслужава именно защото IRONMAN е скъп. Вече сте инвестирали толкова много, за да стигнете до стартовата линия, така че защо да не инвестирате само още малко, за да се уверите, че ще прекрачите финалната линия?

Каква е равносметката?

Наемането на треньор по триатлон за вашия първи IRONMAN е лично решение. В края на деня всеки спортист трябва да помисли за своите ангажименти, личен живот и финанси. Независимо дали се надявате да преминете от къса дистанция към IRONMAN, или просто се надявате да завършите, треньор със сигурност ще направи пътуването много по-приятно, образователно и възнаграждаващо.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *