Съвети за тренировки в извън състезателен период

триатлон тренировки

Съвети за тренировки в извън състезателен период

Лесно е да се почувствате изгубени когато регулярните тренировки са преустановени през off-season-a, но тези две концепции могат да ви насочат към по-продуктивна година.

В нашата географска ширина, сезонът е много близо или вече е приключил и повечето от нас вече се наслаждават на кратка и заслужена почивка. С наближаването на зимата нощта се увеличава, върнахме часовника с един час назад и студените дни предстоят.

Като състезаващи се атлети е нормално нашите мисли да бъдат насочени вече към предстоящия сезон. Вашият план може би вече е готов в главата ви или на хартия, но начертали ли сте тренировъчния план, който ще ви заведе на тези състезания във възможно най-добра форма? Вашето първо А състезание може би е след поне след 7 месеца, така че как да фокусирате тренировъчния процес за след толкова много време? Един от начините е да вземете предвид принципите на спецификация и индивидуалност.

Спецификация

С най-прости думи спецификацията ни казва, че тренировките трябва да имитират изискванията на състезанието. В това има смисъл, наистина: Ако тренирате за 40 км. колоездене, тогава способността ви да карате по техничен сингъл трак в планината на MTB-то най-вероятно няма да има директно влияние върху ТТ представянето ви.

Или ще има? Но това след малко

Ако погледнем по-отблизо концепцията за спецификацията и помислим върху нея, това което ни казва е, че колкото повече се приближаваме времево до състезанието, толкова повече тренировките ви трябва да имитират състезанието. По това време на годината сте много далеч от основното ви състезание/състезания, вашите тренировки могат да имат по-малко специфичен фокус. Това отваря възможности за по-голям набор от активности и различна интензивност.

Индивидуалност

Индивидуалността означа, че ние всички сме уникални: всеки атлети има своите слаби и силни страни. Двама атлети могат да завършат една и съща тренировъчна програма, но да имат различни резултати, което може да се дължи на различия в тяхната психология и ментални способности. Прилагайте концепцията в off-season-a, трябва да ви помогне да си припомните, че фокусът на вашата тренировъчна програма не трябва да е огледален на вашия партньор.

Комбинация от Спецификация и Индивидуалност

Ако комбинираме тези два тренировъчни принципа, можем да си отговорим на въпроса, какво трябва да правим по това време на годината:

  • Вашето А състезание е след много време, така че може да си позволите вашия тренировъчен план да бъде по-малко специфициран към състезанието
  • Има смисъл да вложите повече усилия в по-слабите ви области, които биха могли да ограничат вашите резултати.

Обща техника и силова тренировка

Независимо от индивидуалните ви силни и слаби черти има някои аспекти върху които трябва да се работи, а това са: техника и сила.

По това време на годината може спокойно да се фокусирате върху тези важни области. Концепцията за индивидуалност важи и тук: ако изпитвате трудности в определена област на техниката, това е мястото върху което трябва да се фокусирате и работите. Например ако изпитвате трудности във водата, вашите тренировки по-плуване трябва да имат фокус върху техниката.

Обща издръжливост

Много е важно да поддържате базово ниво на издръжливост. Ако имате 20+ часа на седмица и хубаво време за трениране, тогава традиционния начин за изграждане на базовото ниво ще бъде възможен. За тези от вас с лимитирано време или лоши метеорологични условия, дългите ниско интензивни тренировки могат да бъдат допълнение с прекарване на известно време и в по-високо ниво на интензивност.

Анаеробните интервални тренировки могат да имат следните ползи:

  • Могат да подобрят вашия аеробен капацитет
  • Психологически могат да ви подготвят за трудните моменти
  • Обикновено са кратки сесии, които лесно могат да бъдат направени вътре, особено когато времето е лошо

Обобщение: Области върху които да работите

Техника

Всички имаме слаби места върху които трябва да работим във водата и на сушата и зимата е перфектното време да се концентрираме върху това.

Силови тренировки

СИЛА – нещо върху което всички трябва да се фокусираме, но става още по-важно когато остарееш. Когато наближиш 50, силовите тренировки стават значително по-важни.

Вашите слаби страни

Работете върху аспектите на вашата тренировка, които не са специфични за състезателния ден, но имат по-широко въздействие върху представянето ви като цяло или просто са приятни аеробни активности ( излезте в планината, заснемете плуването си и го анализирайте и тн)

Издръжливост

Не забравяйте базовата издръжливост, но в същото време не трябва да прекарвате прекалено много време в изграждането и. Не пренебрегвайте и анаеробните упражнения.

Без да знаем вашите лични обстоятелства и тренировъчна история не можем да ви предложим идеалната тренировка. Вместо това ние се опитахме да ви предоставим рамката, която може да приложите към вашите възможности и да имате възможност пълноценно да употребите лимитираното ви време за трениране през следващите 8 или 10 седмици, което ще ви даде солиден старт върху, които може да надграждате следващия си състезателен сезон.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *