Полезни съвети във време на изолация

Полезни съвети във време на изолация

В последните дни всички групови тренировки, спортни събития и състезания за следващите месеци бяха отменени като превенция за борба с COVID-19. Всеки от нас изпадна в ситуация, в която трябваше да преобърне цялото си ежедневие и да постави нови цели за оставащата част от годината. Особено неприятна ситуация се получи и със затварянето на басейните и невъзможността на голяма част от триатлетите живеещи на по хладен климат да практикуват спокойно първата дисциплина от спорта триатлон. И въпреки всички трудности, с които се сблъскваме най-важното е да не губим мотивация и да останем позитивни защото сме сигурни ще заедно ще стигнем до другата страна!

Неминуемо ще има емоционални възходи и падения от изолацията, но това не означава, че не трябва правите нищо по отношение на тренировките си. Ето няколко предложения, които да ви помогнат да поддържате формата си си през това стресиращо време:

Използвайте ленти/ластици за симулиране на плувни движение.


Плувците и триатлетите използват ластици в продължение на много години за загряване и за укрепване на специфични движение. Може да включвате разтягащи упражнения посредством ластици няколко пъти седмично за да стимулирате свободното движение и гъвкавост на ръцете.

Инвестирайте в Turbo Trainer / тренажор

Тренажорите стават все по-достъпни и са чудесен начин за качествени тренировки в домашни условия. Няма светофари, кръстовища и трафик. Няма и значение какво е времето навън. Някои от професионалните атлети като Lionel Sanders прекарват по-голяма част от времето си именно на закрито. Използвайки Zwift може дори да карате виртуално с вашите приятели. Добра идея е ако сте решили за зарежете тренировъчния ви план за конкретно състезание да започнете някой от вградените планове, които платформата предлага. Ако все още нямате тренажор може да разгледате нашите съвети за избор тук

Бъдете креативни

Не е нужно да прекарвате дълги часове в аеробни тренировки, за да не губите форма. Не забравяйте: Постоянството е ключът към успеха в триатлона. Практикуването на няколко кратки тренировки на всеки няколко дни ще поддържа тялото ви във форма и дори ще ви помогне да се избегнете контузии, когато тренировките се възобновят на 100%.

Опитайте йога

Ако все още не сте усетили положителната страна от практикуването на йога, то едва ли би имало по подходящ момент за това. В интернет е пълно с видеа и цели курсове от които може да се възползвате вкъщи пред телевизора/компютъра. Достатъчно е само да имате удобни дрехи, постелка и желание. Освен, че ще помогне да станете по-гъвкави йогата ще редуцира значително нивата на стрес.

Силови тренировки

В домашни условия имаме прекалено много варианти за укрепване на мускулите посредством силови тренировки. Ако имате и някакво оборудване вкъщи, то съвсем спокойно може да заместите тренировките по плуване със силови.

Работете върху диетата си

В забързаното ежедневие голяма част от нас не успяват да се хранят, както им се иска и често се случва да хапнем на крак или просто да нямаме време да приготвим питателна храна вкъщи. В дните на изолация може да останете приятно изненадани от това какви вкусотии може да сътворите от запасите в хладилника. Ако и вие сте се презапасили с хранителни продукти и имате желание да опитате нови неща сега е времето. Рецепти с тоалетна хартия ще разгледаме в някоя друга статия. 🙂

Планирайте деня си

Самодисциплината е изключително важна в подобни моменти. Изкушението да лежим по цял ден на дивана може да окаже негативно влияние върху цялостното ни настроение и да наруши изграденият ритъм. Планувайте времето за тренировки и работа за да избегнете застой и липса на мотивация. Бъдете реалисти. Работата върху това сега ще гарантира, че все още ще можете да постигнете целите си за 2020 г.

Спете повече

Самоизолацията може да бъде чудесно време да наваксате времето за заслужен сън. Опитайте се да не нарувашате режима и да не променяте времето, в което заспивате, но се старайте да спите поне 8+ часа всяка вечер. Съвсем спокойно може да включвате и следобедна дрямка ако имате възможнност. Това ще подобри настроението, ще повиши вашите тренировъчни резултати и ще ви помогне да се чувствате освежени всеки ден.

И не забравяйте да миете ръцете си често и да поддържате социална дистанция!

Екипът на triathlon.bg ви призовава да останете вкъщи! Заедно ще се справим със ситуацията ще спомогнем за по-бързото преминаване на епидемията за да може да покажем пълният ни потенциал в бъдещите състезания! Мислете позитивно и не спирайте да тренирате!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *