Плувайте по-бързо като плувате направо

Плуване

Плувайте по-бързо като плувате направо

Плуването в открити води може да бъде стресиращо, но не и като тренирате тези ключови умения. Научете се как да гледате над водата, дишате и плувате направо независимо какво ще ви струва.

Първото ви състезание за сезона е, хубава лятна сутрин. Всичко върви добре на плуването, докато не направите обръщането за връщане към изхода. И тогава БАМ! Ориентацията на трасето е такава, че в ясна сутрин ослепителното слънце е директно в очите ви.

За онези атлети, които не са взели този фактор в предвид в подготовката за състезанието, носенето на обикновени плувни очила, затруднява плуването максимално. За щастие, ако сте добре тренирани в следване на трасето, няма да има нужда да гледате толкова често над водата за да останете в правилната линия за възможно най-бързо прибиране.

Проверете дали плувате леко наляво или надясно

Първо, никой не плува точно направо през цялото време, така че трябва да знаете наляво или надясно плувате преди да продължите с усъвършенстването. За да разберете може да пробвате „плуване на сляпо“.

Първо намерете празен коридор в басейна. Отблъснете се леко от стената, уверете че се намирате по средата на линията, тогава затворете очи. Направете няколко загребвания и проверете къде се намирате в сравнение с линията. Леко в дясно, леко в ляво? Направете това упражнение няколко пъти, след няколко дни го повторете отново. Вижте дали винаги сте от същата страна на линията, повечето от нас са.

Аз плувам, леко на дясно. Когато съм заслепен от слънцето или големи вълни, ще коригирам плуването си леко в ляво на всеки няколко загребвания (без да гледам над водата) защото знам, че плувам надясно. След още няколко загребвания ще погледне отново над водата и ще коригирам позицията си ако е необходимо

Тренирането на гледане над водата го прави детска играчка по време на състезание

Как гледате над водата? Да вземем пример, че искате да го направите когато дясната ви ръка загребва. Мислите бързо, очилата ви са съвсем леко над водата точно пред вас. Вие загребвате с дясната ръка, вместо да се завъртите главата надясно за да поемете въздух, вие изпъвате врата си напред за секунда, докато натискате с дясната ръка водата надолу за да поддържате позицията си над водата.

Тренирайте, тренирайте, тренирайте в басейна. Когато вече напреднете, намерете приятел и плувайте един до друг, като гледате над водата, всеки 3-4 загребвания. Веднъж след като сте сигурни, че сте го овладели поканете и 3ти плувец, за да свикнете с гледането над вода докато плувате в група. Изчакайте до края на тренировката, когато вече всички са уморени, ще стане доста забавно упражнение.

Тренирайте гледане над вода, като се ориентирате с помощта на по-големи обекти

Началото на състезанието може да прилича на центрофуга, ръце и крака се мятат навсякъде около вас и тогава най-вероятно ще е много трудно да видите първите няколко буя отбелязващи трасето. Ако намерите по-голям ориентир, като сграда, закотвена лодка или нещо друго по-голямо, няма нужда да търсите буйовете и ще плувате в правилната посока и най-важното бързо. При гледането над водата е важно да изберете голям обект, който е достатъчно далеч и е лесно да видите, когато извадите главата над водата само за секунда или по-малко.

Колко често трябва да вадите главата, честотата може да варира. В плуването ще има моменти когато плувате в група, но ще има и моменти когато ще сте напълно сами. Когато плувате с много плувци около вас, може да се наложи често да гледате над водата (на всяко загребване на лявата ръка). Когато плувате сами и непритеснени от други плувци, хванали сте посоката, тогава ще вадите главата много по-рядко. Запомнете, че когато вадите главата над водата, краката ви потъват и убиват скоростта ви, така че бъдете разумни.

Време е да усъвършенствате и дишането от двете страни

Да кажем, че до сега не сте се научили да дишате и от двете страни. Време е да го направите! Наистина! Вълните и вятъра са силни и ви захлупват от дясно. Не се панирайте, просто дишайте главно отляво – ако предположим че можете. Ако не можете е време да започнете да тренирате за това.

Всеки път когато отидете в басейна, от сега нататък, направете загрявката си плувайки на неудобната ви страна. Първоначално ще ви е много странно и трудно, но бързо ще свикнете и придобиете увереност.

Просто тренирайте, тренирайте, тренирайте, и ще се чувствате комфортно по време на състезанието.

Екипът на triathlon.bg ви желае успех!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *