Планувайте всяка тренировка с TrainingPeaks плюс ИЗНЕНАДА

trainingpeaks

Планувайте всяка тренировка с TrainingPeaks плюс ИЗНЕНАДА

Решили сте, че е време да започнете подготовка за първото си състезание. Имате ясна идея колко време може да отделяте на седмица за тренировки. Остава последната и най-важна стъпка. Да изберете тренировъчен план. Ако вече сте прочели статията ни Как да си направим тренировъчен план и имате идея как да подходите, то спокойно може да започнете да структурирате тренировките си. Ако нямате време или желание да измислите всичко от нулата то е добре да се насочите към предварително изработен тренировъчен план. В интернет пространството е пълно с безплатни такива под всякаква форма. Но ако искате наистина качествена подготовка и сериозни резултати трябва да отделите малко финанси и за качествен план.

До тук добре , но къде може да намерим такова животно?

Единият вариант разбира се е да се обърнете към треьор за изготвяне на такъв, но тук неудобството е, че ще се налага да записвате всичко на хартия или таблици в Excel, което в един момент при натрупване на повече тренировки може да стане наистина неудобно и трудно за проследяване. Другa опция е да използвате приложение. Днес ще разгледаме именно това. Голяма част от триатлетите се доверяват на TrainingPeaks за своята подготовка, където освен, че могат да качват всяка една тренировка имат опцията и да я анализират с негова помощ.

TrainingPeaks е платформа разработена специално за атлети занимаващи се със спортове за издръжливост. Това е място, на което освен, че може да създавате собствени тренировки посредством Workout Builder и да определяте точно към какво натоварване трябва да се придържате в зависимост от вашето FTP , може да закупите и тренировъчен план за многократно ползване, който да нагласите според датата на състезанието, времето за подготовка и т.н. Освен това всяка една от дневните ви тренировки (без плуване) може да бъде свалена към Гармин часовник за да сте сигурни, че изпълнявате всичко с максимална точност и в последствие да бъде анализирана от вас или вашият треньор.

Интерфейс

TrainingPeaks интерфейс

На снимката горе виждате основният интерфейс от платформата. Тук са всички тренировки за предстоящата седмица. Може да местите, добавяте, триете или променяте, което и както пожелаете. Ако решите да създавате ваши собствени тренировки може да се възползвате от Workout Builder-a

Workout builder

TrainingPeaks Workout Builder

Платформата има безплатна версия с основни функционалности, които според нас са напълно достатъчни за любител триатлет. Ако решите да минете на следващото ниво срещу приблизително 30лв на месец ще получите платена версия с доста подробен анализ на тренировките ви, моментното ви ниво на подготовка, различни чартове, в които да следите развитието си и т.н.

Персонализиране

В профила си може да въведете стойностите на FTP и посредством вградени калкулатори да изчислите зоните си на натоварване по няколко различни метода. Важно е да се знае, че веднъж, когато го направите и в последствие решите да свалите тренировка на Гармин устройството ви то тя ще бъде изцяло синхронизирана със зоните ви и във всеки един момент ще знаете колко бързо да бягате или с каква мощност да карате колело.

Едно от най-големите предимства на TrainingPeaks е възможността да закупите тренировъчен план. Имате опция да избирате дистанцията, за която искате да се готвите, броят седмици, и средното време в часове на седмица. Освен за триатлон платформата предлага и планове за бегачи, колоездачи и плувци, както и за силови тренировки и дуатлон. Веднъж закупили план може да го използвате неколкократно. Въпреки че всички планове са предварително изготвени имате възможност да го персонализирате специално за вашите нужди въвеждайки зоните си на натоварване. Всички бъдеши тренировки автоматично се преизчисляват според тях.

Анализ на тренировки

Освен пулс, темпо и мощност може да следите и допълнителни мерни единици за натоварване като TSS, (Training Stress Score) Intensity Factor, Pace to HR и т.н.
Планетана версия предлага и опция за плануване на цялата ви тренировъчна година. След като добавите датите на състезанията системата автоматично ще изчисли през кои периоди колко натоварване трябва да поемате и как да разделите тренировъчните блокове. Имате опция да следите и три основни мерни единици за моментна форма (Fitness, Fatigue и Form)

Освен онлайн може да свалите и приложение за Android и IOS, което позволява и директно свързване с Garmin и Strava и синхронизира автоматично тренировката ви след края.

Специална отстъпка

Triathlon.bg има удоволствието да ви предложи допълнителна отстъпка за тренировъчните планове на нашите партньори от (MyProCoach), които сме изпробвали и смятаме, че са чудесен избор за начинаещи и напреднали.

Може да получите вашият код за отстъпка от тук

Очаквайте още отстъпки и изненади съвсем скоро!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *