Как да използваме Zwift, TrainerRoad или Sufferfest

Zwift

Как да използваме Zwift, TrainerRoad или Sufferfest

Идва зима. Температурите падат и колкото и запален атлет да сте ще ви бъде все по-трудно да излизате с колелото навън. За успешна подготовка за следващия сезон обаче по никакъв начин не трябва да пренебрегваме най-дългия етап от триатлона – колоезденето. Именно поради тази причина едни умни глави са измислили приложенията за колоездене на закрито част от които са Zwift, Sufferfest и TrainerRoad. Ако вече сте направили първата стъпка с избора на тренажор, то сигурно се оглеждате и за подходящ софтуер, чрез който да следите в реално време тренировката ви.

За да ви предпазим от излишни нерви с първоначалните настройки, а повярвайте ни такива наистина ще има ако не знаете какво да правите ще обясним на кратко какво е нужно за да подкарате колелото на тренажора заедно с един от изброените в заглавието суфтуери.

Обикновен тренажор

Ако използвате бюджетен вариант на тренажор без смарт функции и вграден ват метър, то ще трябва да се потрудите една идея повече преди да започнете тренировки. Тъй като самият тренажор не излъчва никакъв сигнал ще трябва по някакъв начин да кажете на софтуера какво точно се случва в стаята ви “за мъчение” . На първо място ви трябва сензор за скорост (speed sensor), чрез който да анализирате до някаква степен скороста, с която въртите. Като втора опция може да добавите и сензор за каданс (брой въртене на педалите) Ако имате и ват метър било то педали, курбел или някакъв друг може максимално да симулирате използването на смарт тренажор.

ANT+

До тук добре. Но как да предаваме данните към компютъра/таблета? За тази цел ви трябва ANT+ донгъл предватляващ малко USB устройство свързващо се към компютъра. ANT+ е протокол за предаване на данни, който се изпозва при по-голямата част от смарт часовниците, пулсомери, тренажори и т.н. и чете данните от тях. Вижте един такъв тук Цените им варират от 20 до около 120лв. Горещо препоръчваме ако имате възможност да инвестирате в малко по-скъп тъй като голяма част от тях са китайски и често губят сигнал или се развалят бързо. След като свържете донгъла към компютъра, в софтуера, който използвате може да зададете и модела на тренажора ви. Zwift (за пример) автоматично ще засече че имате свързано ANT+ устройство. Завъртете няколко пъти педалите за да се активират сензорите на колелото и да започнат да излъчват сигнал и може да започвате да се забавлявате.

Смарт тренажор

Тук нещата са значително по-лесни. Не ви е нужен сензор за скорост или каданс тъй като всичко това е вградено в самият тренажор. Ако обаче лаптопът ви няма блуутут то отново ще ви е нужен ANT+ донгъл за приемане на сигнала.

ERG Mode (само за смарт тренажори)

Обърнете особено внимание на тази част за да не се чудите защо натоварването на тренажора ви не се променя. ERG mode е опция, която автоматично контролира съпротивлението. В случай, че заредите предварително структурирана тренировка, направите си ваша такава или свалите от TrainingPeaks то тази опция е за предпочитане тъй като във всеки едни момент ще сте сигурни ще изпълнявате всичко по план без да трябва постоянно да гледате в компютъра. Без значение дали карате на равно или се изкачвате ако тренировката изисква да държите 150 вата то съпротивлението ще бъде еднакво през цялото време. Софтуера автоматично ще изчисли вашата скорост в дадения участък.

Free Ride

Тук може да използвате както обикновен така и смарт тренажор. Обикновеният винаги ще има едно и също съпротивление. Някой от тях имат опция за промяната му, но то по никакъв начин няма да бъде повлияно от теренът, на който карате и ще трябва да го нагласяте ръчно. При смарт тренажорите то ще се наглася според наклона. Имайте в предвид, че колкото по-бюджетен е тренажорът толкова по-малко възможност за различни нива на съпротивление имате. На пример ако устройството ви поддържа до 7% то дори да се движите по терен с 15% наклон ще усещате само тези 7%. Същото важи и при спускане.

Препоръки

Препоръчваме да използвате продукти на Apple тъй като при тях главоболията са най-малко. Един добър, бюджетен и изпитан вариант е таблет iPad 5+ и Tacx Vortex Smart. Тук нямате нужда от допълнителни донгъли а предавате директно сигнала чрез блуутут. При Андроид и Windows нещата не са изпипани до край все още и много често е възможно да губите сигнал.

Zwift Companion

Това е приложение, което сваляте на телефона си и чрез което може да извършвате допълнителни действия докато карате. За целта телефонът и компютърът/таблетът трябва да бъдат свързани към една и съща WiFi мрежа. Приложението автоматично ще засече тренировката ви (понякога отнема 1-2 минути) и чрез него може да увеличавате/намалявате съпротивлението да променяте посоката на движение, да паузирате тренировката и т.н.

Цена

За тези услуги трябва да заплащате месечен абонамент. Цените са около 30лв на месец и за тази сума получавате достъп до всички вградени тренировки и неограничено ползване на софтуера.

Ако все още изпитвате затруднения може да се свържете с нас за допълнителна помощ на tri@triathlon.bg или да оставите коментар под статията.

Екипът на triathlon.bg ви желае приятни и ползотворни тренировки!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *