Как да започна с триатлона – наръчник на начинаещия триатлонист

Как да започна с триатлона – наръчник на начинаещия триатлонист

Няма значение дали просто давате обещание на Нова година или сте готови да започнете своя път към успеха в триатлона. Първите стъпки в триатлона са най-трудни.

Doug Silk е специалист в обучението на начинаещи триатлети. Самият той променя живота си след като от човек с наднормено тегло хранещ се с junk food започва да се занимава с триатлон и има множество успешни участия в Ironman. Ето какви съвети дава самият той относно начинаещите спортисти.

Когато започнах своето пътуване с триатлон преди години, бях с 50кг. отгоре и едва успях да избягам половин километър, усещайки че ще умра. Но имах решителност и смелост на моя страна и след като измислих план, останалото, както се казва, беше история!

Повечето спортисти, които мислят да направят първия си триатлон, се плашат от мисълта, че трябва да тренират за три отделни спорта. Този факт сам по себе си възпира повече начинаещи триатлонисти дори да стартират. Това, което те не осъзнават е, че да започнеш е по-лесно, отколкото повечето хора си мислят и много и по-възнаграждаващо. Ако започнете с тези основни идеи, останалите просто ще дойдат на мястото си.

Регистрирайте се за „ВАШЕТО ПЪРВО СЪСТЕЗАНИЕ“

Това може да ви звучи глупаво, имайки предвид че никога не сте правили триатлон. Но открих, че когато харчите парите си за нещо и имате твърда дата за събитието, това може да ви накара леко да натиснете, за да накарате топката да се търкаля. Плюс това никой не обича да си поставя цели, а после да не ги постигне. Наличието на твърда дата в календара ви прави целта по-реална.

Има няколко ключови неща върху които трябва да помислите, когато избирате състезание за което да се регистрирате. Първо, регистрирайте се за събитие, което ще бъде достатъчно далеч във времето, за да ви даде време да тренирате правилно. Може да сте нетърпеливи да изберете по-скорошно събитие и да се регистрирате за него, но ако не си осигурите достатъчно време за тренировка, състезанието вероятно няма да ви донесе радостта, която трябва. Вторият ключов момент е да изберете състезание, което да отговаря на вашите силни страни. Ако идвате с опит в бягането, тогава изберете състезание, което има по-лесно плуване и колоездене. Ако сте силен плувец, но нямате история на колоездач или бегач, тогава изберете състезание с по-лесно колоездене и бягайте. Дори опитните триатлонисти често забравят колко важно е да изберете правилното състезание за вашия успех.

Подгответе се с треньор

Най-важното нещо, което мога да ви препоръчам за да съм сигурен, че ще успеете е да намерите треньор или поне тренировъчен план. Ако се замислите, това има най-голям смисъл. Хората, които за пръв път стъпват във фитнес, без да имат идея как да тренират, често наемат личен треньор. Започвате три нови спорта и най-добрият начин да се настроите за успех е да наемете знаещ треньор по триатлон, за да сте сигурни, че правите нещата правилно. Когато избирате треньор, важно е да задавате въпроси, уверете се, че човекът знае вашите цели и това е някой, който чувствате, че ще ви мотивира и образова за да ви доведе до успеха. Услугата Coach Match Service на TrainingPeaks е чудесна опция, която може да ви помогне да опростите процеса.

Присъединете се към група

В допълнение към намирането на треньор и планове, тренирането в група може да бъде друг чудесен начин да се учите от другите. Всеки спорт има групи, към които можете да се присъедините, за да напреднете по-бързо.

Израснах плувайки или така си мислех. Но нищо не ме подготви за първия ми триатлон в открити води. Бях напълно изплашен във водата и се не си спомнях нищо от тренировките си по плуване, защото в главата ми беше пълна каша и не знаех какво да правя. Докато не намерих програма за плуване на местни майстори, аз просто се залепих да плувам самотни обиколки в местен басейн и не знаех дали го правя правилно. Затова намерете програма за плуване и станете по-уверени във водата. Плуването е свързано с ефективността във водата, която наистина е трудно да определите плувайки сами. Плюс това бихте могли да срещнете някои други триатлети, за които ще говорим по-нататък.

Първите стъпки в колоезденето вероятно са вторият най-плашещ спорт за нов триатлет заради необходимото ниво на умения и оборудване. Тези две неща могат да сплашат ума ви и портфейла ви. Започнах с велосипед втора ръка, приятелят ми ми помогна да го избера и започнах да карам 3 или 4 пъти седмично, без да знам дали вървя бързо или бавно. Така е, докато не намерих някои местни групи за колоездене и не започнах да ходя с тях на групови разходки. Това беше чудесен начин да се науча от други колоездачи за ефективност, каданс, скорост, мощност. Ако карате с група колоездачи, те гарантирано ще ви кажат всичко, което знаят за спорта. Може да не е винаги правилно, но можете да изберете какво работи за вас и кое не.

Когато започнах да бягам, едва успях да пробягам повече от половин километър, без да се чувствам така, че не мога да продължа повече. Следвах стриктно плана и не след дълго бягах по един километър, след това на два и накрая по 5 километра без никакъв проблем. Започнах да откривам местни клубове за бягане и започнах да бягам с тях. Те бяха страхотни, защото нямаше значение с какво темпо бягате, обикновено имаше някой, който да тича с моето темпо. Това беше поредната възможност да се срещна с други хора с моят начин на мислене.

Обградете се с други триатлети

Един от най-големите треньори някога ми каза: „Ако искате да успеете в нещо, трябва да се обградите с успешни хора.“ Триатлонът не е по-различен. Обграждането с успешни хора в спорта ще ви позволи да се учите от тях, ще ви насочи към по-добри резултати и ще ви държи мотивирани. Повечето триатлонисти са много щастливи да споделят неща, които са научили по пътя си. Всъщност ще ви е трудно да намерите триатлет, който не иска да ви разкаже всичко за състезателните им преживявания. Затова изслушайте всичко, вземете нещата, които смятате, че можете да използвате от техните истории и след това излезте и направете свои собствени истории, които можете да споделите с другите.

Скоро ще откриете, че повечето от публикациите и дискусиите ви в социалните медии ще имат нещо общо с тренировъчния ви план или предстоящо ви състезание и ако се заобиколите с други триатлети, те ще разберат новата ви страст и ще ви подкрепят в пътуването ви.

Постигнете целите си и поставете нови

Сега, след като сте си поставили цел, подготвили сте се за нея, тренирахте за нея и имате страхотен подкрепящ отбор, можете да излезете и да я постигнете! Важно е да си поставите реалистични цели за първото си състезание. И въпреки че дори не се доближих до постигането на целта си за „време“ за това състезание, крайната цел да завърша първия си триатлон беше огромен успех! Важно е да запомните откъде сте започнали и какво е необходимо, за да стигнете до тази цел. И ако сте го направили по правилния начин, ще се настроите за успех.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *