Какво е триатлон?

триатлон

Какво е триатлон?

Преди да започнете, ще искате да знаете: какво е триатлон?

Триатлонът е вълнуващ спорт, включващ непрекъснато състезание на различни дистанции в трите дисциплини плуване, колоездене и бягане. Стандартен триатлон е съставен от плуване, последвано от колоездене, последвано от бягане. Триатлонът е измислен първо във Франция през 1920 г. и е носил имената: „Les trois sports“, „La Course des Débrouillards“ и „La course des Touche à Tout“. Провеждан е всяка година до Joinville-le-Pont в Meulan и Poissy. Остава като хоби спорт в анонимност. В средата на 1970-те години е преоткрит. Двамата американци Джак Джонстоун и Дон Странахан организират на 25 септември 1974 г. в Сан Диего, Калифорния първия триатлон. През 1994 г. триатлонът е включен в програмата на МОК, а през 2000 г. за пръв път е част от олимпийските игри на олимпиадата в Сидни. Триатлонът навлиза в България през 1984 г., а през 1985 г. е проведен и първият национален шампионат. Събирайки популярност и все повече състезатели, през 1987 г. се създава и Българската федерация по триатлон. Първият по-сериозен успех идва в Сьотер, (Швеция) с 8-мо място на Евгени Ставрев. По-късно български триатлети участват на редица международни прояви, а през 1997 г. и 2004 г. съответно Борис Танев и Атанас Златков печелят Балканиадата.

Една от причините триатлонът да е толкова популярен спорт е, че на него може да се наслаждава някой, който търси голямо предизвикателство към хора, които не са във форма, но искат да бъдат. Това е така, защото едно състезание може да продължи само 1 час до 8 – 10 часа плюс! Началото на триатлона може да изглежда малко обезсърчително, но ние разполагаме с цялата информация, от която се нуждаете, за да започнете с увереност.

Плуване

Триатлонът винаги започва с плуване. Плуването на събития за начинаещи (обикновено спринт или супер спринт дистанция) обикновено се провежда в басейн. Повечето състезания на олимпийска дистанция и по-дълги дистанции плуват в открити води. Това обикновено е в езеро или морето, понякога в река.

Колоездене

Следваща дисциплина е колоездене и обикновено е дисциплината, която отнема най-много време. Ако не сте сигурни дали триатлонът е за вас, няма нужда да се притеснявате дали да излезете и да купите най-скъпия велосипед. Много начинаещи триатлонисти карат своя стар планински велосипед, който е лежал в гаража.

Бягане

Бягането е последната дисциплина. Хората често намират, че краката им се чувстват като цимент, когато слизат от велосипеда и започват да бягат. Но никога не се страхувайте, правилното обучение може да улесни това!

Транзитна зона

Транзишънът често се наричат ​​четвъртата дисциплина на триатлона. Времето, когато преминавате от една дисциплина в друга, се означава като транзишън, както и мястото, в което се случва тази смяна. Ще настроите своя велосипед и комплект за бягане на дадено място в транзишън зоната. Когато излезете от плуването, ще трябва да тичате и да намерите велосипеда си, докато сваляте неопрена си. Задължително сложете каската, очилата и започва бягане с велосипед, докато не стигнете разрешената зона за качване на велосипеда. Скочете върху него, закопчайте шпайковете и остава най-лесното…въртене. След края на колоезденето, идва времето и за последната дисциплина, а именно бягането. Времето, необходимо за извършване на тези транзишъни е включено в общото ви време. За повечето хора допълнителните 20-30 секунди, които се мъчите да се отървете от вашия неопрен, няма да имат огромна разлика, но за тези, които се състезават на по-високо ниво, тези допълнителни секунди могат да направят разлика между победа и загуба.

Конкуренция

Триатлоните попадат в две категории – Elite, професионалните триатлонисти, които се състезават на международно ниво, и Age Group – триатлонисти, които са непрофесионалисти. Системата на възрастовата група ви позволява да се състезавате срещу други участници в триатлона на същата възраст (в рамките на петгодишна разлика ) и пол. Световните първенства по триатлон и дуатлон дават шанс на всички триатлети да участват (като предварително са се класирали през серия състезания) – те имат категория възрастови групи, както и елитна категория.

Дистанции

Има няколко различни дистанции за състезания по триатлон. Разстоянията на спринта варират от състезание до състезание, но останалите разстояния съответстват на дължините, показани в таблицата по-долу. Половинките и пълните разстояния обикновено се означават съответно като разстоянията Half Ironman и Ironman. Half Ironman също може да бъдат представено като Ironman 70.3, като числото 70.3 представлява общия пробег на състезанието в мили.

ИмеПлуванеКолоезденеБягане
Спринт750 метра20 км5 км
Олимпийска / 51501500 метра40 км10 км
ITU дълга3000 метра80 км20 км
Half Ironman / 70.31900 метра90 км21.1 км
Ironman / 140.63800 метра180 км42.2 км

Не чакайте, започни приключението ТРИАТЛОН още днес!

Вижте и видеото на Никола Овчарски, в което може да научите още за триатлона

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *