Влияе ли сексът на спортните постижения?

Влияе ли сексът на спортните постижения?

Връзката между секса и спортното представяне се дискутира от векове. Ето какво казва науката.

Темата за секса и спорта започва преди повече от 1000 години в Гърция. Тогава теорията е била, че въздържането ще създаде неудовлетвореност, агресия и в крайна сметка ще доведе до по-добри резултати. Изглежда теорията се е обърнала: по време на Олимпийските игри в Рио 2016 бяха предоставени половин милион презервативи на приблизително 12 000 състезатели. Това са 42 на човек или впечатляващи 80+ „ангажименти“ на човек. Изглежда, че днешните спортисти вярват, че сексът подобрява спортните постижения.

Но дебатът продължава и ще намерите професионални спортисти, седнали от двете страни на оградата. И така, какво казва науката?

Ролята на тестостерона

Мъжете може да имат повече от него, но тестостеронът засяга както мъжете, така и жените. Оказва влияние върху атлетичните показатели и ниските нива са свързани с ниска енергия, намалена сила и повишена телесна мазнина. Влияе и на сексуалния нагон.

Високоинтензивните тренировки повишават нивата на тестостерон както при мъжете, така и при жените, тренировките за издръжливост с ниска интензивност го намаляват, което не само се отразява на производителността, но и на желанието за секс.

Това е низходяща спирала: нисък тестостерон = малко секс. Нисък сексуален нагон = ниски ендорфини. Повече кортизол = тревожност = по-малко сексуален нагон. Плюс това, по-ниският тестостерон затруднява доброто представяне на тренировките с по-голяма интензивност.

Колко тренировки за издръжливост мога да направя, без да намаля тестостерона?

Зависи. Ако приемете подход 80/20 към тренировките си според философията на тренировките на Uber-Matt Matt Fitzgerald, тогава ще постигнете тези високи нотки, които повишават тестостерона. Тези интервали с висока интензивност могат да ви помогнат да не изпаднете в дефицит.

Всички познаваме спортисти, които не могат да устоят на това да добавят километри в графика си. Често това се разглежда, като километри изхвърлени на боклука от всички, с изключение на дадения спортист. Те също са склонни да избягват тренировките с тежести и високоинтензивните тренировки. Това са спортистите, които са по-склонни да страдат от ниски нива на тестостерон. (Ако се притеснявате за ниския тестостерон, ето 5 начина да го увеличите по естествен начин.)

Какво казва науката?

Въпреки че има клинични проучвания, които се опитват да установят отговора, резултатите не сочат категорично едното или другото твърдение. Едно проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, заключава, че „сексът няма статистически значим ефект върху атлетичните показатели“, а другите са дали същите резултати. С други думи, можем да приемем, че това не вреди на представянето, но най-вероятно и не помага.

Какво ще кажете за анекдотични доказателства?

Независимо от науката, изглежда, много спортисти смятат, че спортните резултати се подобряват след секс. Това може да се дължи на отделянето на ендорфини, чувството на удовлетворение или просто емоционална свързаност с партньора ви.

Склонни сме да търсим научни доказателства, но все пак има анекдотични доказателства. Ако чувствате, че нещо ви е от полза, тогава трябва да продължите.

Кога да се въздържате от секс преди състезание?

Има само две обстоятелства, при които е по-добре да се въздържате.

1. Спортовете, които изискват голяма концентрация, могат да бъдат отрицателно повлияни от секса. Говорим за снукър, дартс и т.н.

2. Ако секс сесиите ви отнемат много време, това нарушава съня ви. Знаем, че сънят е масивен подобрител на производителността.

И така, сексът ще подобри ли моето представяне?

Както при повечето неща в спорта, това зависи от човека. Въпреки това, по същия начин, който никога не бихме ви препоръчали да използвате нов чифт обувки или хранене в състезателния ден, същото важи и тук. Не се срамувайте да предприемете собствени изследвания, за да видите какво влияние има сексът върху вашето представяне. По този начин можете да вземете информирано решение дали ще работи при състезателен сценарий.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *