Как да изберем велосипед за триатлон?

TT Bike

Как да изберем велосипед за триатлон?

Една от най-големите инвестиции, в триатлона е купуването на велосипед. Плащането на таксата за цял Ironman също не отстъпва, но това ще го разглеждаме друг път. Много често това е едно от нещата, което дори може да откаже начинаещия триатлонист. Технологията, аеродинамиката и компонентите се развиват с всеки изминал ден и дори професионалните атлети трудно успяват да опитат от всички новости.

Изборът на ново колело е свързан на първо място с финансовата възможност и след това с желанието за развитие в спорта. Естествено всеки желае да притежава ТТ байк от последно поколение, но ако това ще натовари бюджета ви или ще го използвате 2-3 пъти годишно инвестицията губи смисъл.

На първо място трябва да решите в какви триатлони искате да участвате. Ако страстта ви е в крос триатлоните шосейният велосипед няма да ви свърши много работа, както и обратно. В България има и шосейни състезания, на които може да участвате с МТБ, но ако решите да се пробвате на някое от веригата Ironman или Challenge трябва да знаете, че там е разрешена употребата единствено на шосейни велосипеди. Винаги се запознавайте предварително с правилника и изискванията на състезанието.

Съветваме ви да не се хвърляте в дълбокото от самото начало. Ако имате възможност да участвате в триатлон и може да вземете колело от приятел просто за да усетите атмосферата на състезанието е препоръчително да го направите за да сте сигурни, че искате да продължите и занапред. Следващата стъпка е да определите колко пари може да отделите. Има велосипеди във всички ценови класове. Някой от тях са на цената на едно стабилно напиване с приятели в столичен клуб, а други могат да струват повече от средната стойност на автомобил в страната. Както при автомобилите тук също се изисква подръжка и добре да сте наясно дали може да си позволите замяната на компонентите при износване, счупване и т.н.

Размер?

Първата и основна стъпка е да определите вашият размер. Различните производители имат различни таблици за определяне на размера. Добре е да имате възможност да тествате колелото преди да го закупите за да сте сигурни че не ви е прекалено голямо или малко.

Ново или втора ръка?

Без съмнение на пазара за велосипеди втора ръка може да откриете много прилични предложения. И в това няма нищо лошо. Ако колелото е запазено, няма счупвания и сериозни забележки съвсем спокойно може да спестите пари от купуване на ново или да се сдобиете с модел от по-висок клас за по-малка сума.

Алуминиево или карбон?

Тук нещата отново опират до това с каква сума разполагате. Карбоновите велосипеди са значително по-леки и осигуряват предимства при катерене, но другите по никакъв начин не отстъпват. В крайна сметка ако го правите просто за удоволствие и не гоните сериозни резултати една алуминиева шосейка би ви свършила чудесна работа.

Избор на монтаж?

Подгряването на седалките и по-големият двигател при автомобилите вдигат допълнително цената. Същото се отнася и за велосипеда. На пазара се предлагат най-различни варианти за окомплектовка и цените зависят от надежността и теглото на отделните компоненти. Бюджетните варианти са с по-ниско качество и вдигат общото тегло на велосипеда. Един приличен вариант спрямо цена/качество е Shimano 105.

Шосеен или ТТ (Time trial)?

Без съмнение това е един от най-често задаваните въпроси. ТТ колелата изглеждат впечатляващо, карат много хора да се обръщат след вас и ви носят едно по-специално усещане. Но ако тепърва навлизате в спорта е добре първо да се сдобиете с шосеен велосипед. Основните разлики между двете са в аеродинамиката, геометрията и комфорта. Един ТТ байк е доста по-неудобен за ежедневно каране и дългите часове прекарани с него от време на време могат да ви се струват като мъчение. За постигане на по-аеродинамича позиция с обикновен шосеен велосипед може да закупите отделно чифт аеро барове, които да монтирате на кормилото.

Аеро барове за шосеен велосипед

Bike fit

Това е изключително подценявано сред колоездачите. Дори да имате най-бързото колело последен модел ако не е настроено според вашето тяло то просто няма да ви служи както очаквате. Bike fit-a представлява настройване на отделните елементи според вашата структура на тялото, височина и гъвкавост. Това става чрез анализ на позоцията ви, докато въртите педалите и се извървша с помощта на специален софтуер. Обикновено струва от 90-200лв в България. Майсторското ниво на bike fit-a е така нареченият Wind Tunnel, той спомага за максимална аеродинамика на позицията ви, както и на всички отделни компоненти от колелото и извън него, като каска, костюм, дори и чорапи. Обикновено отнема около 2 часа и струва около 2000 лв., в България не се предлага, трябва да попътувате за да го направите.

Без значение какво колело ще изберете е важно да се чувствате добре с него и да ви носи удоволствие от карането. Колкото повече време прекарвате на седалката, толкова повече опит трупвате и намалявате времето за завършване на втория етап от състезанието.

Екипът на triathlon.bg ви желае успех!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *