11 начина да участвате на IRONMAN Световното първенство в Кона, Хавай

ironman hawaii

11 начина да участвате на IRONMAN Световното първенство в Кона, Хавай

За триатлонистите на дълги дистанции IRONMAN Световното Първенство в Кайлуа-Кона представлява върха на личните постижения. Това е събитие, което ще промени живота ви. Ще ви разкажем за възможните начините да участвате.

Всяка година над 2400 атлети имат възможността да се състезават. Това е мястото, където Дейв Скот и Марк Алън демонстрираха епичната си битка наречена „Желязната война“ през 1989 година. Това е мястото където легендарната Паула Фрйзър спечели рекордните 8 титла. Това продължава да е мястото, където хиляди атлети надминават себе си, преодоляват несигурността, борейки се със собствените си емоционални и физически трудности. Историческа финална линия на Али‘и Драйв е синоним на голяма мечта и още по-голямо постижение за всеки триатлонист. Това е мястото, където мантрата на IRONMAN “Всичко е възможно (Anything is possible)” , пулсира заедно с ударите по Хавайския барабан.

Представяме ви 11 начина, как може да се озовете на стартовата линия на Кайлуа-Кона.

Стандартна квалификация

Всяка година, всички атлети от възрастовите групи се състезават по целия свят за да спечелят слот за IRONMAN Световното Първенство. Всяко от 41 състезания IRONMAN предлага различен брой места за Кона, които са разделени спрямо броя на участниците във всяка възрастова група.

Квалификация чрез IRONMAN 70.3.

Има определени състезания от този формат, които също гарантират място на Кона. Това са:
IRONMAN 70.3 Hawai`i: June 1, 2019 – 30 qualifying slots for 2020.
IRONMAN 70.3 Shanghai: October 20, 2019 – 25 qualifying slots for 2020.
IRONMAN 70.3 Xiamen: November 10, 2019 – 25 qualifying slots for 2020.
Bank of Liuzhou IRONMAN 70.3 Liuzhou: 2020 date TBD – 25 slots for 2020.

IRONMAN Legacy програма

Тази програма стартира преди 8 години. Тя награждава най-лоялните атлети, като им дава шанс да се класират за Кона. Атлетите могат да кандидатстват по тази програма ако са изпълнили няколко изисквания:

 • Завърши ли са поне 12 пълни IRONMAN състезания
 • Никога не са се състезавали в Кона
 • Имат завършени поне по един IRONMAN през последните 2 години
 • Имат поне една регистрация за IRONMAN за текущата година

Предоставените места по тази програма са 175.

Лотария за IRONMAN фондацията

Фондацията на IRONMAN предлага 10 места от годишната си лотария, това става след направено дарение от 50$. Тези средства се разпределят за благотворителност по целия свят.

Лотария за атлети в неравностойно положение

Тази лотария предоставя шанс на 5 атлети в неравностойно положение от целия свят да отидат на Кона. Повече информация може да намерите тук

Търгът на IRONMAN фондацията

В продължение на 5 седмици се пуска по 1 слот на търг на Ebay. Първите 4 слота са в полза на IRONMAN фондацията и са освободени от данъци. Стартовата цена на слот е 25 000$. Последният слот отива в полза на Woman For Tri, програма на IRONMAN фондацията, която работи с цел увеличаване на броя на дамите в състезанията на IRONMAN.

Woman For Tri

Тази програма също ще гарантира допълнително място за дама, която:

 • Представи лична мотивираща история
 • Направи дарение от 25 000$ за програмата Woman For Tri.

IRONMAN Executive Challenge

Тази програма гарантира 25 места за Кона, като тук отново трябва да се класирате в селектирани състезания през годината. Идеята на тази програма е да гарантира VIP преживяване за мениджърите и тяхното семейство. Повече информация може да намерите тук https://www.ironman.com/triathlon/organizations/ironman-xc.aspx#axzz63RYOYBA3

Слотове за военнослужещи

IRONMAN UK предоставя допълнителни места за военнослужещи, какво и IRONMAN 70.3 Superfrog.

Мечтата Кона

Джон и Джуди Колинс, създателите на IRONMAN, имат мечта, че всеки човек един ден ще има възможност да изживее това велико събитие. В чест на тяхната мечта те ще изберат 40 атлета, които ще участват на Кона.

Хону за Кона

Атлетите, които са се регистрирали за RONMAN 70.3 Hawai`i (aka IRONMAN 70.3 Honu), автоматично участват в томбола за слот за Кона. 10 атлети ще бъдат щастливците.

Вече имаме първият българин участвал на Кона – Камен Йотов. Очаквайте скоро неговата история разказана ексклузивно за triathlon.bg. Преследвайте мечтите си и никога не се отказвайте – ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО!

Share this post

Comment (1)

 • Сребрин Бушев Reply

  Информацията е много полезна!
  Ще добавя само, че освен квалификационни състезания, човек трябва да се подготви и с обща сума равняваща се на един чисто нов, луксозен лек автомобил или едностаен апартамент в София или повече от половината сума необходима за изкачване на Еверест 🙂

  29 октомври, 2019 at 4:25 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *