10 причини да започнете да се занимавате с триатлон

10 причини да се занимавате с триатлон

10 причини да започнете да се занимавате с триатлон

Плувате ли? Карате ли колело? Бягате ли? Е тогава, защо да не правите и трите неща? Ето топ десетте причини защо трябва да започнете да се занимавате с триатлон. Предупреждаваме ви, ТРИАТЛОНЪТ ВОДИ ДО ПРИСТРАСТВАНЕ!

Тренирането само на един спорт става скучно.

Това, че сте специалисти в един спорт има своето предимство, но тренирането само за един спорт има и своите недостатъци. Рутината става много бързо монотонна, но с триатлона имате по-голямо разнообразие от възможности за тренировки, независимо дали ще работите за кондиция в залата или ще правите брик сесии. С повечето умения, които имате да усъвършенствате през идната седмица, толкова по-нетърпеливи сте да го направите.

Тренирането на няколко спорта спомага за подобряването на основната ви дисциплина.

Няма значение дали сте уникален колоездач, добър бегач или отличен плувец, тренирането на други два спорта, които принципно не практикувате със сигурност ще ви направят по-добър атлет в основния ви спорт. Например плуването невероятно полезно за подобряване на издръжливостта. Чрез дишането подобрявате силата на диафрагмата, което ще ви даде предимство при колоезденето по стръмен баир нагоре или при финалния спринт на 5к. Тренирането за контрол на каданса на колелото, спомага за темповото бягане и ритмичното дишане при плуване. Когато правите многобройни изкачвания на хълм, тренирайки силата при бягане, мощта която изграждате в бедрата и глутеуса ще ви помогнат при колоезденето и ще ви дадат сила при плуването за да изпреварите по-бавните плувци.

Посещавате невероятни места

Състезанията по триатлон могат да ви заведат на уникално красиви и интересни места по целия свят. От състезания по бял, коралов пясък до сърцето на най-зашеметяващите градски пейзажи. Няма по-добро извинения да похарчите малко пари от това да вземете няколко дни отпуск и да пътувате на интересни места.

Чувствате се като супер герой

С интересните, цветни и пъстри триатлонски костюми, със специалните дълги компресиони чорапи имате чувството, че можете да превземете света.

Оборудването е ЯКО

Ако сте човек на оборудването, триатлонът е вашият спорт. Вече гореспоменатите костюми, красивите аеро каски, калфи и тн. А дори не сме започнали с големите неща, като неопрен, велосипед, тренировъчно оборудване, което може да разположите вкъщи, за да ви помогне да тренирате и през зимния сезон.

Автоматично ставате част от най-приятелската общност

Няма друго място на което да намерите такова приятелство, другарство, насърчаване и помощ, като триатлонската общност. Може да тренирате различните спортове заедно и да получавате съвети и напътствия от по-опитните, а по-време на състезание всеки ще е готов да ви помогне.

Може да ядете каквото си искате по-време на състезание

Забравете само за енергийните гелове, които взимате по време на маратона. В триатлона имате много по-голям избор от храни, които може да консумирате по време на състезанието, като въглехидратни барчета, протеинови бонбони, че дори и домашно приготвени сандвичи.

Защото обичате предизвикателствата

Състезавате се не само за да разбиете конкуренцията, но и да победите себе си и поставите лични рекорди. При триатлона е същото, само че не в един, не в два, а в три спорта, така че тук важна е и стратегията, която имате и каква интензивност ще имате във всеки един спорт. Чувството на задоволство при прекрачване на финиш линията е несравнимо.

Състезание в състезанието

Ако предизвикателството да завършите състезанието не е достатъчно, има решение за това и то се нарича – Транзишъни. Безценните секунди, които губите в придвижването от плуване към колоездене и от колоездене към бягане се броят към общото ви време. Тези транзишъни са точно толкова важни, колкото и всяка една дисциплина от състезанието. Има и бонус точки, ще забавлявате съседите си когато практикувате сваляне на плувна шапка и очила, събличане на неопрен и скачане на велосипеда.

Хваленето пред приятели

Завършването на триатлон не е малък подвиг. Помислете само за отворените усти на приятелите, семейството и колегите, когато им кажете че сте завършили състезание, което се състои от плуване 1.9 км. последвано от 90 км. колоездене и завършващо с 21 км. бягане. Или двойно! Завършването на триатлон автоматично ви прави машина!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *