10 Интересни факта за Ironman Hawaii

10 Интересни факта за Ironman Hawaii

Колко килограма губят състезателите по време на състезанието? Колко е най-малката времева разлика за победата? Най-интересните факти за състезанието, които може би не знаете.

Знаете ли, че първият неамериканец спечелил Кона е канадският триатлонист Силван Пънтус през 1982? Обратното броене започна, и старта на състезанието чука на вратата. Докато всички се подготвят да гледат надпреварата, както при професионалистите, но така и при възрастовите групи, ние искаме да споделим с вас 10 интересни факта за историята на Кона.

  1. Паула Фрейзър е триатлетът с най-много спечелени първи места на Кона. От 1986 – 1996, тя печели 8 златни медала. През 1987 и 1990 не взима златото, но все пак е на стълбичката.
  2. Има малък хълм на трасето за бягане, който официално се казва Марк и Дейв хълм в чест на Марк Алън и Дейв Скот известни като „Желязната война“ през 1989 двамата се състезават рамо до рамо през цялото състезание. Накрая Алън изпреварва Скот, точно на този хълм по време на бягането.
  3. Световното първенство Ironman, първоначално се е провеждало на остров Уахо, когато през 1981 се мести на Кайлуа Кона.
  4. Ян Фродено е единственият триатлет в историята, който има спечелен златен медал от Олимпиада и Световното първенство Ironman (той има два златни медала от Кона през 2015 и 2016)
  5. Всяка година, два дни преди старта на надпреварата се организира благотворително бягане от 2км., като всички са участници са по бельо. Това състезание става много важна част от седмицата преди самият старт с много участници, като в него взимат участие както професионалистите, така и атлетите от възрастовите групи. До момента има събрани над 300 000 долара за благотворителност.
  6. Първият атлет взел златото на Световното първенство Ironman e Гордън Халер, който печели през 1978 с време 11:46:58 часа.
  7. Участниците губят средно около 4% от телесната си маса по време на състезанието.
  8. На атлетите не е разрешено да използват диск капла на Кона, заради невероятно силните ветрове на острова, които средно са около 100км/ч.
  9. Сега има ограничение на възрастта за участие на 18 години, но 14 годишният Родки Фауст е най-младият атлет завършил състезанието. Той завършва за 13:36:17 през 1982 година.
  10. Спомняте ли си как Джули Мос пропълзя финалната линия през 1982 година? Загубата и от Катлийн МакКартър е най-малката времева разлика за взимане на победата в Кона. МакКартър печели с по-малко от 29 секунди.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *