Triathlon Taren

Triathlon Taren

Triathlon Taren

Hello Trainiacs! Изключително сме щастливи да ви срещнем с една от Youtube легендите в триатлона Терън Гесел или Триатлон Терън както е по-известен. Той е канадски триатлет, който започва да се занимава с триатлон преди 10 години, когато е с наднормено тегло от 98 килограма и 177 см височина и изобщо не води здравословен начин на живот. Сега той е най-известният триатлон влогър в интернет с повече от 85 000 последователи в канала си в Youtube (Triathlon Taren), където можете да намерите всичко за този спорт. Тарен има и две издадени книги за колоездене и плуване. Признаваме, че беше доста трудно да реализираме това интервю предвид препълнения график на Терън, но както в триатлона усилията и постоянството рано или късно се отплащат! Вижте какво сподели Терън пред нашата аудитория:

 • Здравей Тарен, за нас е голямо удоволствие, че успя да отговориш на нашите въпроси. Разкажи ни как започна всичко за теб? Какво те накара да започнеш да се занимаваш с триатлон?
  Благодаря, че ме попитахте! Вдигах тежести през годините си в университета, за да подържам форма, но не се чувствах щастлив от този тип тренировки (нито бях във формата, в която исках да бъда). Имах приятел, който се занимаваше с триатлон и много съсезателно настроен и така темата за триатлона се появи един ден, докато разговаряхме. Той ме вдъхнови да се запиша на състезание за да пробвам и да видя дали ще ми хареса. По това време на живота си се ужасявах от плуването и не можех да тичам до края на улицата, където живеех. Но упорито, ден след ден се придържах към тренировъчния си план и се подобрявах през цялото време. Завърших онова състезание, което до ден днешен е най-трудното състезание, което съм завършил! Но то успя да запали огъня в мен и ето ни сега, създадох бизнес и кариера около спорта.

 • Как реши да създадеш Youtube канал и всички дейности, които извършвате, за да подкрепите спортистите по целия свят?

Започна като хоби, когато работех в банковата индустрия. Имах нужда от творчески изход за себе си и реших да се науча как да правя видеоклипове за любимият ми спорт – триатлон. Имах късмет, че хората започнаха да забелязват видеоклиповете ми и публиката ми постоянно растеше. Видях как моите видеоклипове помагат на други любители да навлязат в спорта, така че работих усилено за изграждането на бизнес, който се фокусира върху подкрепата и вдъхновяването на триатлетите, за да отхвърлят страховете си и да направят всички неща, за които мечтаят.

 • Разкажи ни повече за това какво точно правите, youtube, платформата за тренировки, писане на книги и т.н. и как те биха могли да помогнат на триатлетите?

YouTube е мястото, където всичко започна, а и все още се стремим да правим по три видеоклипа седмично в канала с информация, съвети, трикове и съвети за любителите триатлети. В допълнение към това, ние имаме седмичен подкаст, който е наличен на всички популярни подкаст платформи (Apple Podcasts, Google Play подкасти, Stitcher, Spotify и др.) В него, интервюираме интересни личности от света на триатлона, включително професионалнисти, аматьори и хора, които правят изследвания, свързани с триатлетите и новите техники за тренировки. Току-що издадох две книги, Основи на плуване и Основи на колоездене, а през следващите месеци ще издадем и такива за основи на бягането и храненето. Основите за плуване за сега е най-популярната ни книга, защото плуването е елементът на триатлона, с който повечето спортисти имат проблеми. Нашата книга помага на всички триатлети да се чувстват удобно и уверени във водата и получаваме невероятни отзиви от хора, които са я използвали. И идва ред разбира се на нашата платформа е TeamTrainiac.com, където спортистите могат да получат целогодишно, онлайн коучинг, независимо от нивото на опит. Имаме около 350 спортисти, а много от нашите членове имаха невероятни резултати през 2019 г. Чувстваме се страхотно от факта че изграждаме тази общност от триатлети по целия свят! Така че, както виждате, имаме много неща!

 • Може ли да ни дадете няколко съвета какво да правим, ако току-що сме решили да започнем с триатлон?

Това е много обширен въпрос. Винаги препоръчвам на хората, които се интересуват от триатлон, да започнат, като участват поне един сезон на състезания на къси дистанции (спринт или олимпийски дистанции), преди да преминат на дългите (70.3 и цял Ironman). Това им дава шанс да изградят база, да научат повече за спорта и да се сдобият с всичко необходимо, преди да навлязат в наистина болезнените и наказващи разстояния. Постоянно чувам за хора, които тепърва започват в спорта с най-дългата дистанция, правят само едно състезание и никога повече не участват триатлон, защото опитът им е прекалено болезнен и неприятен. Вярвам, че триатлонът е начин на живот и ако хората постепенно се впускат в него, постигат необходимата форма постепенно и трупат знания през първите няколко сезона, като правят по-къси разстояния, те ще имат полза, защото ще останат в спорта и ще стават по-добри година след година , Тогава, когато започнат да участват на по-дълги дистанции те няма да са толкова болезнени и трудни!

 • Разкажи ни повече за първият ти Ironman. Много ни е интересно как успя да го завършиш под 10 часа?

Както споменах преди, прекарах няколко години в състезания на спринт и олимпийски дистанции, преди да се придвижа до 70.3. След това участвах само 70.3 състезания за няколко години, преди да реша да измина пълната дистанция на Challenge Roth в Германия миналия юли. Не исках да правя състезание на пълна дистанция, преди да мога да бъда 100% уверен във формата и техниката си. И така, за начало имах години подготовка. Но освен това, всичко се отнасяше до правилната и последователна подготовка и хранене с нисковъглехидратна диета.

 • Срещал си се с най-добрите професионални триатлети на планетата. Сподели с нас интересна случка с с тях? Разкажи ни за Луси Чарлз и Ян Фродено.

Имах късмета да се сприятеля с Луси Чарлз-Баркли и съпругът й Рийз Баркли, който също е много талантлив професионален триатлет. Това, което виждате от Люси, е това, което е в действителност. Тя наистина е щастлив, енергичен и приятелски настроен човек през цялото време. Тя също е изключително надарена спортистка, която работи по-усилено от почти всеки, когото някога съм срещал. За съжаление срещнах Ян само веднъж и това беше само за няколко минути, но очевидно и той е невероятен спортист и ще бъде очарователно да видим какво прави през следващите няколко години в спорта!

 • Преди няколко седмици беше на световното в Хавай. Какво е усещането да бъдеш там и да гледаш на живо?

Да отидеш в Кона за световното първенство на IRONMAN е преживяване, което смятам, че всеки триатлонист би се радвал да изпита. Целият град Кона се превзема от триатлон за около 10 дни преди състезанието и е невероятно вдъхновяващо и вълнуващо да бъдеш около толкова много отдадени спортисти. Има толкова много да се види и направи в дните, водещи до състезанието. И тогава разбира се, състезателният ден е може би един от най-добрите дни в спорта. Да видя толкова много спортисти, които се промъкват през тази наказваща жега, за да завършат една от най-трудните надпревари в света, това е нещо, което бих искал всички да гледат! И разбира се, професионалната част от състезанието винаги държи всички на ръба, защото в Кона абсолютно никога не знаеш какво може да се случи.

 • Навлизаме с извън състезателен период. Кажи ни какво според теб трябва да направим, за да бъдем добре подготвени за следващият сезон?

Не вярвам в извън състезателния период. Вярвам, че триатлонистите трябва да се занимават с някаква активност през цялата година. Извън сезона е времето, когато хората могат да се съсредоточат върху силовите тренировки, върху фиксиращата техника и върху това да свалят излишното тегло, ако чувстват, че искат да са по-леки. Но лично, дори когато съм „изключен”, продължавам да бъда физически много активен и да натискам тялото си с упражнения за издръжливост. Никога не искам да започвам да тренирам от “нула”, така че се уверявам, че поддържам някакво ниво на форма през цялата година.

 • Какви са плановете ти за следващия сезон?

Все още не съм се решил на кои състезания ще участвам, сега работя върху графика си и ще го обявя на своя канал в YouTube през следващите седмици.

 • Какво искаш да пожелаеш на българските триатлети и на triathlon.bg?

а всички, които са решили да се впуснат в триатлона, изказвам поздравления за това, че здравето и формата ви са приоритет в живота ви, правейки това, което считам за един от най-забавните спортове в света! Колкото повече можем да популяризираме нашия страхотен спорт, толкова по-добре ще бъдем всички!

Публикуваме и цялото интервю на английски без редакторка намеса:

 • Hello Taren, it is a great pleasure to have you here answering on our questions. Let us know how everything starts for you? How did you jump in triathlon sport?

Thank you for asking me! I had been lifting weights during my years in university to try and get healthy, but wasn’t feeling fulfilled with this type of exercise (nor was I achieving the kind of health I wanted to have). I had a friend who had been a very competitive youth triathlete, and the topic of triathlon came up one day when we had been chatting with each other. He inspired me to sign up for a tri-a-try race, to see if I would like it. At this time in my life, I could was terrified of swimming and I could not run to the end of the street where I lived. But I persevered, day after day sticking to my training plan and improving all the time. I completed that try-a-try race which, to this day, is the hardest race I have ever completed! But it lit the fire in me for triathlon and here we are now, I’ve built a business and a career around the sport.

 • How have you decided to established the Youtube channel and all activities that you are doing to support the athletes across the globe?

I started my YouTube channel as a hobby when I was working in the banking industry. I needed a creative outlet for myself, and I decided to teach myself how to make videos about my favourite thing, triathlon. I was lucky enough that people started to notice my videos and my audience steadily grew. I saw how much my videos were helping other amateur triathletes entering the sport, so I have worked hard on building a business that focuses on supporting and inspiring age-group triathletes to drop-kick their fears and do all of the things they dream they can do.

 • Tell us more about what are you doing, youtube, trainiacs platform, writing books, etc. and how those could help to triathletes?

YouTube is where everything started, and we still produce three videos per week on the Triathlon Taren YouTube channel with information, tips, tricks and advice for amateur triathletes. In addition to that, we do a weekly podcast which is available on all of the popular podcast platforms (Apple Podcasts, Google Play podcasts, Stitcher, Spotify, etc.) On the podcast, we interview interesting people in the world of triathlon, including professional triathletes, age-groupers, and people doing research relevant to triathletes and new training techniques. I’ve just released two books, Triathlon Swimming Foundations and Triathlon Bike Foundations, and we will be releasing Triathlon Running Foundations and Triathlon Nutrition Foundations in the coming months. Triathlon Swimming Foundations is so far our most popular book, because swimming is the element of triathlon that most athletes have problems with. Our book helps all triathletes get comfortable and confident in the water and we have gotten amazing feedback and reviews from people who have used it. And then, of course, our coaching platform is TeamTrainiac.com, where athletes can get year-round, online coaching for triathlon regardless of their level of experience. We have around 350 athletes on the performance, and many of our members had incredible results in 2019. We are having such a great time building this community of triathletes around the world! So, as you can see, we have a lot going on!

 • Could you please give us few advices what to do if we just have decided to start with triathlon?

That’s a very broad question. I always recommend people who are interested in triathlon to start by doing at least one season of short course racing (Sprint or Olympic distance races) before diving headfirst into the very long distances (70.3 and the full “Ironman” distance.) It gives people a chance to build a base of fitness, to learn more about the sport and to get all of their necessary equiptment, before getting into the really painful and punishing distances. I constantly hear from people who started in the sport with the longest distances, only do one race and never do triathlon again because their experience was so painful and unpleasant. I believe triathlon is a lifestyle, and if people ease into it gradually and build up the necessary fitness and knowledge in the first couple of seasons doing shorter distances, they’ll benefit because they’ll stay in the sport and get better year after year. Then when they start doing the longer distances, they won’t be so painful and difficult!

 • We are very interested how is it possible to finish your first full distance SUB 10 hours?

Well, as I mentioned in my earlier answer, I spent several years doing Sprint and Olympic distance races before moving up to 70.3. Then, I did only 70.3 races for a few years before deciding to take on the full distance at Challenge Roth in Germany this past July. I did not want to do a full distance race before I could be 100% confident in my base of fitness and my technique. So, to begin with, I had years of fitness in my body. But beyond that, it was all about proper, consistent training and eating a lower-carb diet.

 • You have met the best professional triathletes on the planet. Please share with us some interesting experience with them? Tell us about Lucy Charles and Jan Frodeno.

I’ve been lucky to become good friends with Lucy Charles-Barclay and her husband Reece Barclay, who is also a very talented professional triathlete himself. What you see with Lucy is what you get, she is truly a happy, energetic and friendly person all the time. She’s also a supremely gifted athlete who works harder than just about anyone I’ve ever met. Unfortunately, I have only met Jan once and it was only for a couple of minutes, but it’s obvious he’s an incredible athlete as well and it will be fascinating to see what he does over the next few years in the sport!

 • You`ve been in Kona few weeks ago, please let us know what is to be there and watch life the World Championship?

Visiting Kona for the IRONMAN World Championship is an experience that I think any triathlete would love. The entire town of Kona gets taken over by triathlon for about 10 days before the race, and it’s incredibly inspiring and exciting to be around so many dedicated athletes. There’s so much to see and do in the days leading up to the race. And then of course, race day at Kona is probably one of the best days in sport. To see so many athletes pushing through that punishing heat to finish one of the hardest races in the world, it’s an experience I wish everyone could have to watch! And of course the professional portion of the race always keeps everyone on the edge of their seats, because at Kona, you absolutely never know what can happen.

 • We are entering in off-season now what we should do to be well?

I don’t believe in an “off-season”, in the sense that I believe triathletes should be doing some activity year-round.The off-season is the time when people can focus on strength training, on fixing technique, and on losing weight if they feel they want to be lighter. But personally, even when I am “off”, I continue to stay physically very active and push my body with endurance exercise. I never want to start training from “zero”, so I make sure I keep some level of fitness all year.

 • What are your plans for the next season?

I haven’t decided on my races yet, I’m working on figuring out my schedule now and I will announce it on my YouTube channel in the coming weeks.

 • What would you like to wish to Bulgarian triathletes and our web site triathlon.bg?

For anyone who has decided to embark upon triathlon, I say congratulations for making your health and fitness a priority in your life, doing what I consider one of the most fun sports in the world! The more we can promote our great sport, the better off we’ll all be!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *