Речник на триатлониста

речник на триатлона

Речник на триатлониста

Като всеки спорт и триатлонът си има своята терминология. За да се ориентирате по-добре в спорта и да разберете за какво се говори ще ви представим повече информация за специфичната терминология:

Aerobars: Това са специални удължения на които слагате лактите си и заемате максимално аеродинамична позиция, която може да доведе до по-малко съпротивление с вятъра и по-бързи времена.

Age-grouper: Аматьорите в триатлона се наричат age-grouper-и. Състезаващи се с други атлети в диапазон от 5 години в съответния пол. Възрастовата група на атлета се определя от това каква възраст навършва той или тя до 31ви декември в годината на състезанието.

Bodymark: Състезателния номер, който се поставя на ръката и/или на прасеца с времена татуировка или маркер.

Brick: Комбинация от два спорта в една тренировка, като целта е да следват един след друг с минимална почивка между тях. Пример е колоездене и бягане.

Clydesdale/Athena: Състезателна категория за мъже над 100 кг. и жени над 75 кг.

Cooldown: Физическа активност която се прави след тренировка или състезание с цял отпускане на мускулите и освобождаване от натрупания лактат

Cross-train: Да практикуваш няколко спорта с цял по-добро здраве и развитие на мускулатурата

DNS/DNF: Не стартирал / Не финиширал

Drafting: Плуване плътно зад по-бърз атлет от вас, може да ви спести енергия и е позволено. Колоездене плътно зад атлет с цел намаляване на съпротивлението на вятъра е разрешено само в определени състезания (забранено в ½ и цял IRONMAN). В състезанията където драфтинга не е разрешен, трябва да се спазва разстояние от поне 12 метра (3 колела) между атлетите. Ако влезнете в този зона от 12 метра, разполагате с 15 секунди за да изпреварите атлета пред вас, ако не ще бъдете наказан.

Mount line: Не може да се качите на велосипеда преди да преминете тази линия на излизане от Т1 и не може да слезете след нея при Т2.

Multisport: Спорт съставен от няколко дисциплини, като триатлон, дуатлон, акватлон, аквабайк, офроуд триатлон и зимен триатлон.

PR/PB: Личен рекорд / Лично най-добро време

Racking your bike: Поставяне на велосипеда в транзишън зоната на определената за това стойка

Sighting: Повдигането на главата над водата по време на плуването, за да се ориентирате спрямо поставени буйове определящи трасето. Като прието е това да става на всеки 2-3 загребвания.

Speed laces: Ластични връзки за маратонките за бягане, за да спестите време при обуването.

Swim waves: Разделени спрямо пол, възраст и/или скорост ще стартирате състезанието на вълни (групи). По този начин се избягва масовия старт и риска от масовата истерия при старта, която може да доведе до много неприятни удари и контузии.

Timing chip: Това е чип, който ще носите на глезена на крака си през цялото време на състезанието и с негова помощ ще бъде измерено времето ви.

Transition (T1 + T2): Място където вашето колело и оборудване ще бъде разположено по време на състезанието. Ще имате точно определено място. След всяка дисциплина ще минавате през транзишъна за да смените оборудването си за следващата.

Trisuit: Това е костюм съставен от една или две (шорти и тениска) части с който се състезавате през цялото време.

TT bike/tri bike: Специален шосеен велосипед направен за състезания по триатлон, като рогата са прави и има допълнително аеробарове.

Warm-up: Физическа активност преди тренировка или състезание. Загрявката има основна роля за избягване на контузии и психическо подготвяне за предстоящото натоварване.

Wetsuit: Неопрен, използва се при студена вода за да подържа температурата на тялото. Неопрена също помага за по-добра плаваемост. В някой състезания има регулация според, която при температура на водата над 24.5 градуса е забранено ползването на неопрен.

Надяваме се че сме били полезни за вас и вече по-лесно се ориентирате в терминологията на триатлона.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *