Първи стъпки в триатлона

Първи стъпки в триатлона

Без значение дали искате да започнете да спортувате, да разнообразите ежедневието си или просто да опитате нещо ново, триатлонът е една чудесна възможност за по-здравословен и активен живот. През последните години набира все по-голяма популярност у нас и множество хора започват да го практикуват именно с тази цел.

Но какво е нужно за да направим първите си стъпки в това ново и вълнуващо приключение? На първо място разбира се – Желание! Триатлонът е спорт, който изисква време, отдеденост и постоянство. Независимо дали го практикувате като хоби или имате цел да се състезавате на по-високо ниво трябва да бъдете сигурни, че може да отделяте нужното време.

Следващата стъпка е да се сдобиете с нужното оборудване. Плувни очила, велосипед, каска и обувки за бягане за най-важните неща, които са нужни за да участвате в първото си състезание. Нека бъдем честни. Триатлонът е скъп спорт и качествената екипировка изисква доста инвестиция, но това по никакъв начин не трябва да ви спира. В България има доста състезания, на които биха ви позволили да участвате дори с велосипеда на дядо ви. Списъкът с оборудване може да нарастне право пропорциално с желанието ви и в един момент може да отделяте повече средства за хобито си от колкото за семейството, колата или поредния купон с приятели.

Ако започне да ви харесва (което сме сигурни че ще се случи) може да увеличите инвентара си и с други глезотии. GPS часовник, Tri Suit, тренажор за да въртите и в студените месеци и т.н. са част от нещата, които ще ви помогнат да преминете на следващото ниво.

Избор на състезание

Добре е да започнете с по-кратка дистанция (спринт или олимпийска) за да добиете представа за концепцията на спорта, как ще се отрази това върху тялото ви и дали ще искате да продължите да се занимавате за напред. Някои смелчаги скачат директно на Ironman дистанции с идеята да се предизвикат максимално, но за начало е препоръчително да подходите по-умерено. Правец Три и Триатлон Пловдив са една чудесна възможност за първо състезание.

Подготовка

За да се справите успешно трябва да тренирате всеки един от трите спорта минимум веднъж седмично. В интернет има доста информация за тренировъчни планове за всички видове дистанции. Някои от тях са платени, но има и безплатни, които също биха ви свършили добра работа. TrainingPeaks е едно от тях. В зависимост от вида на състезание подготовката може да продължи от 3 седмици до 6 месеца, а в някой случаи дори повече. Тъй като повечето триатлони включват плуване в открити води е добре да имате поне една тренировка по плуване в езеро, море или река за да знаете какво да очаквате в денят на състезанието. Полезни съвети за тренировки може да откриете и тук

Хранене

Успешното представяне по време на тренировка и състезание е пряко свързано с начина ви на хранене. Както колата не може да върви само на вода (все още) така и тялото ви има нужда от гориво за да се движи. Не е нужно да прибягвате до някакви строги диети. Хранете се балансирано и резултатите ще дойдат. В секцията ни за хранене може да откриете полезни съвети и примерни менюта.

Възстановяване

Почивката прави шампиона. Това важи с пълна сила и в триатлона. Разбира се прекалената почивка може да има негативен ефект, но с времето ще започнете да усещате тялото си и да разбирате кога е по-добре да си останете вкъщи и кога може да се натоварите повече

Състезанието

В денят на първото ви състезание е съвсем нормално да се чувствате нервни и притеснени. Ако сте направили добра подготовка ви препоръчваме да се насладите максимално на преживяването и да не мислите много за нещата, които може да се объркат. По време на плуването е възможно да се сблъскате с други състезатели, да бъдете ударени или просто някой да се качи върху вас. Винаги може да повикате за помощ спасителният екип ако се почувствате зле във водата. Времето за смяна от една дисциплина към друга също се измерва за това е добре да не се бавите излишно и да се качите на колелото по най-бързия начин след като излезете от водата. Ако състезанието позволява драфтинг (каране един зад друг) може да се възползвате и да пестите сили за бягането. Добре е да не тръгвате прекалено бързо с колелото за да не прекалите с натоварването още по средата. Подържането на комфотно бързо темпо в последната дисциплина е от изключително значение. Спринтът в началото или надценяването на възможнотсите може да ви принуди да намалите или в най-лошият случай да ходите, ако не са ви останали сили. На финалната права подгответе най-добрият си профил за снимка и се поздравете за добре свършената работа!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *