Партньорство с клуб Бегач

спортен клуб бегач

Партньорство с клуб Бегач

Скъпи приятели, любители и професионални триатлонисти, с огромно удоволствие искаме да обявим партньорството между triathlon.bg и Спортен Клуб „Бегач“. СК „Бегач“ е основан през 2012 година с цял да развива бягането и здравословния начин на живот чрез спорт. За последните 8 години СК „Бегач“ са организирали множество състезания, на които са участвали атлети от всички крайща на страната.

Мисията на партньорството е чрез взаимна колаборация да спомогнем за развитието на спорта триатлон в България, като бъдем максимално полезни за всички атлети, които искат да се занимават с триатлон.

От 2017 година СК „Бегач“ организира и състезание по триатлон в гр. Правец, като това състезание се превръща в най-мащабното любителско състезание в България. Надпреварата е организирана в две дисциплини Спринт и Олимпийска. През 2019 година на състезанието взимат участие 182 състезателя.

Председателят и един от основателите на СК „Бегач“ – Еленко Еленков ще ни разкаже малко повече:

Как се зароди идеята за създаването на СК „Бегач“?

Създадохме клуба през 2012 (с бумащина започваща от 2011). С Григор Върбанов се запознахме на маратона в Барселона и решихме да направим сайт/ блог за бягане – казваше се „Шорти“. После се запознахме със Станислав Георгиев (тогава живееше в Букурещ) и Деян Петков и решихме да направим клуб който да организира състезания „като на Запад“. Аз самият бягам маратони от 2003 и много ми липсваха адекватни събития в България. Другите също споделяха това чувство и се захванахме от нищото – 5 души платихме 1 членски внос и така се почна.

Също – важно е да си представите контекста – през 2011 Софийския маратон не се проведе, нямаше 5км рън, нито трейл сирийс и общо взето в София имаше 2 състезания годишно – НДК-черни връх и Обиколката на Витоша, в която участваха под 100 души общо байк/тичане. Извън София – маратон Ротари и пробег Съединение-Пловдив и общо взето това се приключваше спортния календар извън професионалния спорт.

Какво успяхте да постигнете през последните 8 години?

Общо взето създадохме професионална организация за организиране на непрофесионални (масови) събития. Правим близо 20 различни събития годишно в над 7 града. Имаме си офис. Вече сме 4-ма души които работят това целодневно, както и имаме над 200 члена, които подкрепят клуба. По наши сметки в наши събития годишно участват близо 8000 души.

Защо решихте да организирате състезание по триатлон?

Ако трябва да генерализирам – тенденцията сред маратонците е да стават ултрамаратонци, после всички те се дипломират като триатлонисти. Решихме да хванем дипломиращите се, за да не ги изтървем.

Шегата настрана, подходихме както към всяко друго състезание – има ли хора, които ще се увеличават в този спорт и формат? Има ли хубаво място където да се случи? Има ли как да се привлекат чужденци? Може ли да се проведе спокойно след 10 години? Правим ли нещо добро за хората като ги караме да се движат? Отговорите бяха „да“ и се захванахме.

Не знаехме че да правиш триатлон не е просто 3 пъти по-трудно и скъпо (защото са 3 спорта) ами поне 9 пъти по-трудно и съответно скъпо (като разходи на участник). Преди първото състезание ни отне 2 години в обикаляне на общини и разговори с фирмата концесионер на езерото в Правец и собствениците на хотел RIU. В началото ни питаха много сериозно как точно ще намерим сняг през август, защото мислеха че ще правим биатлон (ски бягане и стрелба). Но сега вече и те разбраха, че спорта е друг, разраства се и са щастливи и си партнираме много добре.

На първото издание имаше 120 души, което много приятно ни изненада, защото честно казано се готвихме за 50 души. На второто – 160, тази година 180+, догодина очакваме 200+. Това е супер, защото колкото повече хора участват толкова по-лесно ще се намерят партньори да подкрепят събитието, което би увеличило бюджета и да е по-добре организирано и да се инвестира дългосрочно.

Мястото Правец е много специално, защото в България, ако не броим морето, местата където може да се случи добър триатлон с дългосрочно развитие и посещаемост са 2-3. Разбира се, не всичко е перфектно. Шосетата там са по-скоро зле и всяка година ходим при кмета с питания да ги преасфалтират пътя, но той не е общински а държавен, така че трябва да лобираме в Министерски съвет за стария път Правец – Сво̀де. Ако имате връзки да ходим с петиция 

Всички знаем за развитието на този спорт в световен мащаб и включването му, като Олимпийски спорт, очаквате ли развитие на спорта и в България?

Вярвам че бъдещето на спорта е умерен ръст от българи и повече триатлонисти от близките балкански държави, които могат да дойдат спокойно с кола или влак, да спят на нормално място и да разгледат красива местност. Защото иначе този спорт е много много скъп ако трябва да ходиш до Клагенфурт, Балек или други по-далечни места. Просто в България никога няма да има критична маса, която може да си позволи международни състезания по Триатлон, където бюджета за участие в 1 състезание (без да броим екипировка) по мои изчисления е 2-5 хиляди лева за 1 човек.

Това че е Олимпийски спорт няма особено значение за развитието му тук, защото ние (като клуб) си гоним аматьорските постижения. Казвам това в най-добрия смисъл на думата „аматьор“ – ентусиаст, запален, начинаещ.

Да очакваме ли още състезания по триатлон от Бегач?

Искрено се надявам да можем да ви зарадваме с нещо екстра догодина. Имаме план, говорим с една конкретна община. Като се подредят звездите вие тук първи ще разберете.

Защо решихте да партнирате с triathlon.bg?

Както пишат в лексиконите на тийнейджърите – щото сте готини.

Какво ще пожелаете на triathlon.bg и неговата аудитория?

Лека, безаварийна и попътен вятър. Също така да се запишат за Правец ТРИ 2020 – 9 август, неделя.

Какво може да очаквате?

Информационна кампания, която ще отговори на важните въпроси, които интересуват начинаещите атлети в този спорт:

  • Как да се подготвите за първия си триатлон?
  • Какъв тренировъчен план да следвате?
  • Какво оборудване ви е необходимо?
  • Какви са правилата и колко е важно да ги спазвате?
  • Какво да правите в деня преди състезанието?
  • Как да преминете по трасето?
  • Какво следва след първия ви успешно завършен триатлон?

Подробна информация за предстоящите състезания организирани от Бегач, както и специални изненади за вас?

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *