Карловска есен със СК Триатлет Баня

Карловска есен със СК Триатлет Баня

Началото на триатлона в България е поставено през 1985, като първото състезание се е провело в Кърджали . В момента един от треньорите на турският национален отбор по триатлон Yüksel Işık е бил участник на това състезание. Същата година се провежда и първото състезание по Триатлон щафета в село (тогава) сега гр. Баня. Има и още едно състезание по това време в училищен басейн в София , но информацията е много оскъдна и противоречива.

Днес ще разговаряме с Иван Попов, треньор и председател на СК “Триатлет” – Баня.

Здравей Иван, благодаря за отделеното време! СК „Триатлет” е първият спортен клуб по триатлон, разкажи ни за историята на клуба и постиженията през тези години?

Първоначално дейността се е осъществявала под формата на различни организации и сдружения, а официално СК „Триатлет“ е регистриран през 1993г. От тогава до сега клубът функционира активно и развива дейността си на територията на община Карлово, като сдружение с нестопанска цел. Ежегодно клубът организираше акватлон, който е част от държавния календар в памет на дългогодишния председател на клуба – Николай Попов. Преди 10г. успяхме да осъществим мечтата на нашия първи треньор – Марин Маринов, като организирахме първият кростриатлон в България. За съжаление тази година не успяхме да го проведем, но за догодина може да го отбележите в листа си със състезания.

Спортистите на СК „Триатлет“ участват на състезание за първи път през 1986г.

Ти от кога се занимаваш с триатлон и как се запали по него?

Занимавам се с триатлон от 1993г. Любовта към този спорт развих благодарение на треньора си – Марин Маринов, който в очите ми винаги е бил пример за подражание. В кариерата ми като състезател имам републикански титли и медали от международни турнири. След като треньора ни почина внезапно триатлона в Баня можеше да западне. Тогава с моите съотборници продължихме да тренираме и да браним името на клуба по състезания. Така разбрах, че призванието ми е да бъда треньор. Започнах да се занимавам с треньорска работа през 2005г. Днес се гордея с десетки държавни шампиони, балкански шампиони, медалисти от международни турнири и участници на европейски купи. СК „Триатлет” винаги е бил водещ клуб по триатлон, а ако тръгна да изброявам шампионите ни със сигурност ще пропусна някой.

Какво би посъветвал децата и родителите, защо спортът е важен за правилното развитие на детския организъм и защо да изберат триатлон? И как да се свържат с СК „Триатлет”?

Ползите от спорта са свързани с цялостното укрепване на мускулатурата, развитието на ценни физически и психологически качества.

В нашето съвремие всяко второ дете предпочита да прекарва времето си пред компютъра вместо да играе с приятели. Триатлонът има и социализиращ характер, защото на тренировки децата преминават през различни за тях трудности, заобиколени от най-добрите си приятели – техните съотборници. Създават трайни контакти и приятелства с деца от цяла България или чужбина, учат се на дисциплина и организация на времето.

СК „Триатлет” провежда тренировките си в Баня, Карлово и Хисар. При желание всеки може да се свърже с мен по имейл – ivan_popov1982@abv.bg относно запитвания за тренировки, график и начин на работа.

Макар трудната година, изпълнена с много предизвикателства и несигурност, СК „Триатлет” ще организира състезанието „Карловска есен 2020“. Разкажи ни повече за самото състезание?

Идеята за дуатлон в Карлово се роди преди 5 години, като от тогава насам турнирът се е превърнал в наша запазена марка. Всяка година се стараем да предлагаме все по-добри условия на състезателите.

Възрастовите групи тази година са:

 • 0-ва група родени 2012 и по-малки.
 • 1-ва група родени 2010-2011г.
 • 2-ва група родени 2008-2009.
 • 3-та група родени 2006-2007.
 • 4-та група родени 2004-2005.
 • 5-та група родени 2002г.-2003г.
 • 6-та група родени 2001 и по-големи.
 • Age Group 37+

Дистанциите ще бъдат :

Бягане -Колоездене -Бягане

 • 1-ва 0,250км-4.0км-0,250км
 • 2-ра група 0,5км-4км- 0,5км,
 • 3та-4-та група 1км- 8км-1км
 • 5та-6та+age group 1.5км- 12км- 1.5км.

Локацията на състезанието е път към ПСОВ – Сопот, като предлага напълно равнинно трасе.

За нас „Карловска есен” е истински празник за спорта ни, защото обединява в себе си млади и стари, професионалисти и начинаещи.

Всеки ли желаещ може да се запише или състезанието е само за картотекирани състезатели към Българска Асоциация по Триатлон (БАТ)?

Всеки, който желае може да дойде и да вземе участие в нашия турнир. Целенасочено сме подбрали по-кратки дистанции, който правят състезанието по-динамично и атрактивно. Регистрация е на място от 8:00ч. до 9:30ч. или по е-мейл за спортните клубове на karlovskaprolet@abv.bg до 01.10.2020г.

Как виждаш развитието на триатлона в България, да очакваме ли значителни успехи и на международна сцена?

Вярвам, че спортът ще се развива и ще се масовизира в страната ни, а дали ще имаме състезатели, който да ни карат да се гордеем на международни първенства зависи от усилията и мотивация на трениращите и добрата треньорска методика.

Какво искаш да пожелаеш на читателите?

Пожелавам да бъдат здрави, амбициозни и търпеливи, защото нашият спорт изисква отдаденост и постоянство.

Отправям предизвикателсвто към всички, които са започнали да се занимават с триатлон да доведат децата си на „Карловска есен” за да може и те да се докоснат до магията на нашия спорт и да го заобичат.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *