Откъде започва всичко? Историята на триатлона

история на триатлона

Откъде започва всичко? Историята на триатлона

Първото записано състезание по триатлон е в Сан Диего, Калифорния на 24 септември 1974 г. Организирано от Track & Field клуб Сан Диего, като алтернатива на тежките условия на обучение на пистата. Надпреварата, която се е провела в San Diego’s Mission Bay, се състои от 5.3-мили бягане, последвано от 5 мили колоездене и плуване на 600 ярда в залива. Общо 46 спортисти завършват състезанието.

Ironman

Идеята за IRONMAN възниква през 1977 година на церемония в Уахо по връчване на наградите за най-добър спортист. Между наградените са спортисти от Mid-Pacific Road Runners и Waikiki Swim Club, между които отдавна има спор, кой е по-добър. По същото време американският офицер Джон Колинс отбелязва, че белгийският колоездач Еди Меркс има най-високото измерено VO2max между всички атлети, което автоматично прави велосипедистите най-добрите спортисти. Колинс и съпругата му Джуди взимат участие в триатлоните в Сан Диего през 1974 и 1975 и така решават, че спорът между бегачи, плувци и колоездачи може да бъде решен, като създават IRONMAN със следните дистанции 2.4 мили/3.86км плуване идващо от състезанието Waikiki Roughwater Swim, 115мили/185.07км колоездене идващо от Around-Oahu Bike Race (което към този момент е било двудневно състезание) и завършващо с маратон 26.219 мили/ 42.195км от Honolulu Marathon. Така на 18ти февруари 1978 година, петнадесет атлети стартират състезанието, като завършват дванадесет. Първият човек спечелил IRONMAN е Гордън Халер – войник от американската армия, за времето от 11 часа, 46 минути и 58 секунди.

Развитие

Триатлонът като спорт се развива бързо от своето скромно начало в Сан Диего и в рамките на няколко години се превръща в един от най-бързо развиващите се спортове в цял свят. Международният олимпийски комитет (МОК) е заинтригуван от мълниеносния растеж на спорта и започва дискусии за включване на триатлона в програмата за Олимпийските игри през 1988 г. Тогава президент на МОК Хуан Антонио Самаранч уредил среща в Стокхолм с намерението да включи триатлона в Олимпийските игри възможно най-скоро. На тази среща канадецът Les McDonald е избран за председател на работна комисия за триатлон, докато шведът Sture Jonasson е избран за секретар.

Международният съюз по триатлон е основан година по-късно, на 1 април 1989 г., на първия ITU конгрес в Авиньон, Франция. Общо 30 национални федерации присъствали на първия конгрес и била извършена подготовка за първото Световно първенство което се провело в Авиньон през август 1989 г. На тази среща на МОК разстоянието било определено на 1,5 км плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане. Повече от 800 спортисти, които представляват 40 страни се състезавали в първото Световното първенство.

От създаването си през Авиньон, ITU поддържа централата си във Ванкувър, Канада до 1 януари 2014 г., когато се премества в Лозана, Швейцария, в домът на МОК. От основаването си ITU е нараснал до над 120 партньорски национални федерации от целия свят. ITU стартира серията на Световната купа през 1991 г., в 11 състезания в осем страни . The Dextro Energy Triathlon ITU World Series (понастоящем Световна Триатлон Series ITU) е създадена като елит серия ITU през 2009 г., В осем състезания в осем различни страни.

Триатлонът официално е добавен в Олимпийската програма от МОК в на конгрес в Париж през 1994 г. Триатлонът направи своя Олимпийски дебют на игрите в Сидни 2000, с Бриджит Макмеън Швейцария и Саймън Уитфилд Канада спечелили първите златни медали в спорта.

Испанката Марисол Касадо бе избрана за втори президент на ITU през ноември 2008 г. Тя стана член на МОК през февруари 2010 г. в 122-та сесия на МОК в родния град на ITU Ванкувър.

Триатлонът в България

Началото на триатлона в България е поставено през 1985, като първото състезание се е провело в Кърджали . В момента един от треньорите на турският национален отбор по триатлон Yüksel Işık е бил участник на това състезание. Същата година се провежда и първото състезание по Триатлон щафета в село (тогава) сега гр. Баня. Има и още едно състезание по това време в училищен басейн в София , но информацията е много оскъдна и противоречива.

От учредяването на БФТ (Българска Федерация по Триатлон) всяка година от края на 90-те години се провеждат Държавни първенства по триатлон в различни градове на страната по различните дисциплини(Акватлон, Дуатлон и Триатлон).

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *