Иво Илиев за Дуатлон Плевен 2020

Иво Илиев за Дуатлон Плевен 2020

Днес ще разговаряме с Иво Илиев, треньор и многократен държавен шампион от СК по Триатлон Борислав Доков – Плевен. Иво е роден през 1980 г. в гр.Плевен. Тренира триатлон от 1994г., a треньор съм от 2005 г. Завършил съм НСА със специалности: „Педагогика на обучението по физическо възпитание” и „треньор по плуване” (тъй като нямаше триатлон).

Здравей Иво, благодаря за отделеното време! СК Борислав Доков е един от най-старите и титулувани клубове по триатлон, разкажи ни за историята на клуба и постиженията през тези години?

Здравейте!

СК по Триатлон „ Борислав Доков” е създаден през 1986 г. от Петър Андреев и Стефан Братушков. Петър Андреев е треньор от създаването на клуба до 2005 г. Стефан Братушков е председател на УС на клуба. От 2005г. до днес аз съм треньор на този клуб. Преди 1990 г. представители на клуба са имали множество постижения на Държавни и Международни първенства. Въпреки, че през 1990 г. затварят единственият закрит басейн в Плевен тренировките по плуване продължават да се провеждат на различни язовири в Плевен и околията.

По – изявени състезатели в годините след 1994 г. са:

* Здравко Пешаков – многократен държавен шампион и 5-то място на Балканско първенство

*Максим Савов – многократен Държавен шампион , 3-то място на Балканско Първенство , 8 –мо място на ЕП

*Симеон Янев – многократен Държавен шампион, 1 –во място на Европейска купа

*Иво Илиев многократен Държавен шампион , 3-то място на БП за юноши, 1-во място ЕК age 30-40 г., 1-во място БП age 30-40г.,5-то място half Beogrаd TRI 35-40г.

Ти от кога се занимаваш с триатлон и как се запали по него?

През 1994г. баща ми подари подобие на шосеен велосипед .По цял ден го карах и се мислех за много бърз. Една вечер той ме попита дали искам да тренирам Триатлон ,аз не бях чувал за този спорт. Реших да опитам. Тогава разбрах, че не съм толкова велик колоездач за какъвто се мислех. Попаднах при момчета на моята възраст , които тренират от 3-4години. Бързо влязох в ритъм и още на втория месец участвах на ДП по Дуатлон в Плевен. На това състезание изненадах не само себе си ,но и треньора. Класирах се на 4 то място като бях на секунда от третия ( първите 6 състезатели бяхме от нашият клуб). Хареса ми да се състезавам и с нетърпение очаквах следващото състезание.

Какво би посъветвал децата и родителите, защо спортът е важен за правилното развитие на детския организъм и защо да изберат триатлон? И как да се свържат с СК Борислав Доков?

  • Системната физическа активност канализира енергията на подрастващите.
  • Заниманията със спорт укрепват мускулатурата и помагат за израстването на физически здрави индивиди. Развиват: сила, бързина, ловкост, гъвкавост, физическа издръжливост
  • Децата се научават да организират и планират пълноценно времето си.
  • Развива се тактическо мислене ,което се прилага по време на тренировка и състезание.
  • Развиват психически качества като: воля, концентрация на вниманието, издръжливост, спортсменство

Триатлона е съвкупност от три спорта. Това го прави по – привлекателен. Той развива трениращият в различни спортове и дава разнообразие. Изисква ежедневни тренировки и отдаденост. Триатлона е предизвикателство!

За повече информация: Facebook СК по триатлон Борислав Доков и тел. 0878570145 – Иво Илиев

Макар трудната година, изпълнена с много предизвикателства и несигурност, СК Борислав Доков ще организира състезанието „Tурнир по Дуатлон – Купа Плевен“ на 18 октомври. Разкажи ни повече за самото състезание?

Състезание по Дуатлон в Плевен се организира всяка година от преди 1990г. Очаквам над 150 състезателя от цяла България. Особен интерес заявяват участниците при мъже и жени. Това са активно спортуващи, които желаят да усетят състезателната тръпка в тази дисциплина.

Дистанциите са съобразени с възрастта на участниците:

0 гр.- деца родени 2011-2012 г. 1 км. Бягане – 5 км. Колоездене – 0.5 км. Бягане

1гр. – 2009 – 2010 г. 1км.бягане – 5км. колоездене – 0.5 бягане

2гр.- 2007 – 2008 г. 2км.бягане -10км.колоездене -1км.бягане

3гр.- 2005 – 2006 г. 2км.бягане -10км.колоездене -1км.бягане

4гр. 2001 – 2004 г. 5км.бягане -20км.колоездене – 2.5км.бягане

5гр. 1981 – 2000 г. 5км.бягане -20км.колоездене -2.5км.бягане

6гр. 1980 и по-големи 5км.бягане-20км.колоездене – 2.5км.бягане

При интерес ще направим състезание за деца на възраст 7 г. и по-малки с дистанция 0.2км.бягане – 2км.колоездене – 0.2км.бягане

Турнира ще се проведе в известният Парк „Кайлъка”. Трасето ще е затворен терен с обиколка 5 км., денивелация около 20м. за обиколка. Движението на автомобили ще бъде забранено по време на състезанието. Ще има времеизмервателна уредба с чипове. Наградите ще бъдат осигурени от „Допълхерц”. Всеки състезател, който направи заявка до 07 октомври ще получи тениска с логото на състезанието.

Всеки ли желаещ може да се запише или състезанието е само за картотекирани състезатели към Българска Асоциация по Триатлон (БАТ)?

ДА, всеки желаещ може да участва. Има много атлети, които са добри в бягане, колоездене, но не могат да плуват или плуват много бавно. Тук е мястото тези атлети да премерят сили със състезатели по Триатлон и да се докоснат до този интересен спорт. Няма ограничения за възраст и пол.

Как виждаш развитието на триатлона в България, да очакваме ли значителни успехи и на международна сцена?

За да продължава да се развива триатлона в България е нужно :

  • Подобряване на материално – техническата база.
  • Подходящи ( обезопасени ) трасета за тренировки.
  • Спонсорство
  • Реклама – медийна гласност

На изминалите държавни първенства видях много подрастващи, които се бореха с хъс и постигнаха впечатляващи резултати. Тези деца имат потенциал. Надявам се скоро да носят медали от международни първенства.

Какво искаш да пожелаеш на читателите?

Бъдете здрави и следвайте мечтите си!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *