Дамата на световния триатлон

Дамата на световния триатлон

На официална церемония в първия ден на новата година Флора Дъфи бе удостоена с титлата ” Dame Commander”(дама) – Орден на Британската империя.

Безспорен е изключителният принос на супер звездата на триатлона Флора Дъфи за популяризирането и развитието на спорта в Бермуда през 2021. Невероятната година на Дъфи достигна своя пик в Токио през Юли, когато тя се представи несравнимо и успя да надбяга англичанката Джорджия Тейлър-Браун и американката Кейти Зафарес, за да спечели първия за страната си златен медал от Олимпийски игри.

Нейните постижения превърнаха Бермуда в най-малката страна, по отношение на население, спечелила златен медал на Летните Олимпийски игри. Бе организирано специално посрещане за Флора след завръщането и от Китай.

Флора Дъфи е може би най-великата триатлонистка на планетата и все още показва стабилен напредък в своите резултати. Нейният възход датира от времето, когато спечели първата си голяма титла на Световното първенство XTERRA през 2014 в Мауи. От тогава тя е печелила още шест световни титли XTERRA, две световни първенства по крос триатлон на ITU,  две световни първенства на ITU. Олимпийската сцена е позната на атлетката от Пекин, 2008г., когато тя взима участие за първи път. От тогава до сега Флора не е пропускала участие на ОЙ и днес може да се каже че е една от най-опитните състезателки на старт.

По-малко от месец след ОЙ в Токио Флора взе Шампионската титла от  финала на  Световните серии по триатлон  в Едмънтън, Канада.

Третото място на 33-годишната в големия финал на WTS за жени й спечели достатъчно шампионски точки, за да извоюва шампионската титла. В края на сезона Дъфи завърши с 3861 точки, следвана от  Тейлър Книб от Америка с 3486 точки.

Малко след историческата победа на Дъфи, олимпийският шампион Кристиан Блуменфелт от Норвегия също завоюва световна титла и защити позицията си в мъжкия световен елит на триатлона.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *