Българска асоциация по триатлон официално оспорва пред трибунала на Световния триатлон съюз решението за дисквалификация на Александър Борисов Божилов на Еропейска купа по триатлон в Молдова.

Българска асоциация по триатлон официално оспорва пред трибунала на Световния триатлон съюз решението за дисквалификация на Александър Борисов Божилов на Еропейска купа по триатлон в Молдова.

След разглеждане на всички факти и след подробен анализ на прякото предаване на състезанието, внимателен преглед на правилата на Световния триатлон съюз с нашите юристи и всички налични видео и данни , Българска асоциация по триатлон предприе нужните мерки за да заяви ясно своето несъгласие с дисквалификацията.

Аргументите на съдийския екип на състезанието за „заобиколен конус“ по време на сегмент колоездене са неразумни поради следните факти:
1) Александър заобикаля един конус поради съображения за своята безопасност. При тази ширина на платното за движение не е възможно голяма група от колоездачи да премине безопасно през стеснението, което създава конуса.

2) заобикалянето на въпросния конус не съкращава дистанцията на велосипедния сегмент и по никакъв начин не създава предимство за спортиста;

3) Този и други конуси очевидно са бил заобиколени от много други спортисти по време на състезанието без никакви последствия за тях;

4) най-важното е, че по време на сегмент колоездене реферите не са установили нарушение на правилата и не са го наказали на този етап от състезанието.

Всички твърдения са базирани на детайлния анализ от страна на юридическите експерти на БАТ и са подкрепени с приложените доказателства.

“Едва на 17 год. и от своето 3-то участие на толкова голям международен форум, Александър Божилов постигна невероятен резултат. Връщайки времето назад, всички ние си спомняме за един черен период, в който български триатлонист не бе стъпвал на международна сцена няколко години. Извървяхме дълъг път и този успех е още една отлична оценка за съвместната работа на БАТ и спортните клубове. Българска асоциация по триатлон застава твърдо зад успехите на всеки свой атлет и настоява за връщане на златния медал на България и начисляване на спечелените от точки за ранглистата.”коментира Марио Илиев, Председател на БАТ

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *