Александър Божилов е световен вицешампион по акватлон

Александър Божилов е световен вицешампион по акватлон

Исторически успех за българския триатлон – Александър Божилов завоюва вицешампионска титла от Световното първенство по акватлон в Шаморин, Словакия.

Състезанието бе определено във формат плуване, бягане и всеки атлет трябваше да измине дистанцията от 1000м плуване и 5000м бягане. Точно в 10:30ч. местно време по течението на река Дунав бе дадено началото на мъжкото състезание по акватлон, в което на старта директно от реката застанаха 54 мъже от цял свят. Макар и с общ старт атлетите бяха разделени в три възрастови категории – Мъже Елит, Мъже до 23год и Юноши до 19год.

България бе представена от трима атлети – Александър Божилов и Маурисио Папазов при Юношите и Борис Андреев при мъжете до 23год.

С време от 30:34 Александър Божилов завърши 15-ти в общото класиране за мъже, което е най-силното постижение в историята на триатлона у нас и 2-ри в класирането за юноши до 19год., в същата възрастова група Маурисио Папазов се класира на 16-то място, а при мъжете до 23год. Борис Андреев също е 16-ти.

В рамките на състезателен сезон 2022г. Александър Божилов реализира следните постижения:

–          15-то място – 2022 Europe Triathlon Junior Cup Yenişehir, Turkey

–          43-то място – 2022 Europe Triathlon Championships Olsztyn, Poland

–          Държавен шампион по триатлон – спринтова дистанция – гр. Бяла, Варна

–          Държавен шампион по тиратлон – олимпийска дистанция – гр. Пловдив

–          Постави нов рекорд  за юноши на трасе „Триатлон Пловдив“ – 1:48:18 – олимпийска дистанция

Посредством подкрепата, която Александър получава от Българска асоциация по триатлон  и личните си треньори той успя да донесе тези дълго чакани за България  успехи в триатлона и това е поредно доказателство за добрата съвместна работа на ръководството на федерацията, националните и личните треньори и състезателите.

Предстоящи за Александър събития са Балканско първенство, Европейско първенство и няколко Европейски купи.

„Постиженията, които Александър направи този сезон са изключително ценни и вдъхновяващи за всички деца и подрастващи, които практикуват нашия спорт, а вицесветовната му титла е поредното доказателство за добрия синхрон между специалистите и атлетите в националния отбор по триатлон на БАТ. Ръководството на федерацията ще продължава да насочва всичките си усилия за да подсигурим качествена и все по-специализирана спортна подготовка, както и възможности за изява за своите таланти. Нашата най-голяма цел е да видим българин на олимпийския старт по триатлон и вярвам, че с общи усилия вървим уверено по този път“ коментира Марио Илиев, председател на Българска асоциация по триатлон

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *