Чести контузии и наранявания при плуване

контузии при плуване

Чести контузии и наранявания при плуване

След като в първата статия обобщихме накратко най-честите причини за травми в триатлона сега в поредица от статии ще разгледаме по-подробно отделните дисциплини и съпътстващите ги патологии и какво да предприемем за максимално адекватната им превенция, възстановяване и лечение.

Започваме с плуването, който е фантастичен спорт съчетаващ цялата сила на тялото, гъвкавост и издръжливост. За съжаление атлетите занимаващи се сериозно с плуване са склонни да прекаляват с натоварванията и нараняванията. Най-често срещаните области на нараняване при плувците са рамото, долната част на гърба и коленните стави.

Болки в рамото

Над една трета от травмите при плуването са във връзка с болката в рамото . Освен това чисто статистически 91% от плувците независимо от състезателното ниво на възраст 13-25 години изпитват болка в раменете често . „Рамото на плувеца“ е чест термин, използван за описване на многобройни наранявания, свързани с атлети занимаващи се с плуване и нараняванията в рамото. Поради структурната и биомеханична сложност на рамото, много фактори, свързани с плувния „удар” , могат да допринесат за наличието на болка. По-конкретно, болката може да бъде локална за увреденото рамо или да се отнася до други области на тялото, а именно до гръдния, цервикалния дял на гърба и горната част на ръката. Елитните плувци обикновено извършват приблизително 2500 оборота на рамото на ден и по този начин повечето проблеми около рамото се дължат на феномен на прекомерна употреба.

Както вътрешните фактори (морфология на сухожилията, съдовата система), така и външните (формата на акромиона, биомеханика на удар, мускулен дисбаланс) могат да повлияят на това как и защо плувецът изпитва болка в рамото. Пример за външен фактор е пресичането на средната линия по време на влизане на ръката във водата – това води до увеличаване на вътрешното въртене и произтичащата от това механична травма на ротаторния маншон, за които в предишната статия отбелязахме , че са най-честата причина за болки в рамото, и за които ще обърнем сериозно внимание в някоя от следващите статии.

Болката често е многофакторна, а не зависи само то една отделна причина и може да бъде провокирана от следните проблеми:
    – Биомеханични аномалии.

    – Преумора и невъзможност за възстановяване. Неправилен контрол и работа на мускулите в на рамото, лопатката и горната част на гърба.

– Раменна ( гленохумерална ) нестабилност.

Счита се, че болката в рамото се дължи основно на мускулния дисбаланс между доминиращите мускули (аддуктори, вътрешни ротатори) и стабилизиращите мускули (ротаторния маншон). Следователно, това води до определена мускулна активация и дефицит на контрол, причинявайки горна и предна транслация (преминаване ) на раменната глава, обикновено придружен от стягане на задната капсула на рамото. Този преминаване и недостатъчният контрол води до компресия на раменната глава с меките тъканни структури (сухожилията на супра и инфраспинатуса, субакромиална бурса, сухожилието на бицепса) впоследствие се проявява като болков синдор.

неправилна техника на плуване
правилна техника на плуване


Болката и дискомфортът могат да се засилят допълнително, ако плувецът продължава да тренира със същото ниво на интензивност и честота като преди нараняване.


Болките в коленете

Макар и по-рядко са сравнително често срещани при плувци. Прекомерното натоварване отново е основният виновник тук, като повтарящият се стрес е насочен основно върху медиалната ( вътрешната ) част на коляно и предизвиква болка по време на подобното на камшик движение при плуването .
При бруст е налице високо валгусно натоварване, което се получава при внезапното разгъване- сгъване, аддукция и външно завъртане на коляното спрямо водата, което води до стрес за вътрешните структури на коленната става . Резултатът е пренапрежение и травмиране на медиалния колатерален лигамент , дразнене на медиалния сплит и бурсално дразнене при залавните места на аддукторите ( основно m. adductor magnus и m. adductor brevis) и сгъвачите в коляно. При плуването в басейн проблеми в способността за обръщане (бързо разгъване на коляното-разтягане по време на салто) могат да доведат до болка в предната част на коляното, като например синдром на пателофеморална болка.

Разбира се проблемите с коленната ще засегнем по-сериозно с при другите две дисциплини където тяхната честота е значителна.


Болка в гърба при плувците

Различно от общоприетото мнение болката в долната част на гърба може да бъде в резултат на плуване. Тъй като спортистите са разположени хоризонтално във водата, силата на гравитацията и плаваемостта минават през тялото с потенциал да причинят промени в лумбалния гръбначен стълб. Поради вълнообразното движение (лумбална екстензия), използвано при стиловете бътерфлай и бруст, има потенциал за развитие на вторична болка. Освен това, стягането в тазобедрените флексори или недостатъчното преобръщане на тялото по време на плуване може да доведе до компенсация в лумбалния гръбначен стълб водеща отново до болка.


Лечение на наранявания при плуване

По-подробно ще засегнем тези теми в статиите насочени към определени патологични състояния, но като цяло възстановяването от тези травми е свързана със своевременната физиотерапия. Физиотерапевта ( кинезитерапевта, рехабилитатора ) няма за цел само да намали вашата болка и да възстанови нормалната функция още по време на първите процедури, а ще се търси допълнителна оценка и информация, за да се открият причините за нараняването, за да помогне за намаляване на рецидивите в бъдеще и да ви подържа във форма.Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *