Контузии и наранявания при колоездене

контузии при колоездене

Контузии и наранявания при колоездене

При цялото забавление и наслада от доброто каране на колелото си, болката при колоездене е потенциален проблем. Колоезденето е известно с тежките си травми от неприятни падания с висока скорост, но повтарящите се натоварвания причиняват болка и дискомфорт на повечето велосипедисти постоянно. Голяма чат от колоездачите споделят за болки в колената, болки в гърба, болки в тазобедрените стави, седалищния нерв и болки във врата от лоша настройка на колелото и твърде много километри в неправилна позиция.
С тази статия се надявам да запазите забавлението си от колоезденето, като откриете как да предотвратите често срещаните наранявания, влияещи на вашата форма и резултати. Независимо дали се интересувате от шосейно колоездене, триатлон, планинско колоездене, колоездене на колодрум или просто пътуване до работа, принципите за предотвратяване на наранявания при колоездене са подобни, но варират в зависимост от представянето, което искате от себе си и от колелото си.

Чести наранявания при колоездене: лечение и профилактика


Никой не обича да бъде принуден да спре да кара колелото си заради нараняване. Ние ще разгледаме някои от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват велосипедистите и съветваме как да се лекуват и предотвратяват.
Важно е да запомните, че тялото ви е свързана мрежа – симптомите може да не представляват истинската причина и ако нараняването е трайно, трябва да се видите със специалист като физиотерапевт, който може да ви помогне да идентифицирате и лекувате причината.

Тежките падания и катастрофи са причина за сериозни травми, но са неделима част от колоезденето. Очевидният съвет е да потърсите лекарска помощ дори да не са счупени кости, може да сте си ударили главата и да има сериозен проблем дори след няколко дни. Сътресението може да изисква значителна почивка и не трябва да се пренебрегва. При падания една от най-честите травми е фрактурата на ключицата при която в най-добрия случвай атлета може да се върне обратно върху колелото след шест седмици. Мускулните травми при падане са по-рядко срещани и често подценявани от колоездачите, което понякога води до допълнително нараняване поради желанието да започнем да въртим педали отново възможно най-бързо. Съвета ни е да отдъхнете малко или да направите преглед при вашия физиотерапевт. Най-честите и досадни контузии при паданията са свързани с охлузвания и рани по кожата. Важно е да почистите и дезинфекцирате възможно най-рано нараняването и да се подържа сухо и чисто следващите няколко дни..

Болките в кръста

Прекарани часове свити над кормилото означават, че една от най-често срещаните травми, с които колоездачът страда е болка в долната част на гърба. Добавете, че много от нас имат работа, която изисква повече седене и свиване над компютърните екрани и проблемът достига нови нива.
Ако страдате от болки в долната част на гърба, отделете малко време за почивка, разтегнете гърба и бедрата и опитайте да използвате масажираш ролер ( foam roller) или просто две тенис топки в чорап за да омачкате претоварените мускули. Ако проблемът продължава обърнете се към специалист който може да успокои симптомите.

След това гледайте да направите някои промени, за да предотвратите рецидив. Ключови неща, които трябва да разгледаме са:

  • Позицията на колелото – консултирайте се с треньор за максимално ефективна позиция на колелото;
  • Позицията извън колелото – помислете за стойката си в ежедневието и дали тя се е променила с времето или заради тренировките, поговорете с физиотерапевта си или кондиционален треньор за правилното телодържание и постурален контрол.
  • Сила – ако основните ви мускули за колоезденето не са достатъчно силни и издръжливи това може да доведе до ненужно пренапрежение в кръста и да доведе отново до болки и дискомфорт.

Болки в колената

Болките в коляното много често произтичат oще от сглобяването на колелото. Ако това е така – има лесни неща, за които трябва да внимавате. Болката в предната част на коляното често идва от седалка, която е твърде ниско и по този начин оказва ненужен натиск върху капачката и сухожилието и. Болка зад коляното често възниква, когато седалката е твърде висока разтягайки сухожилията на сгъвачите на коляното. Страничните болки могат да бъдат причинени от неправилно настроена клетка, която кара коляното да проследява движението неправилно. При първи проблеми помислете върху позицията си, сменете я и вижте дали болката ще намалее.

Друга честа причина за болки в коляното е стегнатата така наречената IT лента, което може да води до прекомерно дърпане на пателата ( капачката на коляното ). Ако болката е лека пробвайте да самомасажирате мястото с тенис топка или foam roller. В краткосрочен план кинезио лентата може да е ефективна като налага определена корекция и да може атлета да се състезава. При хронични болки в коленете разбира се ви съветваме на се обърнете към специалист, защото болката може да има и по-сериозни корени.

Болки в ръцете и врата

В идеален сценарий около 60 процента от телесното ви тегло е разположено в задната част на колето, а 40 процента отпред. Ако натоварването премине основно над кормилото, тогава ръцете ви могат да страдат. Така че първото нещо, което трябва да проверите и обсъдите отново е оптималната позиция върху колелото. Болката във врата може да възникне ако хвата ви е твърде нисък и се налага много да повдигате главата си за да виждате.
Често се среща изтръпване на малкия пръст на ръката поради притискане на улнарния нерв ( парализа на кормилото ). Изтръпване на палеца, показалеца, средния и половината на безименния пръст е причинена от притискането на медиалния нерв ( синдром на карпалния тунел ). Често качествените ръкавици са с подплатени зони за да се предотврати компресия на нерва.


Болки в ходилата

Болките в ходилата са често срещани при колоездачите и това всъщност не трябва да е изненада при огромните натоварванията падащи върху тях.

Понятието „Горещ крак“ – усещане за парене, изтръпване или болка от долната страна на стъпалото е често срещано. Той до голяма степен възниква в резултат на натиск върху нервите, които минават през стъпалото и към пръстите на краката и за да се справим с него трябва да смекчим или да го преразпределим.
Болка от външната страна на стъпалото може да означава, че не сте достатъчно подкрепени от стелката в обувката и стъпалото се измества навън. Персонални стелки могат да бъдат оформени за да отговарят на крака ви и осигурят индивидуална поддръжка при необходимост.

Плантарния фасцит също е нерядка патология при колоездачите особено ако атлета е триатлонец и комбинира колелото с значителни километри тичане. Профилактично омачквайте добре с твърдо топче сводовете си, правете упражнения за тях и стречинг на задната група мускули на краката.


Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *