Какво представляват травмите при бегачите и как да ги предотвратим

Контузии при бягане

Какво представляват травмите при бегачите и как да ги предотвратим

Знаем, че бягането ви носи както болка, така и радост като изчиства ума ви, и развива тялото ви. Знаем също колко нараняванията свързани с бягането могат да ви забавят, както физически, така и психически.

Голям процент от бегачите получават наранявания достатъчно тежки за да ги отклонят от активността им или прости да намалят радостта от бягането. Тъй като най-добрият начин да избегнете наранявания е да го предотвратите, а маратонките са първата защитна линия и изборът им е изключително важен и отговорен процес. Изборът на правилната обувка обаче е само една променлива, която трябва да вземете предвид, когато се опитвате да предотвратите наранявания при тичане. Няколко други променливи като гъвкавост, подходящи програми и упражнения за укрепване и тренировки също трябва да бъдат разгледани. Нараняванията могат да бъдат остри или хронични и всички те трябва да бъдат преодолени в подходящ срок за да се осигури оптимално възстановяване.

Нараняванията могат да бъдат остри и хронични състояния.

Острите състояния често са внезапни и доста травматични, като фрактури или сериозни навяхвания и разкъсване на връзки, сухожилия или мускули или наранявания на кожата. Правилната първа помощ при остри наранявания включва спиране на кървенето ако имаме рана, прилагане на лед върху пострадалата зона, обездвижване или подкрепяне с класически или кинезио тейп на пострадалия крайник. Потърсете максимално рано вашия физиотерапевт, който ще ви даде необходимите съвети и препоръки ако травмата все пак позволява да си натоварвате крайника. Навременната рехабилитация ще ви върне отново на пистата максимално рано и максимално качествено. Ако състоянието е свързано с незабавно значително подуване, много силна болка и невъзможност за използване на крака най-добре максимално бързо се насочете към спешен център, където може да се направи необходимия преглед.

Хроничните проблеми най-често са свързани с многократно претоварване

за продължителен период от време и пренебрегване на болковите състояния от страна на бегачите. Различни причини допринасят за хронифицирането на някой проблеми. Споменахме вече за маратонките и системните претоварвания, но и други фактори са от съществено значение и могат да бъдат адекватно съобразени с помощта на треньорите, физиотерапевтите и по-напреднали атлети ( терена; индивидуалната анатомия на стъпалото или други биомеханични особености; намалена специфична гъвкавост, сила и издръжливост; несъобразен тренировъчен план и възстановяване; прекалено бързо преминаване от бягаща пътека към бягане на открито )
Симптомите са различни и с различна честота и сила, но първа помощ, която можете да си окажете сами са:

 • Намаляване на тренировките, използвайки болката като ориентир;
 • Нанасяне на лед върху наранената зона, освен ако кожата не е засегната;
 • Ако е необходимо направете компрес за намаляване на отока, но не пристягайте засегнатите стави;
 • Вземете стандартно противовъзпалително или болкоуспокояващо, но се препоръчва първо консултация със специалист;
 • Опитайте се самостоятелно да анализирате причината за контузията;

  Често атлетите са свикнали да пренебрегват или сами да се възстановяват от някой травми, но съвета ни е да се потърсите помощ ако:
 • Болката продължава въпреки намаленото натоварване;
 • Болката продължава повече от 10-14 дни;
 • Необходими са лекарства за болка, за да тренирате нормално;
 • Болката отшумява в покой, но се повтаря след като възобновите тренировките;

Някой от най-честите травми свързани с бягането и симптомите по които да ги разпознаете:

 • Коляно на бегача ( пателофемурален синдром ) – болки в колянната става, особено в предната част под и зад капачката; болезненост по вътрешния ръб на капачката, оток след натоварване; засилване на болката при ходене под наклон хълмове или изкачване на стълби; болезненост и схващане след продължително седнало положение;
 • Стрес фактура – при бегачите основно се характеризира с билки в областта на ходилото или костите на подбедрицата, които се засилват при тренировка и се подобряват при покой;
 • Възпаление на ахилесовото сухожилие – Ахилесов тендинит причинява болка и скованост в областта на сухожилието, особено сутрин и при активност. Често е причина за значителна скованост на пръсеца;
 • Бурсит на коляното – Характеризира се с болка и оток в областта на съответната бурса
 • Увреда на менискус – Характеризира се с болка в областта на ставната цепка, а понякога и блокажи на колената става.
 • Илиотибиален синдром – Получава се вследствие на хронично механично дразнене на сухожилна лента (илиотибиалния тракт), Характеризира се в болка във външната странична част на коляното.
 • Плантарен фасциит – Характеризира се с болка в долната част задна част на ходилото.
 • Контузия на петата – Получава се вследствие на поемането на удари от тъканната намираща се под петата. Характеризира се с болка и кръвонасядане в областта на петата.
 • Изкълчване на глезена – всеки от нас знае какво представлява 
 • Задебеляване и травмиране на кожата на ходилото ( Мазоли ) – не подценявайте мазолите могат съществено да променят биомеханиката на бягането;

Има множество мекотъканни и ставни травми, а рядко и някой свързани с периферната нервна система, който могат да бъдат вследствие на тренировките. Бъдете предпазливи ако проблема се задълбочава или не търпи промяна след дълго време и се обърнете към специалист?

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *