Петър Божилов

Петър Божилов

Петър Божилов e nа 20 години и се занимава активно с плуване и триатлон. Следва финанси в САЩ и e част от плувния отбор на Южния Методистки Унивеситет в Далас. Вижте какво сподели Петър с нас, след победата му на Държавното първенсто в Пловдив:

Кога започна да се занимаваш с триатлон?

Въпреки, че винаги съм бил по-отдаден в плуването, започнах да се занимавам с триатлон, когато бях на 12. От тогава триатлонът винаги ми е бил страст и хоби.

Защо започна да се занимаваш с триатлон?

Защо не? Изглеждаше ми интересно и атрактивно. След като почнах и да печеля медали нещата станаха по-сериозни.

Коя от трите дисциплини ти е най-силна?

Плуването. В този спорт имам 55 национални рекорда за България; бях 13ти на световното по плуване през 2017 на 1500м св. стил.

А най-слаба?

Бих казал бягането. Там нещата опират до кой е тренирал и кой не, а не до кой има по-хубаво колело. И понеже не го тренирам достатъчно ми е най-трудно.

На какви дистанции участваш?

Не съм се пускал на Iron Man или подобно състезание от този ранк. Състезавал съм се само по държавни по триатлон и турнири. Там дистанциите са пре-определени за моята възрастова група.

Кое е любимото ти състезание?

Държавното по триатлон, което се проведе миналата неделя ми е новото любимо. Организацията беше на ниво, а атмосферата и изживяването още повече.

Кое е най-голямото ти постижение?

Освен всичко което съм постигнал в плуването, това, че съм студент в САЩ с пълна плувна стипендия.

Какво оборудване имаш?

Възможно най-аматьорското хаха. Колело за 1000лв., маратонки, които даже не помня от къде имам, и най-ефтиния бидон за вода от Decathlon.

Как тренираш, следваш ли някаква програма и по колко часа на седмица тренираш?

Тренирам 95/100 само плуване — бягане и колоездене само преди състезания по триатлон и то само, за да си припомня какво беше. В плувното си ежедневия тренирам по 8-9км на ден (без неделя), което се пада по около 4 часа дневно.

Всички знаем, че триатлонът изисква много тренировъчни часове, какво те мотивира когато вече ти е писнало?

На този въпрос ще отговоря от гледната точка на плувец. Мотивира ме мисълта, че правя нещо положително за себе си и, че се развивам към по-добро.

Спазваш ли специален хранителен режим и взимаш ли някакви суплементи?

Не спазвам никакъв режим. Пия витамини, Omega 3, Q10…нищо специално.

Как успяваш да балансираш между времето, което отделяш за семейстовото и триатлона?

Тъй като уча в САЩ, не съм със семейството си през по-голямата част от годината. Успявам да балансирам учене и плуване успешно.

Разкажи ни за най-трудния момент, който си има по време на състезание и как се справи с него?

Имал съм много трудни моменти. Като пример, на републиканското неделя всичко беше ОК до края на втората обиколка на колоезденето. Счупих средното дижение на колелото и загубих около 5 мин докато с тренера се опитвахме да го оправим. Беше голям психологически удар имайки впредвид, че водех с над 7 мин. От там нататък състезанието стана мн тежко, но успях да завърша 2ри на колоезденето. Напънах се и на бягането и станах първи. Ако бях изпипал нещата, щях да завърша с доста по-голяма преднина пред ветарите зад мен.

Какви са плановете ти занапред?

Летя за САЩ след 2 дни. Там продължавам образованието си и плувната кариера. За съжаление, на триатлон ще участвам чак догодина. В по-дългосрочнен план, смятам да завърша, започна работа и намеря начин да комбинирам спорта и работата.

Успяваш ли да намериш достатъчно достъпна информация в интернет за триатлона?

Винаги съм намирал това, което съм търсел.

Какво искаш да пожелаеш на на triathlon.bg и неговата аудитория?

Пожелавам на всички да са здрави и да пробват този атрактивен спорт. Заслужава си.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *