Лицата на триатлона в България: Селена Влахова

Лицата на триатлона в България

Лицата на триатлона в България: Селена Влахова

Следващото интервю на тема „Защо триатлонът е нещо повече от спорт?“, ще Ви срещнем с една млада и амбициозна състезателка от СКПСТ „Космос“, гр. София. Кампанията има за цел да представи лицата на нашия спорт – триатлон, тяхната история по завладяващ начин, както и спецификацията и майсторството на този труден спорт. И ще бъдем изключително щастливи, ако примерите, които показваме, успеят да помогнат на повече хора да възприемат по-здравословен и активен начин на живот.

За нас е чест и удоволствие, да Ви представим още една голямата спортна надежда на Българска асоциация по триатлон – Селена Влахова.

Всяка история има начало. Разкажи с няколко думи за себе си и какво те вдъхнови да се занимаваш с триатлон?

Триатлонът е спортна дисциплина, която се състои от плуване, колоездене и бягане, като се извършват последователно в едно състезание. Това е изключително трудна дисциплина, която изисква от спортистите да имат добра физическа подготовка и много упоритост. За триатлона и участието ми в него има „вина“ моят любим треньор Борис Божилов – Бруно. Мотивацията ми да започна да се занимавам с този спорт идва и от желанието ми да преодолея личните си граници и да се изправя пред предизвикателството да завърша този труден спортен маратон. Вдъхновявам се от физическата и психическа сила, които трябва да използвам, за да завърша този труден спортен подвиг.

Как участието в триатлона е повлияло на твоя начин на живот?

В началото имах задръжки да се занимавам с този спорт, тъй като колоезденето ми е дисциплината, която ме затруднява най-много. Но бягането ми се получава донякъде, а плуването е моята страст. Така че две срещу едно – победи!

 Как успяваш да балансираш между спорта, училище и свободното време?

Доста трудно, но връзвам двата края 😊

Коя част от триатлона ти е най-силна?

Най-силната ми дисциплина в триатлона е плуването, сега наблягам на тренировките по бягане, а с колоезденето се справям по предпазливо в момента.

Можеш ли да разкажеш за някакви конкретни моменти или преживявания от твоята спортна кариера, които са били особено значими или трансформиращи за теб?

Всяко едно състезание по триатлон е едно уникално преживяване и опит за мен. Изключителен опит за мен беше Световното първенство по Акватлон, което се проведе в Ибиса, Испания. Мотивиращо за мен е да подобря резултатите си на бягането с целта, следващият път да бъда в първата шестица, примерно.  Плуването ми беше на ниво, първа в моята възрастова група и седма при жените.

Как протича един твой тренировъчен ден?

 На обяд тренировка по плуване, след това във фитнеса бягане и колездене. Сега, когато времето става по-топло карам колело и в парка. Бягам понякога и на писта, когато имам достъп.

Можеш ли да разкажеш за уникалните предизвикателства, пред които са изправени триатлонистите, като балансиране на три различни дисциплини и тренировки за състезания за издръжливост?

Тренировките ми за издръжливост в триатлона са много важни и са насочени към подготовката на тялото да издържа на дълги периоди на физическа натовареност. Такива тренировки са ми необходими, за да се развият психическата и физическата ми издръжливост. Например, плуването в открити води (това е любимата ми дисциплина) може да бъде трудно поради силните вълни и течения, което изисква добра физическа подготовка за справяне с тези условия.

По какъв начин триатлонът насърчава личностното израстване и развитие?

Триатлонът е много полезен за личностното ми израстване и развитие, като насърчава развитието у мен на упоритост, дисциплина, овладяване на стреса и физическа активност. Упоритостта е необходима за мен,  за да  достигна до нивото на подготовка, необходимо за успешно завършване на дадено състезание. Тази упоритост е важна, защото влияе върху обучението или личните ми цели. Тъй като триатлонът може да бъде много стресиращ, особено по време на състезанията, когато се изисква максимална съсредоточеност, този вид стрес провокира способността ми да управлявам емоциите си и да се справям с трудните ситуации.

Добрата физическа форма също е важна за мен. Триатлонът насърчава постоянната физическа активност и подобрява физическата форма. Това повишава самочувствието ми и води до по-здравословен начин на живот. Развиват се и уменията ми за общуване, чрез участието в тренировки и състезания с други спортисти. Това развива  социалните ми умения и увеличава  самочувствието.

Много важен елемент в триатлона е изграждането на дисциплината – триатлонистите трябва да са дисциплинирани в своята тренировъчна програма, хранене и стил на живот. Тези добри навици могат да се прехвърлят и в други направления в живота, както да помогнат за постигане на лични цели.

Какъв е твоя съвет за някой, който сега започва?

Да не се отказва, колкото и усилия да му струва това – заслужава си!

Защо триатлонът е нещо повече от спорт?

 За мен триатлонът е начин да развия своето тяло и ум, да се занимавам с физическа активност и да усъвършенствам своята физическа форма. Приемам този тежък спорт също и като се забавлявам и се наслаждавам на това, което правя, което ми дава мотивацията да продължавам да тренирам и да участвам в състезания.

Как виждаш развитието на триатлона през следващите години и каква роля се надяваш да играеш в тази еволюция?

Виждам развитието на триатлона като много бързо развиващ се и желан от младите спорт, най-малко заради предизвикателствата, които поставя пред физическото и личностно израстване на всеки, който желае това.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *