Поглед отвътре или каква е работата на един съдия с Йордан Васев

Поглед отвътре или каква е работата на един съдия с Йордан Васев

За нас е изключителна привилегия да познаваме, такъв отдаден на спорта човек, който винаги е готов да подаде ръка и да предаде опит и знания, а той ги има в изобилие и това е Йордан Васев. Той е роден в Дупница, завършва Военно училище и Военна Академия. Занимава се полу-професионално със лека атлетика до 1983 година и участва в първия Софийски маратон . Навлиза в триатлона през 2010 година, като до тогава, както казва той „ се учих да плувам“. След Балканският шампионат по триатлон през 2015 година, започва да се занимава по сериозно с триатлон като заема позицията на „помощник – треньор“ в Спортен клуб „Триатлет“ с регистрация в гр. Баня общ. Карлово. Историята на клуба е много интересна, но ще я оставим за друг път, реално това е първият регистриран Спортен клуб в България с предмет на дейност „ развитие на спорта триатлон“ по това време дори триатлона не е бил Олимпийска дисциплина.

Благодарение на Данчо, научихме адски много за историята и състоянието на на триатлона в България:

Разкажи ни за началото на триатлона в България и как всичко започва от един малък град Баня в община Карлово?

Началото на триатлона в България е поставено в далечната (за някои от нас) 1985, като първото състезание се е провело в Кърджали . В момента един от треньорите на турският национален отбор по триатлон Yüksel Işık е бил участник на това състезание. Същата година се провежда и първото състезание по Триатлон щафета в село (тогава) сега гр. Баня. Има и още едно състезание по това време в училищен басейн в София , но информацията е много оскъдна и противоречива.

От учредяването на БФТ (Българска Федерация по Триатлон) всяка година от края на 90-те години се провеждат Държавни първенства по триатлон в различни градове на страната по различните дисциплини(Акватлон, Дуатлон и Триатлон).

Забелязваме много голямо развитие на спорта в световен мащаб, как седят нещата в България?

Аз имам лични наблюдения за развитието на спорта в Румъния и Хърватска (многократно съм бил ТО на европейски и световни серии там) в Румъния от 100 човека членове на федерацията(официална статистика) през 2015 година сега са над 3000. На състезание от държавните първенства участват по 200 човека от възрастова група на смесените и семейни щафети участват по 300 отбора и т.н. В Хърватска в 30 % от средните училища е заложена програма за обучение по Триатлон, да неговорим за Унгария, Испания, Англия , Германия и Холандия.

За голямо съжаление тази пролет в Сандански имаше 12 участника от групата 16-19 години(само 16 и 17 годишни) и 5 мъже и жени 27 деца от 7-9 години участващи в дуатлона. А както всички знаем, че за да има един спорт развитие и резултати, трябва да има деца. Това е нещо върху, което ние всички трябва да работим.

Някои клубове Триатлет Баня, Триекстрийм Пловдив провеждат по едно две състезания годишно в Карлово и Пловдив и толкова. Адмирации към СК Бегач и Лъвско Сърце за добрата организация на техните състезания и устрема към популяризатор на спорта в България.

Факторите са многобройни, но за съжаление дори и да се вгледа човек в нашите състезатели до колкото ги има отношението им е повече любителско от колкото професионално.

Какво е нивото на триатлона в България и възможно ли е скоро да видим български участник на Олимпиада или в списъка с професионални атлети на Ironman?

Нивото на триатлона в България ….ами няма ниво и за това и никой не се доближава дори 300 от ранкинга на състезатели от световна или поне европейска величина.

Ако продължаваме по този път ще си останем на нивото перфекционизъм на Правец и Приморско все по-добре организирани любителски сътезания. Не се ли заеме, а това е дълг на Федерацията да организира любителите и от там да развие професионалисти не виждам бъдещето.

На Олимпиада се отива със събиране на точки и получаване на квоти съгласно ранг листата и членовете на съответната национална федерация. Един олимпийски цикъл е достатъчен да се изяви и спечели квота състезател от България, но за съжаление няма такъв нито „отдолу“ нито „отгоре“. Световната федерация има ясни правила за това, вярвам че ако човек се мотивира може да намери начин да си направи правилната програма и да намери спонсори за да може пътят му към Олимпиадата да бъде обезпечен.

По същия начин седи и въпроса за вписване на състезатели в листата на IRONMAN. ITU и IRONMAN са две различни организации със близки правила за организиране и провеждане на състезания.

Какво прави един съдия по триатлон?

Съдиите в Триатлона се наричат TECHNICAL OFFICIAL и са различни нива от където им произтичат и задълженията. Аз съм ниво 1, това е началното ниво и мога да бъда ТО(съдия) само на отделни зони (Транзишън, Плуване, Бягане, трасе Колоездене, Пенълти бокс(наказани) Старт-Финала зона, зона за смяна на гуми или капли. Ниво 2 мога да бъдат – Главни съдии, Технически(Рейс) директори и други вкл. и Медицински директори. Ниво 3 – са организатори на събитията. В зависимост от ранга на състезанието ТО 2 могат да бъдат двама или трима (за всяка зона по един).

Колко сертифицирани ТО по триатлон има в България?

В момента в България има 7 сертифицирани. Първият сертификат важи за 3 години и след това всяка година се ревалидизира или минаваш на другото ниво. За следващото ниво е необходимо да си реализирал поне 3 съдийства годишно на състезания организирани от Европейската или световна федерации. Така , че след ноември 2019 година оставаме само двама.

Разкажи ни повече за самия процес, трудно ли се става ТО по триатлон, колко нива има и на какви състезания можеш да съдействаш?

ТО в ETU не се става трудно стига да имаш желание и малко средства за участие в първоначален 2-3 дневен семинар провеждан в различни държави . На сайта на ITU (www.triathlon.org) има информация, където са планирани всички семинари за ТО и Треньори както и за организатори на събития достатъчно е да пожелаеш и да напишеш писмо до БФТ. За следващата 2020 година съм ревалидизирал сертификата си за ТО 1 след края на тази 2019 година, когато ревалидизирам сертификата за треньор в ETU ще участвам в курс за ТО2. За различните нива вече разказах.

Познават ли добре правилата атлетите и разбират ли колко важни са те? Наскоро дори две професионални триатлонистки бяха дисквалифицирани в Токио, поради неспазване на правилата?

Правилата се познават и се спазват от атлетите, но някой път адреналина който в триатлона е с доста високи нива ги кара да нарушават правилата. Работя върху извадка от правилника а организиране и провеждане на състезания по триатлон, която скоро ще може да намерите в интернет. Основните правила са публикувани на сайта на ITU в раздела развитие.

Какви са основните разлики в правилата на ITU и състезанията на дълги дистанции?

Големи разлики в правилата няма има разлики в екипировката. Например във всички състезания от Супер спринт до IRONMAN дравтинга е забранен и се следи строго. Не на всякъде важи правилото за Овърлаб или „настигне ли те първия спираш“ и т.н

При триатлона в професионалната група (ЕЛИТ) ципа на екипа трябва да бъде отзад докато при IRONMAN и Любителите триатлонисти може да бъде и от пред.

На всякъде може да се разкопчава до 2/3 от дължината му, абсолютно е забранено да се бяга гол или кара без каска или да се плува без шапка и очила.

Има и други такива , но това е задължение на Рейс директора на техническата конференция да напомни основните правила и особеностите на трасетата и зоните. ВСИЧКИ участващи атлети са ДЛЪЖНИ да присъстват на техническата конференция с оглед на безопасното провеждане на състезанието.

Все по-наболял проблем е така нареченият „drafting“ в състезанията на дълги дистанции, предвиждат ли се мерки как да бъде решен?

Драфтинга е с точно определена дефиниция (драфтинг зоната е 12 метра и ако изпреварваш това да става за не повече от 25 секунди) и все повече ще се следи за това с видео камери и моторизирани съдии . Наказанията са 5 мин спиране за IRONMAN и 30/10сек за Триатлон ако се повтори забележката следва дисквалификация. Основният принцип на сътезанията по триатлон са безопастността и равнопоставеността на всички състезатели.

Драфтинга ощетява някого , облагодетелства други и нарушава безопастноста като цяло…сблъсък на предна със задна гума с 45-50 км в час не е най-добрия завършек на събитието…

Какво ще пожелаеш на triathlon.bg и неговата аудитория?

Приветствам инициативата triathlon.bg, специално ми се иска да поздравя администраторите, а на аудиторията ми се иска да отправя едно дълго послание:

Триатлонът е скъп финансово спорт , но е ценен само от богати духовно хора, защото едно предизвикателсто към себе си , едно състезание със себе си едно пълно физическо изтощение не е присъщо на бедните духом, нека всеки който чете в този сайт да знае , че в себе си крие онази сила на някой позната на други не – да бъдем ЧОВЕЦИ , да се състезаваме по често със себе си и да помагаме на другите които искат да бъдат като нас, а ние да ставаме все по-добри и по-добри. Поздрави за triathlon.bg и дано да събира все повече хора като Вас , които да мислят как да развиват и популяризират спорта Триатлон.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *