Емил Стойнев

Емил Стойнев

Емил Стойнев

С огромно удоволствие ви представяме едно дългоочаквано интервю с Емил Стойнев! Той е най-титулуваният български триатлонист. На 22 г. печели сребро от световно първенство по крос-триатлон в Италия. Многократен държавен и балкански шампион. Състезава се и в планинското колоездене, като в момента е най-добрият българин в дисциплината Крос-Кънтри. Вижте и какво сподели пред аудиторията на triathlon.bg

 • Кога започна да се занимаваш с триатлон?

Не помня годината, но първото ми състезание беше един Акватлон във Велинград, където дори не бях конкурентен на момичетата.

 • Как започна да се занимаваш с триатлон?

Дълга история, но накратко с двамата ми най-добри приятели от училище тренирахме плуване в клуб Левски. Преди едно състезание ми казаха, че няма да пътувам, а другите не искаха да ходят без мен. Треньорката ги плашеше с изгонване, ако не отидат. Изгониха ни и тримата. Голям кеф. Изведнъж имахме повече време. Малко след това участвахме и на акватлон във Велинград, после на Триатлон в Панчарево. Научихме се да караме шосейки, първо на колодрума, после и към Елин Пелин. Падахме постоянно по светофарите, докато свикнем с „куките“, но ставахме все едно нищо не се е случило. Състезанията се увеличиха, ние също, станахме цял отбор. С времето пораснахме и всеки пое на някъде.

 • Коя от трите дисциплини ти е най-силна?

Винаги е била бягането, но последните години колоезденето. Имах амбиции да стана колоездач, но може би не е трябвало.

 • А най-слаба?

Плуването

 • На какви дистанции участваш?

До сега съм участвал само на спринтова и олимпийска дистанция, както и на няколко крос триатлона. За в бъдеще искам да се фокусирам върху половин и цял Ironman, тъй като не съм привърженик на твърдението, че олимпийските игри са мечтата на всеки един спортист.

 • Кое е любимото ти състезание?

Не мога да определя, но за гледане е Кона или световното по 70.3.

 • Сподели с нас любимата си тренировка? Плуване – 4 пъти 200 + 4 по 50 / 200 м в 3 минути, а 50 м в 45 секунди

Колоездене – TT изкачване от 20 минути до час.
Бягане – 12-16 км ускорително

 • Кое е най-голямото ти постижение?

Може би това, че винаги съм правил неща, които искам и обичам да правя. За мен спортно постижение е голямо, когато зад него не стои просто време, позиция или материална стойност. Прекрасен пример е Густав Иден и неговата Тайванска шапка.

 • Какво оборудване имаш?

Имам два велосипеда, закупувани като рамки от ибей и сглобени с части от Shimano Bulgaria, за което съм много благодарен – Scott Addict 2016, Scott Plasma 2013. Използвам часовник Polar M400, обувки Northwave и каски Scott. Без каска, всичко по-горе е ненужно. Носете каски!

 • Как тренираш, следваш ли някаква програма и по колко часа на седмица тренираш?

В интерес на истината не съм тренирал от началото на Август месец, тъй като имах нужда от време, за да взема решение какво да правя занапред. От декември ще следвам програма, която аз и баща ми сме изготвили. Ориентировъчно е между 25 и 42 часа седмично. Използвам лактат, пулс и ватметър за следене на тренировките.

 • Всички знаем, че триатлонът изисква много тренировъчни часове, какво те мотивира когато вече ти е писнало?

Смятам, че има лесен начин да не губим мотивация и да ни писва. Например, ако мотивацията ни е завършване на триатлон и в един момент я изпълним, то е много по-лесно да я загубим или да спрем, докато си поставим за цел следващо състезание. Но когато си поставим за цел да станем триатлети, ние ще започнем да променяме навиците и ежедневните си избори. С времето добрите навици ще станат лесни и ще изграждат нашата идентичност, а всичко това ще се превърне и в начин на живот.

Лично аз се мотивирам, като слушам „подкасти“ в свободното си време или докато карам на тренажора.

 • Спазваш ли специален хранителен режим и взимаш ли някакви суплементи?

Не, но ползвам въглехидратни напитки и гелове.

 • Разкажи ни за най-трудния момент, който си има по време на състезание и как се справи с него?

Тази година на световното по крос триатлон. Бях наистина подготвен и имах очаквания към себе си, но съм се състезавал с вирус и резултатът беше доста разочароващ. Справянето в такава ситуация, би било с редовни кръвни изследвания на основни показатели близко до датата на състезанието.

 • Какви са плановете ти занапред?

Кона и няколко неща извън спорта.

 • Какви съвети можеш да дадеш на младежите?, които в момента тренират и искат да приличат на теб?

Никога не се стремете да приличате на когото и да било. Черпете вдъхновение и информация от успели хора, но винаги бъдете себе си.
Забавлявайте се докато тренирате, но ако не Ви харесва правете нещо друго или изберете друг спорт.
Наблегнете на техниката и уменията, защото те се изграждат рано. Четете и се информирайте, в интернет има всичко.

 • Успяваш ли да намериш достатъчно достъпна информация в интернет за триатлона?

Да. Препоръчвам и форумът на SlowTwitch.

 • Какво искаш да пожелаеш на triathlon.bg и неговата аудитория?

Пожелавам им догодина да вкарват повече ватове, а на аудиторията поне едно видео интервю с Люси Чарлс 😉

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *