Даниел Симеонов

Даниел Симеонов

Казвам се Даниел Симеонов, 40 год. Горд баща съм на близнаци и щастлив съпруг. Работя в сферата на шипинга и корабната логистика. Обичам природата и се стремя да прекарвам максимално време навън със семейството. Спортът и движението винаги са били част от моя живот.

Кога започна да се занимаваш с триатлон?
Честно казано съм относително нов в този спорт, започнах да се интересувам, чета и тренирам преди около година и половина, а първото ми състезание беше преди 7 месеца в Румъния, на Фара Асфалт (крос триатлон – 800м/35км/6км).

Защо започна да се занимаваш с триатлон?
След около 5 години участия в трейл състезания из България, търсех нови предизвикателства и нов „огън“ да ме запали. Причината да опитам в триатлона беше не толкова, че се изчерпах в бягането, а по-скоро липсата на достатъчно време за тренировки за ултра състезания. С увеличаването на дистанциите, в които участвах, ми беше необходимо да отделям все повече и повече време за подготовка в дълги бягания, а такова, за съжаление, продължавам да нямам с настоящата си работа и семейните ангажименти.

Коя от трите дисциплини ти е най-силна?
Бягането ме кара да се чувствам най-комфортно и спокойно. С колоездене се занимавам само от година и половина, но то също ме изненадва с резултатите. На Правец Три успях да дам първо време на междинната контрола и второ след победителя от Гърция в сплита на дисциплината колоездене. Голяма заслуга за това има клуба, с който карам #VelosCyclingVarna

А най-слаба?
Плуването. В бъдеще определено ще работя с треньор за подобряването му.

На какви дистанции участваш?
Всички, с акцент на дългите и ултра дългите. Заради възрастта и килограмите си, съм по-скоро издръжлив, отколкото бърз и за това се стремя да участвам на по-дългите триатлони.

Кое е любимото ти състезание?
Lion Heart за сега, дай боже скоро и някой Full IM ? Огромната организация, атмосфера, информираност, брой участници, самия мащаб на Lion Heart го превръщат в нещо уникално за нашите ширини.

Кое е най-голямото ти постижение?
Всеки финал за мен е постижение. Аз съм човек, който обича да рискува и да вдига летвата все повече и повече, но в рамките на разумното и безопасното. Опитвам се всяко следващо състезание да е по-предизвикателно или поне да подобря времето си от предно участие. Финалът идва като естествена победа и сладък завършек на всички усилия, вложени в това да се случи, и то без инциденти.

Какво оборудване имаш?
Три колелета (MTB, Road, Tri), Zone3 и Оrca неопрени, Huub трисюит, Elite smart тренажор, TT каска, много обувки и екипи за бягане и колело.

Как тренираш, следваш ли някаква програма и по колко часа на седмица тренираш?
Тренирам около 5ч седмично през зимата и около 8ч седмично в сезона. Програмата е индивидуална, според семейните и служебни планове и заетост, като основната цел е разнообразието и забавлението. Копирам упражненията и заниманията си от много книги, сайтове, примерни тренировъчни планове. Нямам голяма натовареност, по-скоро целя да редувам и трите спорта постоянно. Удоволствието от тренировката е задължителен елемент в нея!

Всички знаем, че триатлонът изисква много тренировъчни часове, какво те мотивира когато вече ти е писнало?
Честно казано, с триатлон е трудно да се случи това, защото ако не ти се тренира една от дисциплините, винаги можеш да превключиш на друга. Разнообразието на триатлона ме измъква от отегчението, което съм изпитвал при тренировките за бягане само. Въпреки това, когато изгубя мотивация и желание за тренировки, обикновено организирам тренировка с приятели или познати в бягането/колоезденето, за да „задължа“ себе си по някакъв начин и да не мога после да се откажа от поетия ангажимент ?

Спазваш ли специален хранителен режим и взимаш ли някакви суплементи?
Никога не съм спазвал диети или определен хранителен режим и все повече го отчитам като лична грешка. Напоследък просто се опитвам да избягвам вредните храни, с план в бъдеще за по-структуриран режим. Не съм привърженик на крайните хранителни течения, като вегани, кето диети, гладуване и т.н. Лично мнение е, че всяко лишение от определен хранителен елемент води до проблеми с тялото на един по-късен етап. Подкрепям разнообразното, природосъобразно и здравословно хранене, без крайности и лишения. За суплементи разчитам на #GoldNutrition и #NikolayDimitrov, като опитни в тази област. И да не забравяме, че „захранването“ на човешката психика, е не по-малко важно от телесното. Опитвам се всяко състезание да е подкрепено от положителни емоции и нагласа, спокойствие, винаги да съм обграден с приятели, и винаги да има план/разбор в приятна атмосфера и вечеря преди и след това.?

Как успяваш да балансираш между времето, което отделяш за семейството и триатлона?
Обикновено ставам в 5ч сутрин и отделям около 1-2ч за тренировки, естествено с ранно лягане вечер. Съня и почивката са една от най-важните предпоставки за добра тренировка и израстване. Така целия ден остава за работа и семейството, и всички са щастливи и доволни.

Разкажи ни за най-трудния момент, който си имал по време на състезание и как се справи с него?
За радост (или съжаление), още не съм „удрял стената“ по време на триатлон, ако не се брой последния етап на Лъвското сърце 2019, където имах стомашни проблеми на бягането (предполагам от химията), но тогава бях абсолютно стабилен психически и физически, и просто чаках да отмине. В ултра бяганията съм имал доста трудни моменти, в които тялото и психиката отказват да продължат. Тогава започвам да мисля за неща различни от самото състезание и да потискам моментните чувства по всякакъв възможен начин. Много ми помагат мислите за семейството и децата, правя си планове за почивка с тях. На някои от дългите състезания (над 100 км) съм опитвал и с надъхващи речи или музика на МП3, нещо, което е неприложимо в триатлона заради забраната за ползване на слушалки. Изграждането на психиката се постига с дълги тренировки и предварително поставяне на тялото и ума в състояние, което се очаква да изпиташ по време на състезанието. Една мислена представа и нареждане на цялото състезание в ума, непосредствено преди старта, е добра предпоставка за успех също.

Какви са плановете ти занапред?
Надявам се на един Full IM, някъде наоколо и в близък план. Иначе, мечтая за хубав “pain cave” и повече състезания извън България, но това в по-дългосрочен план за следващите години.

Успяваш ли да намериш достатъчно достъпна информация в интернет за триатлона?
Вече навсякъде има информация, и то в огромни размери – списания, сайтове, форуми. Големият въпрос е да се отсее „вярната и ценната“ и след това да се провери коя наистина работи за твоето тяло и теб самия. Аз лично разчитам на книги, писани от треньори и състезатели и се опитвам да черпя от техния опит, съвети и грешки.

Какво искаш да пожелаеш на на triathlon.bg и неговата аудитория?
Продължавайте да служите и помагате на българската аудитория в триатлона. Въпреки, че този спорт присъства в България почти от самото му начало през 80-те, едва от скоро той се популяризира сред широката пубика . Все още няма много състезания и състезатели в България, от които да се почерпи опит, съвет и помощ. Една такава платформа като triathlon.bg е много ценен помощник в дискусиите, тренировките, израстването и намирането на информация, приятели и съмишленици. Дерзайте!!!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *