Георги Палазов

Георги Палазов

Тази седмица ви представяме един човек, постигнал изключителни успехи в плуването. Георги Палазов се състезава предимно в дисциплината бътерфлай, в която е носител на всички национални рекорди. Завършил е висшето си образование в НСА. Участва на летните олимпийски игри в Сидни и Атина. Печели квоти за летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. на 100 и на 200 м. бътерфлай. Понастоящем преподава плуване в Техническия университет в София.

Спортист и приключенец по душа, винаги намиращ нови предизвикателства, винаги считащ, че може и по-добре, поставящ семейството на преден план. Жоро има зад гърба си и доста триатлони един, от които е Challenge Roth, където постави 10-то най-добро време в плуването на 3.8 километра изпреварвайки дори едни от най-елитните световни атлети.

Ето и какво сподели с нас днес:

 • Кога започна да се занимаваш с триатлон?
  Лятото на 2018г направих първия си триатлон в Гърция халф дистанция, след като не премина по план, реших , че е добре и да потренирам и да опитам пак няколко месеца по късно, а на следващата година направих и фул дистанция.
 • Защо започна да се занимаваш с триатлон?
  Откакто видях един мой познат да взема участие преди доста години, ми остана в главата мечтата да го направя и аз, в един момент при мене започнаха да идват да тренират триатлонци и покрай тях се запалих по идеята.
 • Коя от трите дисциплини ти е най-силна?
  Плуването, все пак съм плувал над 20 години.
 • А най-слаба?
  Мисля, че бягането ми е по слабата, но от колелото губя доста повече време. Залагам на колелото!
 • На какви дистанции участваш?
  Два пъти съм правил халф дистанция и един път цяла дистанция, за сега не планирам други участия.
 • Кое е любимото ти състезание?
  Нямам любимо състезание, но с удоволствие проследявам големите форуми в този спорт, виждат се интересни неща.
 • Кое е най-голямото ти постижение?
  В триатлона не мога да кажа, че имам някакви постижения, но имам няколко национални рекорда в плуването и фридайвинга.
 • Какво оборудване имаш?
  След участието си в първото състезание, за около година се сдобих с най-важните неща спомагащи за по-доброто представяне, подходящо колело, маратонки, шпайкове, каска, Три-сют, очила, удобни чорапи и тем подобни неща.
 • Как тренираш, следваш ли някаква програма и по колко часа на седмица тренираш?
  Тренирам когато мога, като имам някакъв план в главата си, понеже този на хартията търпи прекалено много промени, на седмица не ми се събираха повече от 8-9 часа мисля.
 • Всички знаем, че триатлонът изисква много тренировъчни часове, какво те мотивира когато вече ти е писнало?
  Мотивира ме целта, постижението което гоня, това че го правя за себе си и спорта е добре за мене като цяло! Мотивира ме да си причиня умората и болката сега, за да ми е леко на състезанието.
 • Спазваш ли специален хранителен режим и взимаш ли някакви суплементи?
  Нямам изграден хранителен режим на 50% успявам да се храня добре, но останалите 50% са трудна работа. Като суплементи използвам само протеин и добавки за ставите, по време на тренировки си разтварям въглехидрати и соли и понякога при дълги карания използвам гелове. Преди пълната дистанция опитах на Спонсер някакви зареждащи неща извлечени от боровинки и подобни неща, но не мога да кажа дали имаше полза.
 • Как успяваш да балансираш между времето,което отделяш за семейстовото и триатлона?
  Жена ми е този който поема удара когато аз отсъствам за дълго бягане или каране, гледам да се съобразявам с тях и да ги лишавам минимално от присъстивето ми, но мисля, че една сериозна подготовка няма как да се случи в едно нормално семейство. Ако си семеен, значи не тренираш достатъчно 😉
 • Разкажи ни за най-трудния момент, който си има по време на състезание и как се справи с него?
  Най-трудния момент са последните 10-15км бягане от пълната дистанция, но не е болка за умиране, стискаш зъби и изследваш какво се случва когато изнасилваш тялото си. Крепи ме мисълта за финала , за една постигната мечта, за усмивката на близкия човек до теб, за споделената радост, а и мисълта да натириш носовете на тия дето не вярват, че можеш!
 • Какви са плановете ти занапред?
  Понеже съм човек който иска да опита всичко, за момента планувам да се науча да карам кайт сърф и хавайски сърф, ще кандидатствам и за Норсман(екстремен триатлон), както и за някой голям маратон като например този в Берлин, но ако не ме изберат ще преценя дали искам да правя пълна дистанция под шапката на Айрънмен.
 • Успяваш ли да намериш достатъчно достъпна информация в интернет за триатлона?
  В интернет има достатъчно информация за триатлона, даже прекалено, по важно е да се тества дали това е нещото което отговаря на твоите нужди! Всички знаем тренировките на Фелпс, но компонентите които съпътстват неговия тренировъчен процес са толкова много и не знаем нищо за тях, все пак ако беше толкова просто, треньора му щеше да създаде още няколко като него!
 • Какво искаш да пожелаеш на на triathlon.bg и неговата аудитория?
  Пожелавам групата да се увеличава, да вдъхновяват хорат около тях, да се подкрепят, да триатлонстват с усмивка, да гонят разумното трениране и резултат, да са живи и здрави, спорта е за здраве!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *