Борис Сарабеев

Борис Сарабеев

Днес ви представяме Борис Сарабеев, управител на клона на Модис България в Пловдив и запален спортен ентусиаст. От няколко години е част от триатлонското общество в България и голяма част от неговото ежедневие е триатлона.

Кога започна да се занимаваш с триатлон?
2017. През 2012-а бях понатрупал доста килограми и реших да започна да спортувам активно. По това време се бях насочил към бягането и маратоните. На по-късен етам се преориентирах главно към триатлоните, с цел да намеря нещо по-интересно.

Защо започна да се занимаваш с триатлон?
Здраве, разнообразие, бягство от скуката, интерес към неизвестното, любопитство към това на какво е способно човешкото тяло.

Коя от трите дисциплини ти е най-силна?
Четвъртата – почивката след състезанието ?

А най-слаба?
Всички ? Tъй като съм на аматьорско ниво, при всички дисциплини имам доста да подобрявам.

На какви дистанции участваш?
Олимпийска и Халф. Тази година за първи път ще участвам на цяла дистанция.

Кое е любимото ти състезание?
Определено Алмирамен и Ironman 70.3 в Кашкайш, Португалия.

Кое е най-голямото ти постижение?
Като най-голямо постижение считам, че успях да си пречупя начина на мислене и да променя начина си на живот в положителна посока. От състоянието в което, всяко ново нещо се отрича, до състояните, в което няма невъзможин неща и всичко е в главата.

Какво оборудване имаш?
Почти всичко необходимо за спорта – колело, обувки, каски, тренажор, обувки за бягане, екипировка за тренировките по плуване и подкрепрата на приятели, близки и треньори.

Как тренираш, следваш ли някаква програма и по колко часа на седмица тренираш?
Да следвам. Т.к. ежедневието на всички ни е доста динамично, моя начин е с програма спрямо съответното състезание. Периодизация на около 4-5 седмици, като се стремя да наблегна на всички аспекти включително ОФП и възстановяване. В зависимост от периода на подготовка часовете варират, но се целя в средно 10ч на седмица, като в базов период или с наближаването на дадено състезание може да стигна и до 18-20ч на седмица.

Всички знаем, че триатлонът изисква много тренировъчни часове, какво те мотивира когата вече ти е писнало?
Главно хората с които тренирам, също се старая да не забравя защо тренирам и каква е крайната ми цел. Заедно с няколко ентусиаста си имаме клуб – Tri.4S. Хората в него доста помагат в трудните моменти. И не на последно място таксите за Ironman състезанията ?

Спазваш ли специален хранителен режим и взимаш ли някакви суплементи?
Да, спазвам. От няколко години следвам ВМ-НВХ режим с периодично гладуване. Така намалих теглото с 1/3 и поддържам нормални функционални показатели. Преди състезание или ключови тренировки правя въглехидратно зареждане спрямо съответната нужда. За допълнителна суплементация използвам различните аминокиселини, минерали и витамини, както и добавки подпомагащи електролитния баланс. Но главно се стремя да си набавям необхидимото с разнообразна и питателна храна.

Как успяваш да балансираш между времето,което отделяш за семейстовото и триатлона?
Много трудно, но не е невъзможно. Жертви се правят непрекъснато. Важното е, човек да знае защо го прави, каква ползва ще има и това послание да бъде предадено на близките. По този начин, ще има разбиране и подкрепа, която е изключително важна. На помощ ми идва тренировъчния план, който следвам и така по-лесно става организавцията на всички други дейности.

Разкажи ни за най-трудния момент, който си има по време на състезание и как се справи с него?
Всъщност един от най-трудните моменти беше по време на В100. Там ми помогна, мой близък приятел с който бягахме (ходехме ?), Светослав Точев. Ако не беше той и неговата подкрепа, най-вероятно нямаше да успея да завърша. Може би, точно тогава осъзнах, че дори и да има правилна физическа подготовка, при липса на психическа такава, всичко може да се провали.

Какви са плановете ти за напред?
Голямата цел е пълна дистанция от Ironman веригата в Италия, през септември месец. Част от останалите планове за подобряване на цялостното представяне – скорост, издръжливост и мобилност.

Успяваш ли да намериш достатъчно достъпна информация в интернет за триатлона?
Абсолютно. В интернет има всичко. Радостно е, че ви има вас и че се стремите да публикувате най-важното и полезно. Така ни спестявате доста време. Но най-важното е човек да избера това, което би работело за него. А това се случва на база опит, проба-грешка, и чрез съвети и тренировски с професионалистите и треньорите в областта на триатлонските спортове.

Какво искаш да пожелаеш на на triathlon.bg и неговата аудитория?
Смело напред. Това, което правите е уникално. Не губете ,,пейса“ и продължавайте да усещате пулса на българската триатлонска общност. Дерзайте!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *