Блиц с шампиона – Стоян Зайков

Блиц с шампиона – Стоян Зайков

Казвам се Стоян Зайков от град Пловдив. Със спорт се занимавам от 6 годишен, като се състезавах в отбора на Младост Пловдив по плуване. От 1996 до 2006 година се занимавах активно с триатлон, като главен виновник по запалването на искрата беше моят приятел – Борис Танев, с неговите постижения и разкази за преживени състезания, аз реших да опитам. Имах честа да имам за треньори, хора с големи сърца, отдадени на триатлона – г-н Мартин Войводов, г-н Венци Стоянов и г-н Марин Маринов. Като постижения успях да извоювам доста шампионски титли на републикански първенства и на Балкански състезания, няколкократен Шампион за юноши. Най – значимият ми успех е десето място на Европейското първенство за юноши през 2005 в Александрополис, Гърция. През 2006г се състезавах един сезон в Гранд При на Франция за клуб Рен, под ръководството на Клод Мейар. Към днешна дата имам страхотно семейство и успешно кариерно развитие.

1. Помните ли първото си състезание?

Първото ми състезание беше през 1996г. в град Баня на Републиканско първенство и успях да спечеля титлата при най-малките, като тази победа ми даде и силна мотивация да се развивам в Триатлона.

2. Разкажете ни забавна случка от тренировъчния процес.

Честно казано съм ги позабравил, но се сещам за нещо интересно от времето, прекарано във Франция. Треньорът ми имаше мотор Харли Дейвидсън. Най-редовно той подкарваше мотора, а аз и останалите момчета карахме колела с голяма скорост зад него и изумявахме околните шофьори.

3. Как се виждате след 5 години?

След 5 години се виждам като зрял и успял, надявам се да постигна голяма част от плановете си за развитие.

4. Най-големият Ви личен успех …

Безспорно най-големият ми личен успех е моето семейство, имам страхотна съпруга и две прекрасни момичета.

5. Най-голямата Ви мечта ….

За мен всяка мечта е голяма. По принцип си поставям някакви цели, които в началото ми се струват като мечти, но упорито следвам пътя за постигането им и те се превръщат в реалност. Разбира се после идва друга цел или друга мечта.

6. Най-големият Ви страх …..

Да ви кажа честно няма много неща, от които да ме е страх. Може би ме е страх за близките ми

7. Вашето лично мото е ….

Бъди щастлив с това, което имаш, докато се бориш за това, което желаеш.

8. Какво за Вас е триатлонът?

Триатлонът за мен е основата в моето развитие като личност. Триатлонът успя да ме научи, че с труд и постоянство, успяваш да постигнеш резултати, които са ти се стрували невъзможни.

9. Какво правите, за да популяризирате триатлона и въобще активния здравословен начин на живот сред децата и подрастващите?

Като активен състезател, успявах да привлека повече свои приятели и познати да се занимават с триатлон.

10. Какво си пожелавате за 2022?

За 2022 си пожелавам здраве и късмет.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *