Блиц с шампиона – Йолена Гешева

Блиц с шампиона – Йолена Гешева

“Здравейте! Казвам се Йолена и съм на 23г. Занимавам се с триатлон от 17 години и от тогава до сега моят треньор е Иван Попов. Предизвиквала съм себе си в над 150 старта по триатлон и разновидностите му. Това ми донесе титлата държавен шампион 35 пъти и ми помогна да повярвам, че мога много. Взимала съм участие и в международни първенства, планински лекоатлетически полумаратони, както и в плувни турнири.

В момента следвам професионалната си кариера – уча дентална медицина в Медицински университет – гр.Пловдив. Обичам динамичния живот, хубавата музика, качествената храна и обкръжението на мотивирани, креативни личности.”

  • Помниш ли първото си състезание?

Да! И то със забавна история. На тренировки използвах байк, но часове преди старта получих състезателен велосипед, който да карам. Ентусиазирана се качих без да изслушам инструкциите. Спуснах се по стръмен склон, но когато реших да спра, осъзнах, че спирачките всъщност не се намират там, където бях свикнала да ги използвам. В паниката започнах да задавам въпроса „Къде са спирачките?“, но докато някой отговори, вече бях намалила скоростта в едно борче. За щастие скоростта беше ниска и нямах никакви наранявания, но отборът се позабавлява добре.

Кой би предположил, че почти 20г по-късно ще отговарям на въпроси за състезателната ми кариера…

  • Разкажи ни забавна случка от тренировъчния процес

Тренировките, състезанията, лагерите винаги са били изпълнени с много веселие и преживявания. Правили сме театри, скечове. Спомням си, че на държавно първенство в Русе наблюдавах стартовете преди мен и подкрепях състезател от нашия отбор. Той обаче слезе от колелото в зоната за смяна и започна да крещи, че маратонките са му изчезнали. Беше в безизходна ситуация – нито можеше да излезе от зоната, нито да тича бос, тъй като щеше да бъде дисквалифициран. Веднага потърсих треньора и за няколко секунди трябваше да намерим маратонки с неговия номер от друг съотборник. Справихме се, състезателят финишира успешно, но така и не разбрахме какво се беше случило с неговите обувки.

  • Как се виждаш след 5 години?

Със семейство и дечица, които да възпитаваме в любов към спорта и образованието.

  • Най-големият ти личен успех …

В триатлона най-големият ми успех е, че никога не съм се отказвала на състезание – паднала, със спукана гума на колело, с болки или изтръпнал крак, винаги съм намирала сили да надмогна себе си и да финиширам.

А в професионален план приемам ръководната ми позиция в Европейската асоциация на студентите по дентална медицина, която никога до сега не е заемана от българин.

  • Най-голямата ти мечта ….

Мечтая за здраве. Всичко останало са цели, които зависи от мен дали ще бъдат постигнати.

  • Най-големият ти страх …..

Не се страхувам –смятам, че страхът е пречка, която спира напредъка.

  • Твоето лично мото е ….

Ще успееш да прекосиш океана само ако имаш смелостта да загубиш очертанията на брега.

  • Какво за теб е триатлонът?

Триатлонът е емоция – радост, удовлетворение, предстартово вълнение, разочарование, напрежение..  Изгради у мен постоянство и търпение, характер и дисциплина. Наред с това създадох приятелства, както с членовете на нашия отбор и техните близки, така и със състезатели от цяла България, а и отвъд!

  • Какво правиш, за да популяризираш триатлонът и въобще активния здравословен начин на живот сред децата и подрастващите?

На първо място се стремя да го следвам, за да вдъхновявам хората около мен. Също с Хриси изготвихме видео, в което представяме ползите от спорта. Ежегодно подпомагам организацията на спортни турнири с моя отбор “Триатлет” и съм водещ на събитията. Участвала съм в много спортни събития и като доброволец, а в бъдеще се надявам да съм още по-активна в тази насока!

  • Какво си пожелаваш за 2022?

Да е изпълнена с повече пътувания.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *