Блиц с шампиона – Борис Танев

Блиц с шампиона – Борис Танев

През следващите седмици ще Ви представим историята на нашия спорт от първа ръка по интересен и увлекателен начин. В новата ни поредица „Блиц с шампиона” ще ви запознаем с нашите най-титуловани, опитни и отдадени на спорта триатлонисти. Те ще дадат своите 10 откровени отговора на 10 любопитни въпроса.

Днес ще Ви срещнем с Борис Танев – любящ баща и съпруг, предприемач и един от най-успешните триатлонисти в историята на Българския триатлон.

Родом от Пловдив първоначално, той тренира плуване, а с времето се запалва и по триатлона под ръководството на Мартин Войводов и Евгени Ставрев. През годините Борис е участвал на множество Европейски и Световни купи и първенства по триатлон. Гордее се с шампионски титли от Държавни и Балкански първенства, призови класирания в топ 10 на Европейски купи и др. Най-добрите му резултати включват 36-то място на Световно първенство по триатлон за Юноши в през 1995г, в Канкун, Мексико, в конкуренция на още 156 състезатели, както и 37-мо място на световно първенство по триатлон – дълга дистанция с време от 4 часа и 6 минути.

1. Помниш ли първото си състезание?
Първото си състезание едвам го завърших. През 1992г. клубът от Баня – „Триатлет” бе домакин на състезание по триатлон на яз. Домлян. Спонтанно, без никакви тренировки по колоездене и бягане реших да взема участие. Плуването мина изключително лесно, защото по това време бях плувец и бях подготвен, за разлика от другите два спорта. Колоезденето го издържах на инат, но на бягането дойде истинската мъка. Спирах да ходя и залитах. Тогава разбрах, че триатлонът е моят спорт.


2. Разкажи ни забавна случка от тренировъчния процес
При учатието ми на Световно първенство в Кливланд прекарах 1 месец на подготовка в САЩ за триатлон – дълга дистанция. Там тренирах всеки ден по строго определена програма. Бях на 20 години и не съм приемал някакви добавки, възстановяване или специални храни. Един от дните излезнахме на колоездене. Аз си бях любопитен и исках да знам каква ще е тренировката предварително, треньорът ми каза 160. По това време никога не бях карал повече от 70-80км и винаги огладнявах. Наближавайки 160-тия км вече бях ужасно гладен, едвам издържах, всичко, за което мислех беше храна. Приготвих се да спирам, но треньорът каза 160 мили, не километри. Тогава се сринах психически и физически, никога не се бях подлагал на такова натоварване. Другият състезател, с когото се готвех ме съжали и ми даде гелове и добавки, благодарение, на които издържах. Това е един от моментите в цялата ми кариера, които няма да забравя никога.

Друга забавна случка е от тренировките ни в Мексико, плувахме в едно езеро. Когато приключихме тренировка разбрахме, че плуването в езерото е забранено, заради крокодилите в него.

3. Как се виждаш след 5 години?
Виждам се като активно практикуващ спорт, работа и отдих. През целия си живот опитвам да съчетавам работата със спорта. Водата винаги е била част от мен и смятам, че истината е в баланса между спорта и бизнеса.

4. Кой е най-големият ти личен успех?
Мисля, че успехът ми се крие в това, че с каквото и да се захвана го довършвам до край и обичам да правя всичко както трябва. В триатлона правех всичко каквото мога до финала, в бизнеса ми днес е същото. От спорта, преминах в транспорта и смятам да бъда отдаден до край.

5. Коя е най-голямата ти мечта?
Ако говорим за триатлон – искам да видя български триатлонист на върха, без значение от пола. Мечтая наш атлет да намери място в световния елит, да участва на олимпийски игри, да бъде в топ 10 на най-добрите.

6. Кой е най-големият ти страх?
Вариант, в който да няма вариант. В живота ми съм имал много трудни моменти, но винаги съм намирал начин. За мен винаги има начин!

7. Твоето лично мото е …
„Здрав дух, здраво тяло”

8. Какво за теб е триатлонът?
Част от мен, начин на живот вече 20 години.


9. Какво правиш за да популяризираш триатлона и активния начин на живот сред децата и подрастващите?

Винаги съм правел каквото мога за триатлона, от години подпомагам клуб „Три-екстрийм” в Пловдив, помагам им с транспорта, спонсорирам ги, когато мога. Като по-млад бях треньор по плуване запалих много отдецата си да опитат триатлон. Например Стоян Зайков, с времето той стана също много добър състезател от нашия регион. Мога да кажа, че всеки мой познат знае за триатлон. Ако имам възможност да спомена думата „триатлон” в разговор задължително го правя. За мен триатлонът е слънце, въздух и вода.

10. Какво си пожелаваш за 2022г.?
Здраве и здрав дух, за да постигна всичко останало.


Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *